I love taxes

Keskustelemme paraikaa vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa veroista. Mikä olisikaan kiintoisampaa? Jotta päästään eroon taantuman aiheuttamasta verotaakasta ja saadaan valtiontalous tasapainoon, on VM laskenut, että vuosittain on säästettävä valtion budjetissa 1,5 miljardia. Tällöin oltaisiin tiellä kohti velan vakiinnuttamista 60 prosenttiin, mikä on EU:n asettama velkakatto.Tämä kaikki kuulostaa ikäviltä ja tylsiltä sanoilta, mutta on tärkeää, jotta meille olisi tulevaisuudessa terveydenhuoltoa, koulutusta ja sosiaalietuuksia. Toivon, että seuraavista vaaleista tulee verovaalit, jotta äänestäjät tietävät todella, mitä veroja eri puolueet haluavat korottaa. Rehellisyyden nimissä korotukset tulevat kuitenkin eteen. Vai tuleeko veroista uusi ydinvoima? Asiasta ei puhuta ennen vaaleja, jolloin puolueet saavat epädemokraattisesti vapauden toimia kuten haluavat.

Useita muita kokouksen puhujia siteeraten: Rakastan veroja, mutta ei niiden itseisarvon vuoksi, vaan koska rakastan hyvinvointiyhteiskuntaa. Oden mukaan ”onnelliset kansat maksavat enemmän veroja”.

Tein useita muutosesityksiä esitettyihin linjoihin. Ensinnäkin alv:n korotus on vain osa kokonaista pakettia. Sitä ei tule tehdä ilman kohdistamalla veronkevennyksiä pientuloisten etuuksiin ja ansiotuloihin (tässä vaiheessa ehdotus on puoli miljardia euroa). Paperia ei ole vielä hyväksytty, mutta esityksessä Vihreät ovat valinneet ympäristöverojen ja alv:n korotuksen (alv:n prosentin korotus tuottaa 700 miljoonaa), kun toinen vaihtoehto on työn verotuksen kiristäminen (kokoluokka samanlainen). Valinta on tehty siksi, että työn kovempi verottaminen heikentää työnteon kannustimia (siksi myös tiettyjen palvelualojen alhaisempaa alv:a tulee jatkaa). Olen kuitenkin sitä mieltä, että näin ei ole suurituloisimmilla, joten ehdotan, että työnverotusta kiristetään suurituloisilla samalla kun pääomaverotusta kiristetään (samanaikaisuus estää työntulojen siirtämistä pääomaksi). Summa summarum: koska alv on tasaveronomainen, ei sitä voi mielestäni korottaa ilman pientuloisten tukemista.

Tässä vaiheessa ehdotetaan myös kiinteistö- ja pääomatuloveron korotusta. Ikävä kyllä laskelmien mukaan pääomatuloverotuksen korotus ei riitä kattamaan tarvittuja kahta miljardia. Vinolaiset ovat ehdottaneet, että pääomatuloverotukseen sovellettaisiin myös progressiivisuutta. Verovähennyksiin on palattava myöhemmin.

Ehdotin myös, että on tarmokkaasti vaadittava, että EU:ssa muokataan arvolisänveroa siten, että ympäristökuormittavuus vaikuttaa alv:n määrään.

Vihreät ovat aina kannattaneet transaktioveroa. Nyt on tärkeää aktiivisesti vaatia (mikä onkin Suomen hallituksen linja), että transaktiovero voidaan toteuttaa ensiksi EU:ssa ennen globaalia tasoa. Tämä on akuutti tarve, sillä EU:ssa innostus transaktioveron toteuttamiseen näyttää hetkeksi hiipuneen. En ole aivan varma siitä, että Suomi olisi ollut tarpeeksi aktiivinen tässä.

Tärkeintä on muistaa, että verotus on vain osa valtiontalouden pelastamista. Tarvitaan säästöjä, jotka tulevat toimintojen järkeistämisestä ja kulutuksen vähentämisestä. Vähemmän roinaa.

2 vastausta artikkeliin “I love taxes”

  1. admin sanoo:

    Lopullisessa paperissa verotuksen progressiota kiristettiin oikeudenmukaisuuden nimissä, mm. vaaditaan pääomatuloverotuksen progressiota ja perintö- ja lahjaverotusta kiristettävä ja tehtävä se progressiiviseksi.

    Yllätyksekseni tiukan äänestyksen jälkeen kirjaukseni ”Kaikkein suurituloisimpien työn verotusta voidaan kiristää samalla, kun pääomatuloverotusta korotetaan.” Ilmeisesti osa jäsenistä ei todella halunnut koskea tässä vaiheessa työn verotukseen ja koki, että pääomatuloverotuksen ja osinkojen verotuksen kiristys olivat suurituloisille tarpeeksi.

    Muuten mainitsemani muutokset menivät läpi.

    Harmittavaa on se, että mukaan ei tullut sähkönverotuksessa kulutukseen sidottu progressio.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *