Romani-asiaa EU:ssa

Cordobassa kokoontui 8.-9.4. toinen eurooppalainen huippukokous, joka käsittelee romaneiden asemaa Euroopassa. Aihe onkin mitä tärkein, sillä tuskin on toista ryhmää, jota Euroopassa kohdeltaisiin näin huonosti.

Eurooppalaiset romanit, 10-12 miljoonaa ihmistä, kärsivät diskriminaatiosta ja köyhyydestä. Ongelmat ovat hyvin vakavia; romaneilla on ongelmia koulutuksen, asunnon löytämisen, työllisyyden ja hyvinvointipalveluihin pääsyn kanssa, vaikka eurooppalaisille on luvattu yhtäläiset mahdollisuudet. Romanit kohtaavat myös joissain maissa suoraa syrjintää.

Kyse on laajasta ongelmasta Euroopassa, joten tarvitaan EU:n laajuisia toimia. Erityisesti on pidettävä huolta, että EU:lta tulevaa rahoitusta ei käytetä niin, että se tukee romanien syrjimistä. Suurien sanojen sijaan tarvitaan konkreettisia tekoja.

EU:ssa tulee tehdä kattava romanistrategia, joka koordinoisi paremmin nykyistä politiikkaa. Hyvät käytänteet pitäisi saada jakoon. Varsinkin laajentumispolitiikka on hyvä mahdollisuus kannustaa mahdollisia tulevia jäsenmaita kohtelemaan paremmin romaniväestöään.

Kaipaisin myös suomalaiseen keskusteluun enemmän ajatuksia siitä, mitä todella EU-tasolla voitaisiin asialle tehdä. Ei riitä, että sanotaan, että Romanian pitää saada omat asiansa kuntoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *