Ulkomaalaislaki päivän puheenaiheena

Tänään oli eduskunnan täysistunnossa ensimmäisessä käsittelyssä ulkomaalaislain uudistus. Laki on ollut erityisen pitkään valiokuntakäsittelyssä, sillä hallituksen esitystä pidettiin liian ”vapaamielisenä”. Pitkän väännön jälkeen hallintovaliokunta muutti lakiesityksestä kaksi tärkeää kohtaa.

Hallituksen esityksessä pykälä 88 a takasi humanitaarisen suojelun, jos tulijan pysyvässä asuinmaassa on ympäristökatastrofi, levottomuuksia, huono ihmisoikeus- tai turvallisuustilanne, huono humanitaarinen tilanne tai vastaavat olosuhteet. Hallintovaliokunta halusi kuitenkin nykytilanteen säilyvän, joten se vaati liian laveaksi koetun ”huonon humanitaarisen tilanteen tai vastaavien olosuhteiden” jättämistä pois (valiokunnan muotoilu on ”ympäristökatastrofin takia taikka siellä vallitsevan huonon turvallisuustilanteen vuoksi, joka voi johtua kansainvälisestä tai maan sisäisestä aseellisesta selkkauksesta tai vaikeasta ihmisoikeustilanteesta”).

Thors korosti keskustelussa, että EU:n direktiivi luo vain minimivaatimukset, joita voidaan kansallisesti täydentää. Salista kantautui toive siitä, ettei Suomi auttaisi ihmisiä kuin minimivaatimusten verran, mikä näkyi myös hallintovaliokunnan lakimuutoksessa. Tämä on mielestäni harmi, sillä Suomi olisi voinut siirtyä edelläkävijäksi näyttämään mallia liberaalimmasta maahanmuuttopolitiikasta. Jos pari sataa vuotta sitten kansallisvaltion malli tuntui utopialta, ei rajaton maailmakaan ole mahdoton tulevaisuuden suunta.

Nykyisen hallituksen aloittaessa juhlittiin lupausta niin sanottujen B-lupien poistumisesta. Uudistus jää nyt puolitiehen. Hallituksen esityksen pykälä 51 a esitti, että jos palauttaminen ei ole teknisesti mahdollista, saisivat maahantulevat jatkuvan oleskeluluvan. Tämä ei ikävä kyllä hallintovaliokunnalle käynyt eli tilapäisiä lupia tullaan edelleen myöntämään. Onneksi tilapäisluvalla oleskeleville annetaan sentään mahdollisuus työssäkäyntiin. Tilapäisyys ei kuitenkaan luultavasti tunnu uudelta asukkaalta siltä, että olisi maahan tervetullut. Tämä ei edistä sitä kuuluisaa kotoutumista, jonka nimeen täysistuntokin tänään vannoi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *