Valtuuskunta keskusteli periaateohjelmasta

Puoluevaltuuskunta keskusteli 27.11. seuraavista asioista:

Käytiin seikkaperäinen keskustelu siitä, miten ja mistä teemoista puoluevaltuuskunta hyväksyy ohjelmia ja käy lähetekeskustelua puoluehallituksen hyväksymistä linjapapereista. Valtuuskunta tekee puoluekokouksen päätöksen mukaisesti vähemmän ohjelmia ja käy enemmän ajankohtaista poliittista keskustelua. Ohjelmia ei tarvitse aina kirjoittaa uudestaan, vaan ne voidaan päivittää kevyemmin.

Hyväksyttiin seuraava suunnitelma: Maaliskuu 2012: Hyväksytään kunnallisvaaliohjelma, lähetekeskustelu: kehitysyhteistyö (hyväksytään puoluehallituksessa linjapaperi) ja eriarvoisuus
Syyskuu 2012: Hyväksytään eriarvoisuuden vähentämisen ohjelma, lähetekeskustelu: demokratia ja kulttuurimanifesti (hyväksytään puoluehallituksessa)
Marraskuu 2012: Hyväksytään demokratiaohjelma, lähetekeskuste: EU:n korjausohjelma
Kevät 2013: Hyväksytään EU:n korjausohjelma, lähetekeskustelu: aluepolitiikka (puoluehallituksessa hyväksyttiin linjapaperi)

Ehdotin itse eriarvoisuuden vähentämisen ohjelman lisäämistä suunnitelmaan, mikä onneksi hyväksyttiin. Tuloerot kasvavat ja heijastuvat terveyseroina. Samalla myös elämisen vaatimukset kasvavat. Vihreiden on vastattava juuri tähän ongelmaan.

Keskusteltiin (ja päätettiin) siitä, että lähetekeskustelun lisäksi valtuuskunta saa osallistua linjapaperien kommentointiin ennen hyväksyntää. Yleisestikin tulossa kaikille jäsenille mahdollisuus kommentoida ohjelmia valmisteluvaiheessa. Korostin puheenvuorossani juuri tällaisen kommentointimahdollisuuden tärkeyttä, jotta linjauksista tulee mahdollisimman pitkälle mietittyjä. Ohjelmiin täytyy myös liittää suunnitelma, miten vaatimuksemme toteututetaan.

Päätettiin myös siitä, miten toteutetaan puoluekokouspäätös siitä, miten neljä puolueen jäsentä voi ehdottaa muutoksia olemassa oleviin ohjelmiin (tästä http://www.vihreat.fi/node/7200).

27.11. käytiin keskustelua vihreiden uudesta periaateohjelmasta, joka hyväksytään vuoden 2012 puoluekokouksessa. Ohjelmasta voi käydä keskustelua netissä ja foorumilla, mm. http://periaateohjelma.fi/. Yksi versio on luettavissa täältä: http://periaateohjelma.fi/2011/10/26/ensimmainen-luonnos-koko-ohjelmaksi/.

Keskustelu oli laajaa ja siinä tuli esille mm.
-tarvitaan kolmas arvo vapauden ja kestävyyden vierellä (yhdenvertaisuus, globaali vastuu)
-tarvitaan globaalimpi näkökulma (mm. rauha)
-vastaan ja puolesta argumentteja sille, onko onnellisuus yksi päätavoitteistamme ja onko vapaus hyvä kattotermi
-koko talousjärjestelmän kritiikki
-työn muutos ja valtapolitiikka

Tässä oma puheenvuoroni: https://www.lauranordstrom.fi/?p=295

Valtuuskunta hyväksyi puolueen toimintasuunnitelman ja budjetin vuodelle 2012. Toiminnan painopisteet ovat presidentinvaalit, kunnallisvaalit ja puolueen uudistaminen (demokratian ja arvokeskustelun vahvistaminen).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *