Nyt tilaisuus toimia pääomapakoa vastaan

Puheenvuoro puoluevaltuuskunnassa

Van Rompuy totesi vastikään EU:n menettävän biljoona euroa vuosittain veronkierron takia. Sattumalta summa on suurin piirtein sama kuin, mitä kehitysmaat menettävät pääomapaon muodossa. Tämä on lähes kymmenen kertaa enemmän kuin niihin virtaava kehitysapu!

Veroparatiisit, siirtohinnoittelu…Nämä kiinnostivat hetki sitten vain globalisaatiokriittisiä kansalaisia, mutta nyt niille on todella momentumia. Samalla tavalla kuin muutama vuosi sitten transaktioverolla. OECD:ssa ei enää ollakaan kiinnostuneita siitä, miten vältetään kaksinkertaista verotusta, vaan miten verot saadaan maksettua. EU:ssa hyväksytään aivan juuri tilinpäätösdirektiivi, joka velvoittaa kaivannais- ja metsäyritysten ilmoittamaan maakohtaisesti maksamansa maksut, myös verot. Tämä on suuri edistysaskel, vaikkakaan voittoja ei tarvitse paljastaa, mikä hankaloittaa yritysten arviointia. Avoimuus onkin pääomapaon taistelun avain.

Taistelu veroparatiiseja vastaan on kuitenkin vaikeaa niin kauan kuin ei ole kattavaa määritelmää siitä, mikä on veroparatiisi, jonka kanssa toimimisesta voisi kieltäytyä. OECD:n kuuluisalla mustalla listalla ei ole yhtään maata ja 13 maassa lainsäädäntöä ei vielä sovelleta tarpeeksi. Tämä on liian suppeaa. Nyt pitäisi painaa päälle todella vahvasti, että EU ottaa käyttöön oman mustan listan. Jos tämä ei onnistu, tarvitsee Suomi oman tai pohjoismaisen listan.

5 EU-maata ilmoittivat viime viikolla yllättäen pilotoivansa amerikkalaista FATCA-lakia, joka velvoittaa yksilöt säästödirektiivin tapaan ja pankkien automaattiseen tiedonvaihtoon perustuen ilmoittamaan ulkomaille tehdyt talletukset. Salailun aika alkaa todella olla ohi ja Suomi ei saa jäädä tässä jälkijunaan. Tämä on ollut meille vihreille pitkään tärkeä teema, joten ei jätetä tätä vain muiden puolueiden hoitoon. Päinvastoin otetaan aloite haltuun ja profiloidutaan vielä tiukemmin veronkierron vastustajiksi, jotka ovat oleellinen ja aktiivinen osa nyt Euroopassa käytävää keskustelua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *