Lähikaupat kuolevat

Uutisten mukaan hallituksessa om päästy sopuun kauppojen aukioloajoista. Moni hinkaisee onnesta, kun ei tarvitse enää miettiä, milloin kaupat ovat auki (koska ne ovat joka päivä auki). Kulutusjuhlat voivat jatkua loppumattomiin.

Olen edelleen samaa mieltä kuin taannoisessa blogikirjoituksessani, että esitys on kuolinisku lähikaupoille. Lähikauppojen viimeinen kilpailuetu on ollut vain niille suotu sunnuntaiaukio-oloaika muuten kuin kesäisin ja joulun aikaan. Mielestäni Suomessa on aivan liikaa menty siihen suuntaan, että lähikaupat häviävät ja että ihmiset yhä useammin autoilevat megamarketteihin ostoksille.

Suurten kauppojen sijoittumista yhdyskuntarakenteen ulkopuolelle tulisi siis suitsia kaavoituksen keinoin, mutta myös aukiolosäädösten avulla. Hallitusohjelmassa lukee, että aukioloaikoja selkeytetään. Suuret kaupat voisivat olla siis mainiosti kiinni sunnuntaisin, eikö se olisi selkeää? Vähintään hallituksen esitykseen olisi liitettävä ohjelma, miten lähikauppoja tuetaan, esimerkiksi erityisillä tuilla tai kaavoitusmääräyksillä. Lähikaupat värittävät katukuvaa ja ovat ekologisesti saavutettavissa.

Haluaisin myös, että edes jokin päivä viikosta pysyisi jossain määrin kulutusrumban ja kiireen ulkopuolella. Jos kaikki kaupat ovat auki, alkaa sunnuntai muuttumaan arkipäiväksi, koska tarvitaan myös työntekijöille tukipalveluja, kuten lastenhoitoa. Kohta sunnuntaita ei pysty erottamaan muista päivistä.

En myöskään näe, miksi kauppojen pitäisi olla yöllä auki. Ymmärrän toki ihmisten kaipuun vapauteen ja siihen, että kaupasta voisi hakea puuttuvia asioita milloin vaan. Minusta ei kuitenkaan ole oikein pakottaa yhä enempää ihmisiä yötöihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *