Yhdenvertainen koulu

Olin viikonloppuna Koulussa eli Toisilta oppimisen festareilla. Omat kouluajat palautuivat lähinnä positiivisina mieleen hyppiessäni hyppynarua ja kuvistunnilla ihmishahmoja hiilellä piirtäessäni. Positiivinen henki jatkui myös tänä aamuna vihreitä koulutavoitteita jakaessani hieman hyisellä Asema-aukiolla.

Helsingin Vihreät ajavat muun muassa vahvempaa oppilasdemokratiaa, lisää koulupsykologipalveluita, kohdennettua rahoitusta erityistukea tarvitseville kouluille, energiatehokkuutta sekä luomua ja Reilua kauppaa.

Kaikki nämä ovat hyviä tavoitteita. Koska koulu on niin suuri osa lasten ja nuorten elämää, on hyvinvoinnin lisääminen mielestäni yksi koulun avaintehtäviä. Koska lasten ja nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet, on kouluihin on saatava lisää koulupsykologipalveluita. Kouluterveydenhuolto on lähellä, joten sen käyttämisen kynnys voi (ja pitää) olla matala.

Ylipäänsä kouluissa voidaan vaikuttaa siihen, ettei yhtään nuorta ei pääsisi syrjäytymään. Erityisesti koulun jälkeisen mielekkään elämänpolun löytämiseen voisi vaikuttaa nykyistä paremmalla opintojen ohjaukselle. Usein halutaan nopeuttaa nuorten siirtymistä työelämään rajaamalla vapautta (esimerkiksi opintoaikoja rajaamalla tai heikolla opintotuella), kun todellisuudessa pitäisi satsata kunnolla opintojen ohjaukseen lukioissa ja ammattikouluissa.

Lopulta ehkä tärkein: meidän on säilytettävä yhdenvertainen koulumme. En kaipaa huippuperuskouluja. Opetuksen tulee olla tasalaatuista kaikkialla. Siksi erityistukea tarvitsevien koulujen on saatava lisää rahaa. Tämä on todellisuudessa säästöä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *