Riittääkö sinulle 15 neliötä?

Tempaisimme tänään Emma Karin kanssa Kaivopihalla Helsingin liian kallista asumista vastaan. Loimme aukiolle symbolisen 15 neliön kodin, jossa vietimme kotihetkeä jutellen tuttavien kanssa, lukien lehtiä ja keskustellen asumisesta.

15 neliötä on se määrä, jonka saa opintotuen asumislisällä, jos katsotaan vuoden 2007 keskivuokraa. Keskustassa, jossa olimme, neliöitä saa paljon vähemmän. Esimerkiksi opiskelijoiden kohdalla kipuraja on todella tullut vastaan ja jonot opiskelija-asuntoihin ovat kasvaneet käsittämättömän pitkiksi.

Toimiessani vuonna 2006 Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen sosiaalipoliittisena (erityisesti asumisesta) vastaavana tilanne ei ollut aivan yhtä huono, mutta vaadimme pitkäkatseisesti lisää opiskelija-asuntoja. Vaatimus poiki Helsingin asunto- ja maankäyttöohjelmaan 100 opiskelija-asunnon vuositavoitteen. Tämä on hyvä tavoite, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että opiskelija-asuntoja tarvittaisiin enemmän. Yksityisillä markkinoilla vuokra-asuntoja on siirtynyt omistuskäyttöön, joten edullisten vuokra-asuntojen rakentaminen auttaisi kaikkia, myös opiskelijoita.

Kalliita kämppiä vieläkin suurempi ongelma on se, että tuhansilla helsinkiläisillä ei ole minkäänlaista kattoa päänsä päällä. Ilmeisesti asunnottomat ovatkin vallanneet vihreiden vaalimökin täksi yöksi. Näille ihmisille pitää löytää koti.

Olen kirjoittanut asumisesta aiemminkin: https://www.lauranordstrom.fi/?p=137

TIEDOTE 23.10.08

TEMPAUS: LISÄÄ VUOKRA-ASUNTOJA HELSINKIIN

Kaksi vihreiden nuorten puheenjohtajaa tempaisee 23.10. klo 16-17.30 asumisen kalleutta
vastaan Helsingissä.

Emma Kari ja Laura Nordström asuvat hetken symbolisessa 15 neliössä Kaivopihalla.
Opintotuen asumislisällä (201,60 €) voi Helsingissä vuokrata 15 neliötä, sillä
keskivuokra oli vuonna 2007 12-14 euroa neliömetriltä.

Helsingin vuokrataso on tämän vuoden aikana ylittänyt opiskelijoiden kipuikynnyksen ja
HOASin jonoissa on parhaillaan 5600 opiskelijaa. ”Helsinkiin on saatava lisää
opiskelija-asuntoja ja halpoja vuokra-asuntoja,” vaativat Kari ja Nordström.

Yhteystiedot
Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtaja Laura Nordström 050-3676671
Helsingin vihreiden nuorten ja opiskelijoiden puheenjohtaja Emma Kari 044-3006801

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *