Rahat patoihin vai kehitykseen?

Tänään äänestettiin Euroopan parlamentin täysistunnossa EU:n takuiden antamisesta Euroopan investointipankille (EIP). EIP on ollut kovan kritiikin kohteena, sillä monien mielestä sen investoimat projektit eivät välttämättä tuo kehitystä, vaan esimerkiksi suurpatohankkeet tuhoavat ympäristöä.Moni ei tiedä, että EIP on Maailmanpankkia suurempi lainoittaja ja monet sen lainoista menevät kehitysmaihin, vaikka sen henkilöstöllä ei ole juuri kehitysyhteistyöstä kokemusta.

Onneksi Euroopan parlamentti on nyt mukana päättämässä EIP:n takuista. Tänään äänestetyssä tekstissä painotetaan voimakkaasti, että EIP:n tulee toimia EU:n ulkopoliittisten tavoitteiden puolesta. Jopa EU:n tuomioistuin on todennut näin. EIP:n tulee vähentää köyhyyttä, edistää ihmisoikeuksia sekä rauhaa ja toimia ilmastonmuutosta vastaan.

Miten tämä toteutuu käytännössä? Euroopan parlamentin tehtävä on valvoa, että hyvät tavoitteet toteutuvat käytännössä. Siksi EIP:n on toimitettava vuosittain arvio toiminnastaan ja tiedot hankkeista komissiolle, joka tiivistää tästä tiedosta raportin parlamentille. Komissio myös hyväksyy joka projektin ja tämä komission arvio on julkista materiaalia.

On hyvä muistaa, että neuvosto ja parlamentti voivat peruuttaa takauksen EIP:lle, mikäli hanke ei noudata asetettuja kehityspoliittisia tavoitteita. Tästä prosessista olisi tullut olla nyt hyväksytyssä tekstissä tarkempi kirjaus.

Myös kansalaisilla on roolinsa pankin valvonnassa. Siksi tarvitaan läpinäkyvyyttä, jossa riittääkin parantamisen varaa. Ikävä kyllä parlamentti ei vaatinut, vaikka vihreät niin esittivät, että kaikki projektitiedot olisivat myös hankkeen alkuvaiheessa julkisia. Tekstissä jää myös hieman epäselväksi, mitkä kaikki vuosiarvion asiakirjat ovat julkisia. Tärkeää on, että parlamentti vaatii, että yleisöä on kuultava ennen hankkeen hyväksymistä.

EIP:n uudessa mandaatissa on useita hyviä asioita: mm. 2 miljoonaa euroa varataan ilmastohankkeisiin ja EIP velvoitetaan tekemään strategia siitä, miten sen lainoittamat hankkeet eivät saa toimia ilmastonmuutoksen puolesta.

On kuitenkin ikävää, että vielä tämän päiväisessä äänestyksessä läpi meni demarimepin muutosesitys takuukaton reilusta nostosta tulevaisuudessa. Ennen kuin EIP.n mandaattia tai rahoitusta laajennetaan, on mielestäni sen osoitettava toimivansa todella kestävän kehityksen puolesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *