Transaktiovero taas pöydällä, ultraliberalismin loppu?

Odotan innokkaana nytkähtäisikö ensi viikolla transaktiovero (jonka yksi tunnettu versio on Tobinin vero) eteenpäin. Eurooppa-neuvosto linjasi 17.6.2010, että rahoitusmarkkinoiden globaalin transaktioveron käyttöönottoa tulisi selvittää ja kehittää samalla kuin pankkien vakausmaksuja. Komission odotetaan tulevan ulos konkreettisella esityksellä lokakuussa. Belgia näyttää panostavan aiheeseen, sillä Valtiovarainministerit tapaavat yllättäen ensi viikolla (7.9.) keskustelemaan transakatioverosta ja vakausmaksusta. Tarkoituksena on valmistella kantoja syksyn G20-kokoukseen.

Nyt on vakuutettava ministerit siihen, että vero on mahdollista toteuttaa myös vain ensiksi Euroopassa. Olisi tietysti myös hienoa, että pidettäisiin kiinni nimenomaan transaktioiden määrään vaikuttavasta verosta (FTT) kuin sellaisesta verosta, joka ottaa huomioon vain koko vuoden voiton. Koska tarkoituksena on vähentää yksittäisten epätasapainottavia transkatioita, pitäisi veron myös vaikuttaa suoraan niihin.

Kaksi vuotta sitten ensi viikon kokous olisi tuntunut utopialta. Transaktiovero oli lähinnä globalisaatiokriittisten ajattelijoiden lempilapsi. Nyt viimeviikolla päästiin sopuun EU:n finanssivalvontarakenteesta ja EU:n uutisoidaan olevan saamassa valmiiksi (osakkeiden ja cds-luottoriskijohdannaisten) lyhyeksi myymisen (shorttauksen) kieltäviä säädöksiä. Vihamielisiin ja vakuudettomiin myynteihin puuttuva säädös vähentäisi spekulaatiota eli tasapainoittaisi pääomamarkkinoita. Häämöttääkö siis globaalin finanssimarkkinoiden ultraliberalistisen aikakauden loppu?

Kommentit on suljettu.