Mihin terveyskeskuksia?

Sotelautakunnassa on edessä luultavasti koko kautemme tärkein päätös: palveluverkon tulevaisuus (lähtökohdistani voit lukea täältä). Asia esitellään meille ensi viikolla ja lopulliset päätökset tehdään 23.9.

Ensinnäkin Kallion terveyskeskuksen kohtalosta ja perhekeskuksesta: Perhekeskus on todellinen edistysaskel, sillä siinä yhdistetään kaikki perheen ja alle kouluikäisen lapsen palvelut saman katon alle. Tämän pilotointia ei voi lykätä vuoteen 2017 (eli Kalasataman aseman valmistumiseen). Mutta ei ole myöskään järkevää, että kalliolaiset häädettäisiin nyt sen alta pois, varsinkaan ennen Kalasataman aseman valmistumista. On erittäin ikävää, että lautakunta on asetettu nurkkaan valitsemaan näiden kahden vaihtoehdon väliltä. On valittava kolmas vaihtoehto eli pilotille on löydettävä tilat muualta.

Palveluverkkosuunnitelmassa on paljon hyvää, kuten mainitut perhekeskukset, joissa olisi siis neuvolan, psykologin, perhetyön, lastensuojelun ja eri terapioiden palveluja. Näitä on hahmoteltu viiteen paikkaan (Kallio, Laakso, Malmi, Kontula ja Vuosaari). Koska pienen lapsen kanssa liikkuminen voi olla vaikeaa, on tärkeää, että näiden ohella on lähineuvoloita, jotka on tarkoitettu erityisesti alle 1-vuotiaiden tarkastuksiin. Vaikuttaa siltä, että näitä ei ole ajateltu kovin moneen paikkaan, mikä ei ole hyvä. Missä nämä lähineuvolat olisivat? Palvelun pitää olla lähellä. Hyvää on kuitenkin se, että on ajateltu jalkauttaa terveystarkastuksia päiväkotiin ja parantaa sähköisiä palveluja.

Toinen uuden verkon pilari on monipuolinen palvelukeskus, jotka on tarkoitettu ikääntyneille (ja joita olisi noin neljätoista). Tältä osin suunnitelma vaikuttaa hyvältä. Kolmas pilari on terveys- ja hyvinvointikeskus, jota pilotoidaan Kalasatamassa. Siellä tarjotaan sosiaali- ja terveyspalveluja (kuten terveysaseman, hammaslääkärin, sosiaalityön, kuntoutuksen, psykiatrian ja päihdetyön palvelut) saman katon alla, joten ne olisivat helpommin saavutettavissa. Tämä on myös hyvä uudistus, mutta olen sitä mieltä, että liikaa keskittämistä on varottava.

Kun kaupunkilaisia kuultiin, korostuivat erilaiset tarpeet. Kaupunkilaisia huolestuttaa usein palvelun etäisyys. Esitys on tällä hetkellä liian epäselvä lähipalveluiden toteutumisesta. Ei voida mennä kuuden keskuksen malliin (esityksessä vilautellaan Kalasatamaa, Keskustaa, Laaksoa, Malmia, Myllypuroa ja Vuosaarta keskuksina) ellei samalla huolehdita, että läheltä saa myös tarvittavaa apua. Esityksessä esitetään Viiskulman, Lauttasaaren ja Töölön terveysasemien siirtämistä Keskustan asemaan ja Kallion, Vallilan ja Herttoniemen siirtämistä Kalasatamaan. Mielestäni eri alueille pitäisi jättää ainakin osaksi viikkoa jonkinlainen etäpiste, jossa voisi käydä vähemmän akuuteissa asioissa, jos liikkuminen on vaikeaa. Lauttasaaressa tulisi olla ainakin metroyhteys ennen muutoksia. Kallio taas on niin hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrella, että eikö siinä kannattaisi säilyttää asema? Miksi ainoastaan keskustampana yhdistettäisiin asemia? Eikö asemille jätetä jotain palveluja, kuten sosiaalipuolen palveluja?

On hyvä, että panostetaan sähköisiin, kotiin vietäviin ja muihin jalkautuviin palveluihin, mutta niiden pitää toteutua ja toimia myös. Esityksessä on lähipalveluiden osalta vielä liian paljon avoimia kysymyksiä. Olisi tärkeää kuulla myös sinun mielipiteesi, mitä mieltä tästä kaikesta? Koko esitys löytyy täältä.

Muut kirjoitukseni liittyen sosiaali- ja terveyslautakuntaan

Yksi vastaus artikkeliin “Mihin terveyskeskuksia?”

  1. […] mahdollisimman nopeasti. Toivossa on hyvä elää jne. Sote-lautakunnan vihreä jäsen Laura Nordström avaa hyvin verkon kehittämisen tilannetta ja haasteita. Tärkeää on se että näillä […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *