Vastaukseni eläinpoliittiseen vaalikoneeseen

Vastasin seuraavasti SEY:n ja Aninalian eläinpoliittiseen vaalikoneeseen

Kasvisperäisen ruuan osuutta tulee kasvattaa ja lihan osuutta vähentää kunnan julkisissa hankinnoissa, esimerkiksi oppilaitosten ruokailuissa.

Vastaus: Täysin samaa mieltä

Kasvisruoka on ilmasto- ja eläinystävällinen vaihtoehto. Helsingin globaalin vastuun strategiassa (joka hyväksytään valtuustossa 26.9.) tulisi sitoutua kasvisruuan määrän kasvattamiseen. On hyvin ikävää, että kaupunginallituksessa kaatui täpärästi esitys ”Kasvisruuan määrään ja laatuun panostetaan Palmian Catering-tarjonnassa” (https://www.lauranordstrom.fi/2012/09/05/mielipidekirjoitus-hsssa-helsingin-globaalin-vastuun-strategia/). Olen itse ollut kasvissyöjä 15-vuotiaasta lähtien.

Luomutuotteiden osuutta tulee kasvattaa julkisissa hankinnoissa eläinperäisiä tuotteita ostettaessa.

Vastaus: Täysin samaa mieltä

Kunnan tulee kantaa globaali vastuunsa tekemällä julkiset hankinnat eettisesti. Luomutuotannossa eläimillä on paremmat elinolot (ne tosin voisivat olla vieläkin paremmat) ja tuotanto on ympäristöystävällisempää. Itse ostan luomua ja olen edistänyt luomuhankintoja mm. Unicafén hallituksessa. Siellä ongelmana oli välillä suurten erien saatavvuus, joten kaupunginkin pitäisi pystyä tekemään hankintansa luomulle sopivissa erissä.

Löytöeläinpalvelujen kilpailutuksessa tulee ottaa hinnan rinnalle tärkeimmiksi kilpailukriteereiksi löytöeläintalon henkilökunnan ammattitaito sekä sellaiset eläinten pito-olosuhteet, jotka selkeästi lisäävät eläinten hyvinvointia.

Vastaus: Täysin samaa mieltä

Hinnan ei ylipäätään tule olla ainoa kriteeri kilpailutuksissa. Eläinten käsittely ja lajityypillisten tarpeiden tuntemus vaativat asiantuntemusta. Löytöeläinpalvelut on kilpailutettava ja asiantuntemus sekä pito-olosuhteet otettava kilpailutuksen kriteereiksi. Eläinten hyvinvoinnista ei voi tinkiä, varsinkin sellaisissa olosuhteissa, joissa eläin joutuu itselleen vieraaseen ympäristöön.

 Jokaisen Suomen kunnan tai kaupungin tulee perustaa valvontaeläinlääkärin virka yksin tai yhteistyössä naapurikuntien kanssa.

Vastaus: Täysin samaa mieltä

Eläinsuojeluvalvontaan ei ole ollut tarpeeksi resursseja, mikä on heikentänyt eläinten hyvinvointia. Tämän tulee muuttua. Valvontaa tekevän lääkärin kaksoisrooli kunnaneläinlääkärinä on puolueettomuuden näkökulmasta hankala. Siksi varsinkin pienemmissä kunnissa kannattaisi olla yhteinen valvontaeläinlääkäri, joka huolehtii eläinten hyvinvoinnista ja alkutuotannon hygieniasta.

 

Kannattaa katsoa sivuiltani, millaista on olla kasvissyöjänä maailmalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *