Suvaitsevaisuuden puolesta

Hyvää sateenkaaripäivää kaikille! Tänään toivottavasti mahdollisimman moni marssii yhdenvertaisuuden puolesta Pride-kulkueessa. Aurinko paistakoon.

Tämän vuoden Helsinki Priden teemana on tila. Uskon, että elävä, avoin ja värikäs kaupunkitila antaa paremmat mahdollisuudet meille kaikille toteuttaa itseään.
Julkiset tilat, joissa ihmiset kohtaavat, voivat edistää suvaitsevaisuutta myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan. Tähän ei riitä asfalttiaukiot, vaan tarvitaan paikkoja omaehtoiselle tekemiselle ja vihreitä keitaita. Pride itsessään on hyvä esimerkki siitä, miten kaupunkitilan voi vallata värikkyydellä ja moninaisuuden kunnioittamisella.

Turvallinen julkinen tila puuttuu vähemmistöiltä liian monessa maassa. Ukrainassa ensimmäinen Pride peruttiin ja Gay Forumin johtaja Sviatoslav Sheremet hakattiin . Nyt maassa äänestetään laista, joka tekisi julkisen homoseksuaalisuuden rikolliseksi.

Homoseksuaalisuus on kriminalisoitu kymmenissä Afrikan maissa, muutamissa tuomio voi olla kuolemanrangaistus. Ugandassa aiottiin säätää laki, jonka mukaan homoseksuaalisuudesta voisi saada kuolemantuomion. Taistelimme tätä vastaan muun muassa Euroopan parlamentissa. Onneksi kuolemantuomio on jäänyt lakialoitteesta pois, mutta aikeena on edelleen kriminalisoida homoseksuaalisuuden ”edistäminen”. Ugandan tilanteesta kauheimmalla tavalla muistutti homoaktivisti David Katon murha viime vuonna. Hän oli vain muutamia viikkoja ennen käynyt luonamme Euroopan parlamentissa kertomassa homoihin kohdistuvasta vihakampanjasta, jossa kehotettiin valokuvien kera tappamaan ihmisiä.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet ovat yksi viidestä prioriteetista Suomen kansainvälisessä ihmisoikeuspolitiikassa. Suomen pitää vahvasti puuttua syrjintään muissa maissa, esimerkiksi Venäjällä. Ihmisoikeudet onkin nostettu nyt Suomen kehitysyhteistyön punaiseksi langaksi. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että kehitysrahoitusta saavien maiden kanssa käytävissä dialogeissa seksuaalivähemmistöjen oikeudet nostetaan rohkeasti esille.

Ei pidä unohtaa kuitenkaan, että myös Suomessa on vielä paljon tehtävää. Ensiaskeleena eduskunnan on seurattava muiden pohjoismaiden esimerkkiä ja hyväksyttävä lakialoite sukupuolineutraalista avioliitosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *