Lisää resursseja lastenvalvojien palveluun

Tänään käsittelemme sosiaali- ja terveyslautakunnassa vastausta Sanna Vesikansan ja muiden valtuutettujen aloitteeseen, joka koskee lastenvalvojien palvelujen parantamista.

Lastenvalvojat selvittävät mm. avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen isyyden sekä vahvistavat lapsen huoltoa, asumista, tapaamisoikeutta ja elatusta koskevien sopimukset.

Viraston esittelemässä vastauksessa tuodaan esille hyviäkin asioita, kuten uuden isyyslain mahdollistaman jatkossa isyyden tunnustamisen ennakkoon selvissä tilanteissa äitiysneuvolassa. Tämä vapauttaa resursseja. Jo nyt isyysasioissa varataan suoraan aika lastenvalvojalle, eikä tarvitse mennä ajanvarauksen kautta.

Ajanvaraus on muutoin pullonkaula. Nykyisellään keskitetty ajanvaraus toimii puhelimitse maanantaista perjantaihin klo 9-11, jolloin numeroon vastaa kaksi toimistosihteeriä. Vaikka resursseja laajentamiseen nykyisellään ei ole, esitän tänään lautakunnassa, että selvitettäisiin kuitenkin ajanvarauksen kehittämistä asiakaslähtöisempään suuntaan esimerkiksi tarjoamalla muutamana päivänä viikossa ajanvarausta muuna aikana, jolloin esimerkiksi töiden takia pääsisi soittamaan helpommin.

Takaisinsoittopalveluun ei ole nykyisellään resursseja, mutta esitän, että päätetään ottaa käyttöön sähköinen ajanvaraus tässäkin palvelussa. Selvitettävä olisi myös aloitteessa mainittu suojattu sähköpostiyhteys tapauksissa, jossa vanhempien sovinnossa tekemä sopimus pitää vain vahvistaa viranomaisen toimesta.

Ylipäänsä  viraston esityksessä ei sitouduta kunnolla parantamaan palveluja, vaikka tämä olisi järkevää. Huonosti toimiva eroauttaminen tietää varmasti kustannuksia toisaalla lastensuojelussa. Siksi esitänkin, että lautakunta kirjaa ylös kannatavansa aloitteessa esitettyjä parannusehdotuksia ja ohjeistaa sosiaali- ja terveysviraston laatimaan aloitteen mukaisen selkeän toimintasuunnitelman (ml. resurssilisäykset ja lastenvalvojien jonotusaikojen lyhentäminen) palvelun kehittämisestä vuoden 2016 käyttösuunnitelman yhteydessä. Toivottavasti tämä menee läpi.

Vaikuttaa siltä, että perheasioiden sovitteluun pääsee nopeasti, mutta lastenvalvojille on jonoa. Tarvitaan siis lisää resursseja, että jonot saadaan lyhennettyä.

Muita lautakunnan asioita ovat mm. useat hankinnat (päihdehoitopalvelut, kriisi- ja tilapäismajoitus, Hiv-infektion saaneiden huumeiden käyttäjien erityispalvelut), lausunnot, sosiaaliasiamiesten selvitys ja vastaukset tarkastuslautakunnalle. Jälkimmäinen tuo taas esille, että neuvoloihin tarvitaan lisää resursseja. Listalla on myös monesti käsitelly vammaispalvelujen heikennykset, jotka on nyt kuitenkin otettu pois tämän vuoden käyttösuunnitelmasta.

Aiemmat kirjoitukseni sotelautakunnasta löytyvät täältä.

 

 

Yksi vastaus artikkeliin “Lisää resursseja lastenvalvojien palveluun”

 1. Laura Nordström sanoo:

  Läpi menivät yksimielisesti seuraavat muutokset!

  Omani:

  Lautakunta kannattaa aloitteessa esitettyjä parannusehdotuksia ja ohjeistaa sosiaali- ja terveysviraston laatimaan aloitteen mukaisen selkeän toimintasuunnitelman (ml. lastenvalvojien jonotusaikojen lyhentäminen) palvelun kehittämisestä vuoden 2016 käyttösuunnitelman yhteydessä. Tässä yhteydessä kartoitetaan myös yhteistyö järjestöjen kanssa ja raportoidaan jonotusajoista lastenvalvojille sekä keskitetyn ajanvarauksen vaikutuksista palvelun saantiin.

  Lisätään uusi kohta: ”Tulevassa lastensuojelua koskevassa selvityksessä huomioidaan eroauttamispalvelujen kehittäminen ennaltaehkäisevän lastensuojelun näkökulmasta.”

  Kohta 8 isoilla kirjaimilla muokkaukset: Sähköinen
  ajanvaraus OTETAAN KÄYTTÖN. TÄMÄ suunnitellaan vuoden 2015 aikana.

  Muiden kanssa yhteistyössä:

  ”Lautakunta edellyttää, että jatkossa selvitetään asiakkaille sopivimmat soittoajat sekä takaisinsoittopalvelun käyttöönoton mahdollisuus.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *