Puisto Hakaniemenrantaan

Hakaniemenrannan ja Sörnäistenrannan suunnitelmat ovat nyt julki ja niitä voivat kaupunkilaiset kommentoida ennen 4.11.

Kirjoitin aiheesta alkuvuonna, jolloin epämääräistä parkkipaikkaa kuvaava valokuvani toi esille, että 20 autolla oli jokaisella käytössään 500 000 euron arvoinen maapala. Hakaniemeläisenä koen, että ranta on nyt todella hukkakäytössä, joten hyvä, että sitä kehitetään asumiseen (2500 uutta asukasta!), työskentelyyn ja virkistyskäyttöön aidosti osaksi kantakaupunkia. Alueelle tulevat Kruunusillat-pikaraitiotieyhteys Laajasalon suunnasta ja pyöräilyn pääyhteys Baana. Hakaniemensilta korvataan uudella sillalla ja Sörnäisten rantatiestä tulee bulevardi. Hahmottamiseksi kannattaa katsoa tämä havainnekuva.

Alue on hyvä esimerkki siitä, miten tiivistämällä saadaan rakennettua uutta kaupunkia. Olen kuitenkin edelleen sitä mieltä, että suunnitelmassa ei ole parhaalla tavalla vielä saatu rantoja kaupunkilaisten käyttöön. Kaupunkilaisten pääsy veden äärelle on suunnitelman tavoite, mutta rantojen viihtyvyydelle voidaan tehdä vielä paljon.

Suunnitelmat ovat tältäkin osin onneksi edenneet hyvään suuntaan: Merihaan etelärannalle ja Kruunuhaan puolelle sillan viereen tehdään uudet puistot, on istumapaikkoja ja ideoita laitureista, joista pääsee aivan veden äärelle, esimerkiksi Sörnäistenrannassa.

Kuitenkin varsinkin vehreyttä tarvitaan lisää. Erityisesti Hakaniementori on saatava paremmin yhdistettyä rantaan, sen eteläpuolinen alue tuntuu jäävän kiviaukioksi, jossa on muutama puu. Aiemmin esitin, että Maailman rauha -patsaan ympärille perustettaisiin puisto, jonne voisi tulla oleilemaan ja syömään torilta tai paikan päältä uudesta kahvilasta ostettuja herkkuja. Nyt patsaan tilalle onkin tulossa maisemaan massiivinen hotelli. Tämä rakennetaan ilmeisesti jo 2018 (muu alue vasta myöhemmin), joten sen välittömän alueen vehreämmällä suunnitteluun tulee nyt keskittyä.

Esitän, että hotellia edelleen hieman tiivistettäisiin itään ja rakennettaisiin sen länsipuolelle esittämäni pieni puisto, joka palvelisi ei vain alueen asukkaita, vaan kaikkia Hakaniemen läpi kulkevia kaupunkilaisia. Alla olevasta kuvasta voi hahmottaa puiston tulevan Hakaniemen torin eteläpuolella olevan vesialtaan viereen.

IMG_7617

Lisäksi kannattaisi muutenkin parantaa Hakaniementorin aluetta samalla muun muassa uudistamalla sen vieressä oleva puistoalue, joka on lähes käyttämätön hiekkakenttä. Rannasta tulisi kaikin puolin tehdä mahdollisimman vehreä, jotta ihmiset jaksaisivat siellä viettää aikaa. Erityisesti Sörnäistenrannan kohdalta suunnitelmat näyttävät melko betonisilta. Siellä voisi olla myös vaikka urheilulaitteita ja ainakin suunnitelmissa poistettu koirapuisto täytyy saada jonnekin lähistölle. Asukkaiden kuulemistilaisuudessa tällä viikolla (alla olevassa kuvassa sieltä kerättyjä ideoita) tuli myös esille, että venepaikkoja ei suunnitelmassa ole tarpeeksi. Tämäkin tulisi korjata.

IMG_7607

Suunnitelmat menevät lautakunnalle joulukuussa ja itse kaavaehdotus esitellään ensi vuonna. Nyt on edelleen hyvä aika vaikuttaa! Rannat kaupunkilaisten käyttöön!

8.12. klo 17 (lähtö Maailman rauha -patsaalta) järjestän kaupunkisuunnittelukävelyn alueella. Tule mukaan! Tarkemmat tiedot tapahtumasta löytyvät täältä.

Tallenna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *