Maksuton ehkäisy nuorille

Olen allekirjoittanut kuntalaisaloitteen maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille helsinkiläisille. Tavoite on myös yksi vaaliteemoistani. Hyvä seksuaalioikeus on perusoikeus: jokaisella nuorella tulisi olla mahdollisuus maksuttomaan ehkäisyyn rahatilanteesta riippumatta. Ehkäisy vähentää raskaudenkeskeytyksiä ja seksitartuntoja.

Kävin viime viikolla kuuntelemassa myös aiheesta alustaneita asiantuntijoita ja sieltä nousi esille muutama fakta:

  • Raumalla maksuton ehkäisy on tuonut kustannussäästöjä!
  • Maksuttomaan ehkäisyyn pitää aina liittää ehkäisypalvelut ja -neuvonta. Pelkkä ehkäisyvälineiden jakelu ei riitä.
  • Raskaudenkeskeytyksiä tehdään eniten 20-24 -vuotiaiden ikäluokassa, jonka joukossa on paljon vähävaraisia opiskelijoita.

Melko vahvoja argumentteja maksuttoman ehkäisyn puolesta.

Helsingissä ensimmäinen ehkäisy on maksutonta, vaihtoehtoina ovat kolmen kuukauden ehkäisypilleripakkaus, kierukka tai ehkäisykapseli. Tämä on hyvä alku, mutta myös ensimmäisen kerran jälkeisten ehkäisyvälineiden tulisi olla nuorille maksuttomia. Nostin tämän eilen sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa esille ja pyysin virastoa selvittämään, mitä tällainen aloite maksaisi. Asiaan palataan siis.

Muut sotelautakuntaan liittyvät kirjoitukseni täältä.

IMG_9358

2 vastausta artikkeliin “Maksuton ehkäisy nuorille”

  1. M sanoo:

    Muistakaa ettei ehkäisy ole pelkästään raskaudenehkäisyä eivätkä kaikki nuoret ole heteroita; sukupuolitautien ehkäisy ja myös muut kuin heterot nuoret on otettava ehkäisyasioissa huomioon. Myös kondomeja oli jaettava ilmaiseksi sekä neuvontaa turvallisesta seksista kaikille nuorille

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *