Vaalituloksesta

Nyt on käyty lukemattomia keskusteluja eduskuntavaalituloksesta, joten on aika laittaa paperille ylös omat ajatukseni vihreiden tappiosta. Tänään vihreiden puoluevaltuuskunnassa vastattiin hallitustunnustelijan kysymyksiin ja keskusteltiin vaalituloksesta. Esitin keskustelussa seuraavat pointit:

1) Viesti läpi: Vihreiden peruspoliittisissa linjoissa ei ole vikaa, voin hyvin seistä vihreiden ohjelmien takia. Viestejämme ei kuitenkaan saatu ihmisille läpi. Viesti oli liian monimutkainen ja kikkaileva. Vihreät vaikuttivat liian taktisilta. Olen itse valinnut vihreät puolueekseni, koska vihreät haluavat muuttaa itse politiikan tekemistä. Seuraavan kerran hallituksessa on pystyttävä tuomaan erimielisyydet esille. Nyt vihreät vaikuttivat olevan 100-prosenttisesti kaiken hallituspolitiikan takana, vaikka todellisuudessa hallituksessa on tehty paljon työtä esitysten muokkaamiseksi ja aina ei ole voitettu.

Populistiksi ei tule ryhtyä, mutta politiikasta on pystyttävä puhumaan nykyistä selkeämmin. Vihreät haluavat puhua asioista monipuolisesti ja perustellen, mutta selvästi tarvitaan iskevämpiä lauseita. On tuotava rohkeammin esille omat kantamme ja toisaalta epäsuhta muiden epämääräisten lupauksien ja tekojen välillä. Tarvitaan myös enemmän vihreitä, jotka kohtaavat muita ihmisiä arjessa ja pystyvät perustelemaan päätöksiä ilman korkealentoisia korulauseita. Liikkuville äänestäjille vihreiden ajama politiikka jäi liian epäselväksi.

Muiden puolueiden, erityisesti vasemmiston, syytöksiin olisi pitänyt myös vastata suoremmin.

2) Hallituspolitiikka: Kaikessa ei ole kyse vain viestinnästä. On myönnettävä, että vihreät olivat mukana hallituksessa, joka teki myös huonoja päätöksiä, kuten Lex Nokia ja yliopistolaki. Mutta hallitus sai myös paljon enemmän aikaan (esimerkiksi perusturvan parantamisessa), kuin oppositio väittää (kts. esim. http://www.vihreat.fi/hallitustie). Parjatuimmat päätökset eivät olleet vihreiden aloitteita, vaan vihreät muokkasivat niitä hallituksessa parempaan suuntaan. Esimerkiksi Lex Nokiaa ei ole käytetty kertaakaan johtuen siihen vihreiden lisäämistä tiukennuksista.

Ydinvoimasta olen ymmälläni. Vihreät ovat ainoina johdonmukaisesti vastustaneet ydinvoimaa. Kuitenkin mediassa ydinvoimapäätös tavallaan kännettiin vihreiden aikaansaamaksi, kun hallituksesta ei lähdetty pois. Tämä ”takinkääntö” ilmeisesti karkotti äänestäjiä. Hallituksesta ulosmarssiminen olisi varmaan antanut puolueesta suoraselkäisen kuvan, mutta mikä vaikutus sillä olisi ollut tuleviin hallituksiin osallistumisiin? Tämä jää edelleen pohdittavaksi.

3) Rehellisyys: Vihreiden olisi painotettava enemmän puolueen rehellisyyttä. Kuinka nopeasti muut unohtavat vaalilupauksensa? Miksi vaalirahakohusta ei jäänyt päällimäiseksi sitä tunnetta, että vihreät ainakin pysyivät korruptiosta ulkona? Omista saavutuksista pitää rummuttaa enemmän.

4) Se pelottava EU: Viime puoluevaltuuskunnassa puhuin siitä, että vihreiden pitää pystyä tuomaan esille rakentavasti EU:n ongelmat luisumatta Soinin ”missä EU, siellä ongelma” -retoriikkaan. Tämä on vieläkin ajankohtaisempaa nyt. Vihreiden mepit tekevät taukoamatta töitä EU:n kehittämiseksi. EU ei ole valmis projekti. Vastustajien kannattaisikin keskittyä sitä parantamaan. Esimerkiksi Hautala edistää paraikaa kansalaisten parempaa pääsyä EU:n asiakirjoihin, mikä on demokraattisemman EU:n kulmakivi.

5) Nettinäkyvyys: Netissä pitää näkyä nykyistä enemmän. Vihreän langan nettikeskustelu on kaapattava takaisin vihreään avoimeen keskusteluun.

6) Sisäinen kritiikki: Puolue pystyy parempaan, kun ylläpidetään jatkuvaa sisäistä kritiikkiä. Siksi esimerkiksi 40-henkisen puoluevaltuuskunnan pitää ohjelmien hyväksynnän lisäksi keskustella ja haastaa ajankohtaista käytännön politiikkaa.

7) Oikealla vai vasemmalla: Edelleenkään ei ole tarpeen määritellä vihreitä mustavalkoisesti oikeisto- tai vasemmistopuolueeksi. Paljon oleellisempaa on miettiä, mikä on näiden käsitteiden sisältö ja sitten tuoda esille, mitä puolta vihreät edustavat. Jos vasemmistolaisuus on heikkojen puolustamista ja tuloerojen kaventamista, vihreät ovat selkeästi vasemmistolainen puolue. Jos Perussuomalaiset lasketaan vasemmistolaiseksi puolueeksi, sekoittuu vasemmistolaisuuden käsite tästä. Äänestäjää toivoisi kiinnostavan paljon moniakselisempi puoluekenttä kuin kahteen jakautunut vasemmisto ja oikeisto.

8. Takaisin perusviesteihin: Vihreiden on pidettävä huolta, että vaalikeskusteluissa unohtunut ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa ei jää hallituspolitiikan jalkoihin. Muutenkin on korostettava vahvemmin perusvaatimuksiamme perustulosta, Itämeren suojelemisesta, kehitysyhteistyömäärärahojen nostosta, ihmisoikeuksista ja politiikan tekemisen uudistamisesta. Tarvitsemme selkeämmät tavoitteet köyhyyden vähentämisessä. On myös osoitettava suoremmin, mitä muut puolueet tekevät konkreettisesti näiden asioiden eteen.

Lopuksi kaiken sisäisen ja ulkoisen kriitiikin keskellä on hyvä muistaa, että todellisuudessa tappio ei ollut niin murskaava. Ääniä menetettiin 1,2 prosenttia (eli noin 21 000 ääntä), mikä kuitenkin tarkoitti 1/3 kansanedustajien menettämistä! Tämä ei voi olla demokratiaa. Millään muulla vaalitavalla vihreät eivät olisi menettäneet näin paljon paikkoja. On äärimmäisen tärkeää, että uusi eduskunta hyväksyy vaalilain muutoksen, jotta jokaisen suomalaisen ääni olisi tasa-arvoinen.

Ihan lopuksi tuntuu piristävältä ajatella, että 81 % suomalaisista ei äänestänyt Perussuomalaisia. Vihreiden vaalitappion syyksi on myös esitetty asettumista Perussuomalaisia vastaan. On kuitenkin suoraselkäistä asettua itselle päivastaista ideologiaa (viittaan ensisijaisesti ”monikulttuuriskriittisyyteen”) vastaan. Miksi muut puolueet eivät tehneet näin?

Muiden puolueiden ei tule lähteä epätoivoisesti kopioimaan Perussuomalaisten politiikkaa, vaan vastata heidän äänestäjien huoliin omilla vastauksillaan. Jää myös nähtäväksi, millainen puolue Perussuomalaista muodostuu. Toivon ainakin, että spektaakkelinnälkäinen media lakkaa kohtelemasta Soinin puoluetta silkkihansikkain.

Keskustelu jatkukoon.

Yksi vastaus artikkeliin “Vaalituloksesta”

  1. Hex sanoo:

    Ehkä Soinin bileet minareetin tolpan nokassa alkavat vähitellen päättyä. Seuraan mielenkiinnolla, menevätkö persut hallitukseen ja miten käy Portugalin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *