Pyörät pyörimään

14.10. klo 13.45-15.45 järjestämme pyörien syyshuoltotempauksen yliopistolla Portsun (alias Porthanian) edessä. Järjestimme edellisen tempauksen alkusyksystä Töölönlahdella. Tuolloin keräsimme ylös ihmisten ideoita siitä, miten pyöräilyä tulisi kehittää Helsingissä.

Ehkä suurin asennemuutos tarvitaan siinä, että pyöräilyä tulisi lähestyä liikennemuotona. Siksi pyöriä ei tulisi sekoittaa jalankulkijoiden joukkoon, koska kävelijöiden vauhti on pyöriä paljon hitaampi. Jotta vältyttäisiin yhteentörmäyksiltä, tulisi pyörille olla selkeästi omat pyörätiet tai pyöräkaistat. Pyöräkaistat nopeuttavat pyöräilijöiden liikkumista, mutta pyöräteitä tarvitaan niille, jotka haluavat ajaa kaukana autojen suhinasta. Ohikulkijat ehdottivat, että pyörätien voisi erottaa korokkeella kuten Töölönlahdella. Nykyisin ihmiset kävelevät melko paljon pyöräteillä. Nopean pyöräilyn kannalta tämä on ongelma, mutta toisaalta nykytilanteessa toivoisin kevyen liikenteen käyttäjiltä yhteistyötä. Ei ole maailmanloppu, jos esimerkiksi turisti hairahtuu pyörätielle tai jos Hämeentien leveällä jalkakäytävällä ajaa muutaman metrin pyöräilijä, koska ei halua menettää autojen seassa henkeänsä. Tavoitteena on kuitenkin pyöräilyn ja kävelijöiden ikiomat kulkureitit.

Paljon palautetta tuli siitä, että pyöräteitä käytetään lastausalueina. On totta, että pyörätie mielletään vapaaksi riistaksi. Miksi ei voitaisi ottaa tilaa käyttöön autotieltä, miksi juuri pyöräilijöiden on kärsittävä pysäköimisestä?

Esille tuli toiveita paremmasta kaupunkifillarijärjestelmästä, enemmistä pyörätelineistä, pyöränhuoltopisteistä ja monia konkreettisia paikkoja, joissa on ongelmia: Hämeentielle, Mechelininkadulle ja Runeberginkadulle tarvittaan pyöräkaistat!

Henkilökohtainen jokapäiväinen kummastelun kohteeni on Postitalon edessä kymmeneksi metriksi katoava pyörätie. Onko joku nukahtanut kaavaa piirettäessä?

Huomenna otamme vastaan lisää ideoita. Toivottavasti osallistut myös kriittiselle pyöräretkelle ja käy kurkkaamassa Helsingin vihreät fillariehdokkaat!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *