Pakolaisten puolella

Tänään toivottavasti tuhannet ihmiset kokoontuvat Kansalaistorille Suomi sanoo tervetuloa -kansalaispiknikille osoittamaan yhdessä muun Euroopan kanssa solidaarisuutta pakolaisille. Laitan itsekin päälle vuosia kovassa käytössä olleen Migrants welcome (bring your families) -hupparin.

Kokoontumiseen antaa aihetta tietysti yksittäisten ihmisten kohtalot ja kohtelu, mutta myös hallituksen eilinen hallituksen julkaisema ”maahanmuuttopoliittiset toimenpiteet”. Suomi ajaa itsensä kummalliseen änkyräseuraan Euroopassa. Missä on Saksan ja Merkelin, jotka vaativat pysyvää solidaarisuutta jäsenmaiden vastuunajossa, seuraaminen?

Ihmisiä halutaan palauttaa Afganistaniin, Irakiin ja Somaliaan (palautussopimukset), käsitellä osa turvapaikkahakemuksista suoraan perusteettomina (turvallisten maiden lista), vastustetaan sitovaa vastuunjakoa pakolaisten vastaanottamisessa EU-maiden kesken (tämä nyt näyttää olevan yleisempikin Suomen EU-linja, voi mieli muuttua, kun Suomi tarvitsee joskus apua) ja tässä pysyvän mekanismin sijaan kannatetaan Dublin-järjestelmää (jossa nimenomaan palautetaan pakolaiset niitä eniten vastaanottaviin maihin, vaikka niillä ei olisi kapasiteettia vastaanottaa).

Halutaan siirtää turvapaikkaprosessit jopa pois EU:n maaperältä, kiristetään jo nyt äärimmäisen tiukkaa perheenydistämispolitiikkaa (vaikka tämä olisi varmasti kotoutumisen kannalta paras keino tuoda hädässä olevia pakolaisia Suomeen), puututaan Schengenin luomaan vapauteen liikkua EU:ssa ilman rajoja, madalletaan pakolaisten sosiaaliturvaa ja kannatetaan Välimeren kriisinhallintaoperaatiota, joka on siirtymässä toiseen vaiheeseen, jossa ihmisoikeuksien kunnioittamisesta ei takeita.

Ei paljasteta, otetaanko Suomeen todella lisää pakolaisia EU-linjausten mukaisesti, vaan käytetäänkö tähän vanhaa kiintiötä.

Hallitus kyllä oikein viittaa, että pakolaisuuden perimmäisiin syihin on puututtava. Puhutaan jopa ilmastonmuutoksesta. Mutta missä teot? Kehitysyhteistyöstä leikataan lähes puolet ja kohta varmaan lisää, jos muuta rahaa siirretään humanitaariseen apuun (tähän on epäsuora viittaus).

Huh. Kaukana on komission puheenjohtajan keskiviikon inhimilliset puheet ja muistutus siitä, että lähes kaikki eurooppalaiset kansat ovat joskus olleet pakolaisina.

Itse seuraan eniten asiaa EU-tasolla. Jos ”hallitsemattomasta maahanmuutosta halutaan hallittua”, kuten hallitus haluaa, niin siihen on yksinkertainen keino: luodaan laillisia väyliä hakea turvapaikkaa tai tulla Eurooppaan töihin.

Tässä muistilista hallitukselle, mitä ajaa maanantain sisäministerien kokouksessa. Unohtakaa muut paperit!
Asioita, jotka etenevät tällä hetkellä ainakin jollain tavoin (kannatetaan!)

1) Turvapaikanhakijat jaettava nykyistä solidaarisemmin. Komission esitykset (40 000 (Suomi 792) ja 120 000 (Suomi 2 398) hyvä suunta, mutta tarvitaan vähintään tuo 160 000 ja pysyvä ja pakollinen mekanismi (ei ad hoc). Suomen tulee lopettaa vapaaehtoisuuden kannattamista (ja otettava ihmiset nykyisen kiintiön (1050) päälle).

2) Tarvitaan enemmän laillisia keinoja hakea turvapaikkaa, jotta ei tarvitse ylittää Välimerta kumiveneellä

-EU-maiden otettava lisää kiintiöpakolaisia suoraan kolmansista maista (resettlement). 20 000 ei riitä (293 Suomeen) (UNHCR hakee tällä hetkellä 230 000 syyrialaiselle paikkaa).

3) Eteläisten maiden vastaanottojärjestelmien auttaminen ja tukeminen ja yhteisten menettelyjen korostaminen. Varsinkin jälkimmäisen eteen ei tehdä vielä tarpeeksi (esim. käyttöön voitaisiin ottaa turvapaikkapäätösten vastavuoroinen tunnustaminen).

4) Toimet salakuljetusta vastaan (mutta ei esitetyllä sotilasoperaatiolla!). Tässä ihmisoikeuksista pidettävä kiinni.
5) Schengenin mahdollistamasta vapaasta rajaylityksestä pidettävä kiinni

Asioita, jotka eivät vielä etene

1) Lisää laillisia keinoja hakea turvapaikkaa. Tarvitaan humanitäärinen käytävä, jota kautta pakolaiset pääsevät hakemaan kansainvälisen oikeuden mukaisesti turvapaikkaa. Suomessa tämä tarkoittaisi esim. humanitaarista viisumia syyrialaisille. Turvapaikkaa voisi myös hakea EU- ja jäsenmaalähetystöistä (mutta ei samalla estäen pääsyä Eurooppaan).

2) Laillisia keinoja maahanmuuttoon eli ei vain turvapaikkaa hakemaan, vaan myös töihin.

-Blue card-järjestelmän uusiminen (tulossa) kuuluu toki tähän, mutta eivät ole tarpeeksi.
-Tarvitaan EU Migration Code

3) Liikaa painopiste edelleen rajavalvonnassa (mm. komission esitys Frontexin oikeuksien lisäämisestä palauttamisessa).

4) Huomio muuttoliikkeen alkuperäisten syiden, köyhyyden ja turvattomuuden, poistamiseen. Mikä logiikka on Suomessa tai muilla mailla vähentää kehitysapua samalla kun ollaan huolissaan ihmisten halusta päästä Eurooppaan? Kehyrahoja ei tule ehdollistaa kolmansien maiden maahanmuuttotoimiin (esim. rajavalvonnan kiristämiseen).

5) Frontexin operaatioiden Tritonin ja Poseidonin mandaattiin (rajavalvonnan lisäksi) pelastaa ihmisiä merestä. Pelastamista pitää toki jo oikeudellisista syistä tehdä, mutta nykyisten operaatioiden tavoitteena ei ole pelastaminen, vaan muurin pystyttäminen Välimerelle.

-Operaatioiden rahoituksen lisääminen voi siis olla hyvä asia, mutta ei ratkaise ongelmia.
-Operaatioiden tarkoitukseksi pitää asettaa Euroopan parlamentin tahdon mukaisesti nimenomaan ihmisten pelastus tai aloittaa uusi operaatio tätä varten. Tarvitaan Mare Nostrum II.

6) Koko Dublin-järjestelmän uusiminen (liittyen solidaarisempaan taakanjakoon) (ilmeisesti arvio tulossa 2016).

7) Perheenyhdistämistä helpotettava (tässä pohjana on perheenyhdistämisdirektiivi), erityisesti Suomen kohdalla.

8) Tiettyjen maiden siirtäminen safe countries-statukselle (komissio ehdottanut) on vaarallista ja tämä käsiteltävä kunnolla.

9) Jäsenmaat eivät saa tehdä pakolaisten auttamisesta rikollista.

10) Komission esitettävä kansainväliseen oikeuteen ja ihmisoikeuksiin perustuva arvio projekteista, joissa ollaan ilmeisesti tukemassa kolmansien maiden rajavalvontaa (jotka estävät pakolaisia lähtemästä hakemaan turvapaikkaa). Takaisinottosopimuksiin liittyy ongelmia, niihin suhtauduttava kriiittisesti.

11) Kehitysavun lisääminen ja muut toimet köyhyyden poistamiseksi ja konfliktien ratkaisemiseksi.

Lue myös nämä: Heidi Hautalan blogi, Emma Karin blogi ja vihreiden pointit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *