Helsingistä globaalin vastuun edelläkävijä?

Kaupunginvaltuusto hyväksyi tänään globaalin vastuun strategian. Kirjoitin siitä muutama viikko sitten mielipidekirjoituksen.

Onneksi strategia eteni tässä välillä hyvään suuntaan. Helmikuun 2013 loppuun mennessä valmistellaan selvitystä veroparatiisiyritysten kanssa tehdyn yhteistyön välttämisestä. Veroparatiisivapaa Helsinki on siis mahdollinen! Läpi ei mennyt kuitenkin Wallgrenin ja Modigin ponsi siitä, ”että selvitetään oman tuotannon mahdollisuuksia tapauksissa, joissa veroparatiisiyhtiöiden käyttöä on muutoin vaikea välttää. ”

Helsinki hakee myös vihdoin Reilun kaupan kaupungin arvonimeä. Kaupunki siirtyy käyttämään reilun kaupan periaatteiden mukaisesti tuotettua kahvia ja teetä ja pyrkii aktiivisesti lisäämään muiden reilun kaupan tuotteiden käyttöä. Vihdoin!

Valtuusto edellytti myös mm. vuosittaista ympäristöraporttia, hankintojen vesijalanjäljen pienentämisen mahdollisuuden selvittämistä ja Suomen sisäisen yhteistyön lisäämistä Itämeren suojelussa. Vielä pitäisi sitoutua olemaan hiilineutraali vuonna 2030.

Käytäntöön pitää siirtää strategian vaatimukset maahanmuuttajien kieliopetuksen tarjonnan ja EU:n ulkopuolelta tulevien työntekijöiden aseman parantamisesta. Oli todella hieno juttu, että Emma Karin ja Thomas Wallgrenin ehdotuksesta Helsinki selvittää mahdollisuuden toteuttaa Helsingissä kokeilu paperittomien siirtolaisten terveydenhuollosta!

Kouluissa voidaan tehdä paljon globaalin vastuun ajattelun lisäämiseksi. Onkin hyvä, että valtuusto edellyttää opetustoimelta konkreettisia suunnitelmia ihmisoikeuskasvatuksen toteuttamiseksi. On myös selvitettävä, miten strategia jalkautetaan kouluihin.

Ikävä kyllä hyväksytyssä strategiassa ei ole kasvisruokaan panostamista Palmian tarjonnassa, tiukempaa kestävän kehityksen huomioimista hankinnoissa, yhteistyön lopettamista sellaisten pankkien kanssa, joiden toiminta uhkaa finanssijärjestelmän vakautta, ystävyyskaupunkeja ja turvapaikanhakijoiden traumoihin pureutuvaa apua.

Kuitenkin strategia on oikein hyvä alku. Valtuusto edellytti sen kääntämistä eri kielille. Nyt Helsingin tulee olla eturivissä levittämässä tietoutta ja parhaita käytänteitä kaupunkien globaaleista vaikutuksista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *