Mukaan Ilmastovanhempiin?

Ahdistaako ilmastoneuvottelujen hidas eteneminen? Tuntuuko siltä, että kahden asten ilmaston lämpenemisraja karkaa käsistä, mutta olet yksilönä voimaton?

Näistä tunteista johtuen perustimme eilen uuden yhdistyksen nimeltään Ilmastovanhemmat.

Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on saada päättäjät ja kansalaiset havahtumaan viimein siihen, että nyt on viimeinen hetki pysäyttää ilmastonmuutos ja ehkäistä lastemme tulevaisuutta uhkaava ekokatastrofi. Ilmastokeskustelu tuntuu laimenneen ja toivomme Ilmastovanhempien pystyvän uudenlaisen mediahuomion avulla nostamaan tämän aikamme kenties polttavimman kysymyksen takaisin keskustelun ja päätöksenteon keskiöön.

Vaikka yhdistyksen nimessä lukee ”vanhemmat”, se ei tarkoita sitä, etteikö se olisi avoin kaikille, myös lapsettomille. Kyse on näkökulmasta: päätöksiä on tehtävä nyt tai jätämme jälkeemme tuleville sukupolville katastrofin.

Ilmaston lämpeneminen on rajoitettava kahteen asteeseen. Se on vaikeaa, mutta mahdollista. Jos katse käännetään liikaa ilmastonmuutokseen sopeutumiseen, jää ilmastonmuutoksen torjuminen helposti jalkoihin. Toisaalta esimerkiksi neljä astetta lämmennyt maailma on sellainen, johon ei voi sopeutua. Jopa Maailmanpankin mukaan globaali lämpötila voi nousta neljällä asteella ennen tämän vuosisadan loppua, mikä tarkoittaisi karkeasti yhtä suurta lämpötilan muutosta kuin jääkauden ja nykyhetken välillä.

Yhdistys lanseerataan kevättalvella 2013, kun nettisivut ja muu organisaatio on valmis. Nyt onkin hyvä vaihe tulla mukaan päättämään yhdistyksen suunnasta ja toimintatavoista. Millaista tulisi olla esimerkiksi yhteistyön muiden ilmastotyötä tekevien järjestöjen kanssa? Seuraavaksi myös hahmotellaan ne muutamat kärkivaatimukset, joita tulemme nyt alussa ajamaan (kuten tarkempi ilmastolain sisältö). Tähän otamme mielellään ideoita vastaan.

Eilen keskustelimme muun muassa siitä, että Ilmastovanhemmat keskittyisi enemmän poliittiseen päätöksentekoon (myös kuntatasolla) vaikuttamiseen kuin arjen ympäristötekoihin. Mitä olet mieltä tästä?

Allekirjoittanut valittiin yhdistyksen hallitukseen. Voit laittaa vaikka minulle suoraan viestiä, jos haluat mukaan yhdistyksen toiminnan hahmottelemiseen (esimerkiksi facebookissa olevaan ryhmään) tai haluat tietoa sitten, kun yhdistys varsinaisesti lanseerataan ja julkinen facebook-sivu perustetaan. Muutaman päivän sisään tulee nettiinkin ilmoittautumiskaavake.

Nyt ei ole enää aikaa odotella, vaan ilmastonmuutos on pysäytettävä nyt!

10 vastausta artikkeliin “Mukaan Ilmastovanhempiin?”

 1. Saara Peutere-Heikka sanoo:

  Isovanhemmat ehdottomasti mainittava! Meillä on valtava huoli seuraavista sukupolvista ja monilla ehkä aikaakin, tietoa ja taitoa toimia. Ruotsin Föräldravrålet kannustaa kaikkia sukulaisia tulemaan mukaan.

  Saara

 2. Paula Sankelo sanoo:

  Hei, olen erittäin kiinnostunut tulemaan mukaan toimintaan jo suunnitteluvaiheessa! Minulla on yksi lapsi ja olen äitiyslomalla ilmastotutkimukseen liittyvästä projektista. Mieheni tekee myös ilmastoon liittyvää tutkimustyötä, kenties hänkin on kiinnostunut. Voinko saada vaikka Facebookissa kutsua toimintaa suunnittelevaan ryhmään? Kiitos!

 3. Marko Ulvila sanoo:

  Oikein hyvä aloite, toivottavasti leviää Tampereelle, Brysseliin ja monelle muulle paikkakunnalle,

  Olli Tammilehdon uunituore Kylmä Suihku ja Jussi Laitisen Valomerkki avaavat minusta hyviä uusia ajatuspolkuja ja toimintalinjoja ilmastonsuojelusta kiinnostuneille.

 4. joola sanoo:

  Heippa
  Kuulostaa hyvältä. Äkkisältään luettuna ja kommentoituna: Poliittiseen päätöksentekoon vaikuttaminen kuulostaa oikein hyvältä. Arjen ympäristöteoista puhutaan, jos jostakin, mutta pallo on silloin liikaa meillä taviksilla. Käytän usein itse vertausta, että olen se kakara karkkitiskillä, joka mankuu ja haluaa kaikkea, ja jolle pitäisi jonkun laittaa turvalliset ja selkeät rajat, niin johan vain – jos nyt ei hyvä, niin ainakin parempi tulisi. Arjen teoissa mättää usein myös se, että vähän huonoa parempi ei aina vielä ole tarpeeksi. Kärjistäen, ei riitä, että tyytyy thaimaan lentojen sijasta euroopanlentoihin. Pitäisi olla lentämättä kokonaan. (Sädekehäni ei kiillä. Toteutin viime kesänä kaukolennon ja vein poikani ihmettelemään Japania.) Tai kymmenen lapsen sijasta ”vaan seitsemän”. Sitä toista jo pitäisi miettiä…

  Itse en ole Facebookissa, mutta käsittääkseni ”siellä” on sivustoja, jonne myös omia sivuja omaamattomat voi tulla lueskelemaan. Toivon, että tulee myös muita mukanaolon kanavia, kuin tuo Facebook.

  Minusta nimi on ytimekkään hyvä. Haluaisin ehkä itsekin olla juuri ilmastovanhempi. Mutta en kyllä ole. Olen surkea, vaikka jotain olen yrittänyt jo vuosia. Tuon lennonkin menin tekemään. Mutta tuen mielelläni Ilmastovanhempia. Ja tottakai haluan lisää tukea yrityksille ja pyrkimyksille. Siis yrityksilleni ja pyrkimyksilleni olla parempi vanhempi, eli myös ilmastovanhempi. Lapseni ansaitsisivat tietenkin elinkelpoisen pallon! Itse heidät tänne lupaa kysymättä saatoin.

  Ehkä minäkin ymmärrän ja opin ja tajuan, kun joukkovoima saa tuulta siipien alle.

  Onnea hankkeelle. Jään kuulolle:)

 5. Laura Nordström sanoo:

  Hienoa, että kiinnostusta löytyy ja kiitos kannustuksesta!

  Saara: Isovanhemmat ehdottomasti mukaan! On upeaa, että Föräldravrålet perustetaan aivan samaan aikaan. Olemmekin tutkimassa, millaista yhteistyökuviota toteutetaan.

  Paula: Hieno juttu, laitan sinulle sähköpostia.

  Marko: Kyllä, tarkoitus on levitä laajalti, kun yhdistys virallisesti lanseerataan. Hienoa, jos Brysselkin kiinnostuu! Kiitos vinkeistä!

  Joola: Kiitos, pidämme sinut kuulolla! Tuon suuntaisia ajatuksia meilläkin on. Facebookiin on juurikin tarkoitus perustaa tuollainen sivu, jota käsittääkseni voi käyttää myös ne, jotka eivät ole Facebookissa. Ja tämän lisäksi tietysti nettisivut. Hyvä pointti tuo erilaisten kanavien tärkeys.

 6. Heippa Laura ja Ilmastovanhemmat!
  Tosi upea aloite. Lykkyä tykö!

  Luin Ilmastovanhemmista Föräldravråletin FB-ryhmän sivulta. Sekin on upea aloite, jossa olen allekirjoittanut ryhmän haaste politiikoille.
  Ensisijaisesti olen kuitenkin mukana jo puolitoista vuotta kokoontuneessa isovanhempien ilmastoryhmässä, nimeltään Grand Panthers.
  Nimen takana kaksi ideaa: jos sattuisi leviämään maailmallekin? Ja, kun ruotsiksi on niin kömpelöä käyttää ”mor- och farföräldrar”. Löydettiin heti elokuussa 2011 muita samanhenkisiä ryhmiä, josta toinen Norjassa ja toinen Kanadassa. Tosiaan olisi upeaa jos Helsingissäkin isovanhemmat lähtisivät liikkeelle kaikkien lasten ja lastenlasten puolesta, eikä vain jos sattuu olemaan omia lapsia. Ehkä Ilmastovanhempien ala-ryhmänä, kun on aikaa arkipäivisin päiväsaikaan?

  Grand Pantherissä on mukana vastuuntuntevia aikuisia joilla ei ole omia lapsia, mutta välittävät yhtä syvästi tulevien sukupolvien hyvinvoinnista. Yhtä tervetulleita tietenkin.

  Jospa vaikka katsoisitte kotisivuamme http://www.grandpanthers.se – heti aluksi löydätte ohjelma mistä me olemme yhtämielisiä:
  http://grandpanthers.se/
  Nopea käännös –
  ”Rakastamme lapsiamme ja lastenlapsiamme.
  Ilmastonmuutos uhkaa heidän tulevaisuuttaan.
  Haluamme että korkeimmat poliittiset päätöksentekijät nostavat ilmastokysymyksen yli puoluepolitiikan, ja toimimme sen puolesta että he ajaisivat sellaista yhteistä politiikkaa joka lopettaisi ilmastomuutoksen ja turvaisi kaikkien lasten ja lastenlasten tulevaisuutta. Hinnalla millä hyvänsä!”
  Tuo viimeinen tarkoittaa ettemme anna periksi rahapulaan viittaaville argumenteille. Lapset saavat olla tärkeimmät kulumme, ensisijaisia.
  Katsopa vaikka sitten lähemmin tästä
  http://www.grandpanthers.se/info.html
  mm kuvia eduskunnan ulkopuolelta Tukholmassa, jossa näytämme mistä meiltä tuntuu: joka kuukausi, viimeinen keskiviikko. Malli on nyt käytössä myös Oslossa.
  Ajatuksenamme ei ole joukkoliike, jota ehkä emme saisi aikaan, vaan muistutus siitä että ilmastonmuutos tosiaan huolestuttaa kansalaisia, ja että näin on ovat perusteelliset ja pitkäaikaiset mielipidetutkimukset osoittaneet – oikestaan päätöksentekijät tietävät sen hyvin. Siksi jatkuva toistuva muistutus.
  Näin olemme löytäneet muodon joka sopii meille – toivottasti löydätte tekin sellaisen muodon joka jaksatte hyvällä tuulella ylläpitää! Kaikkea hyvää teille!
  Terveisin!

  • Laura Nordström sanoo:

   Hei,

   Kiitos viestistä! Ihan tosi upea juttu tuo aloitteenne! Meillä Ilmastovanhemmissa on se idea, että mukaan ovat tervetulleet muutkin kuin vanhemmat (isovanhemmat, kummit tai muut lapsien tulevaisuudesta huolestuneet). Tulossa onkin erityisesti isovanhemmille sopiva vetoomustapa. Tuollainen säännöllinen mielenilmaus voisi olla hyvä idea.
   Kiitos tsempistä ja pysytääm yhteyksissä!

 7. Hienoa, että tällainen yhdistys perustetaan ja että se keskittyisi poliittiseen vaikuttamiseen. Kaikkein tärkeintähän olisi saada aikaan kunnon kansainvälinen ilmastosopimus ja pian, ja päästökauppa ulotetuksi kaikkialle. Tuntuu aivan musertavalta lukea toistuvasti uutisia, joiden mukaan mm. uutta hiilivoimaa nousi viime vuonna enemmän kuin maailmassa on uusiutuvien tuotantoa yhteensä (vesivoimaa lukuunottamatta). Kun päästöillä olisi oikea hinta, vähäpäästöiseen maailmaan siirtyminen voisi hoitua melkein itsestään.

  • Laura Nordström sanoo:

   Naulankantaan! Lanseeraus on huomenna, tervetuloa joukkoon!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *