Puoluevaltuuskunnan kehittämisestä

Puheenvuoro palautekeskustelussa

Olen ollut kolmessa valtuuskunnassa ja tämä ollut niistä paras.

Katsoin, mitä olin viime valtuuskunnan palautekeskustelussa sanonut vuonna 2011. Olemme itse asiassa edistyneet valtavasti!

”Valtuuskunnan tulee ehdottomasti poliittisten ohjelmien kirjoittamisen lisäksi vaikuttaa puolueen tekemään käytännön politiikkaan.”

Musta tässä on kehitytty ja poliittinen keskustelu on toiminut paremmin (toivottavasti tähän ei vaikuta se, että hallitusryhmässä työskentely olisi vaikuttanut tähän näkökulmaan).

”Poliittinen keskustelu kannattaisi jakaa teemoihin ja varata aikaa kommenttipuheenvuoroille, jotka voi pitää omalta paikaltaan.”

Tätähän yritettiin alussa siten, että etukäteen ilmoitettiin keskusteluaihe. Tämä ei ihan onnistunut, mutta tätä voisi kehittää vielä. Olisi hyvä, jos keskustelua voisi joten temaattisesti jaotella. Olisiko mahdollista ajatella, että jos puheenjohtaja arvelee jonkin tietyn teeman nousevan, voitaisin siihen liittyvät puheenvuorot ryhmitellä yhteen? Tai sitten, että ajatellaan niin, että kommentteja voisi enemmänkin antaa.

”Nyt ne ehkä liikaa pölyttyvät hyllyssä. Jokaisessa ohjelmassa pitäisi olla mietittynä, miten siinä olevia asioita viedään eteenpäin (esimerkiksi valmiina aloitteina kunnanvaltuustoihin).”

Varmaan vielä tätä voisi kehittää. Nyt tehty vähemmän ohjelmia, mikä on hyvä.

”Puoluevaltuuskuntalaisten pitäisi päästä myös enemmän mukaan jo valmisteluvaiheessa, esimerkiksi osallistumassa wikin kautta ohjelman kommentointiin ja muokkaukseen. Kun ohjelmia päivitetään, niitä ei myöskään tarvitse aina kirjoittaa täysin uusiksi. Riittää, että vain uusitaan kantoja vanhentuneiden asioiden kohdalla.”

Tämähän on edistynyt hyvin.

”Nykyisin ohjelmaa kevyemmät linjapaperit hyväksyy puoluehallitus. Olisi kuitenkin tarpeen, että kaikkein tärkeimmät niistä tulisivat laajemman puoluevaltuuskunnan hyväksyttäviksi.”

Ainakin hyvä, että niitä käsitelty täällä valtuuskunnassa. Onko meillä arviota, onko näkemymksemme menneet läpi?

EU-ohjelman valmistelussa huomasin, että puolueessa on näemme luovuttu ohjelmien suvaamisesta. Minusta tarve katsoa läpi linjauksemme sukupuolivaikutusten näkökulmasta ei ole poistunut. Eli toivoisin, että tähän keksitään jokin ratkaisu. Ehkä myös sukupolvivaikutukset pitäisi katsoa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *