HS: Yömetro Helsinkiin

Mielipidekirjoituksemme Helsingin Sanomissa 26.10.

Metro on nopea, tehokas ja kaikkein luotettavin joukkoliikenneväline, mutta sitä ei hyödynnetä riittävästi. Metro lopettaa liikennöinnin jo ennen puolta yötä, minkä jälkeen ihmisiä palvellaan ääriä myöten täyttyvin yöbussein. Miksi näin on, vaikka asiakastyytyväisyys on kaikkein korkein juuri metromatkustajilla?

Ehdotamme, että Helsingissä seurataan muiden suurkaupunkien kuten Berliinin esimerkkiä ja jatketaan metron liikennöintiä pidemmälle yöhön. Arkisin metron tulisi kulkea vähintään kello yhteen asti ja viikonloppuisin mieluiten läpi yön. Yöaikaan vuoroväli voisi olla pitkä, esimerkiksi puoli tuntia.

Yömetron kustannukset tulee selvittää perinpohjaisesti. Mikäli metroasemien käytön pidentäminen aiheuttaa merkittäviä kuluja, voisi osan metroasemista pitää suljettuna puolenyön jälkeen. Kantakaupungissa yöliikennöinti voitaisiin rajoittaa Kamppiin, Hakaniemeen ja Sörnäisiin. Myös Rautatientorilta ja Kampista lähtevää yöbussiliikennettä olisi mahdollista supistaa.

Yömetro palvelisi ennen kaikkea vuorotyöläisiä sekä kaupungin kulttuuritarjonnasta nauttivia pääkaupunkiseudun asukkaita. Enää ei tarvitsisi kiiruhtaa viimeiseen metroon välittömästi musiikkikonsertin päätyttyä, vaan voisi rauhassa käydä lasillisella ystävien kanssa.

Myös turvallisuus paranisi, sillä yöaikaan matkustavan paras turva ovat toiset matkustajat. Ja valvonta on helpompaa muutamalla metroasemalla kuin lukuisilla bussipysäkeillä.

 

Antti Möller & Laura Nordström, Helsinki (vihr)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *