Yömetro takaisin

Julkaistu Kallio-lehdessä. Olen jättänyt asiasta valtuustoaloitteen.

Helsingin joukkoliikenteen käyttäjillä oli vuonna 2014 hieno mahdollisuus käyttää metroa myös yöaikaan. Erittäin monien matkustajien riemuksi metro kulki perjantaisin ja lauantaisin noin puoli kahteen asti.

Kuitenkin syksyllä 2014 HSL:n hallitus päätti lopettaa pidennetyn viikonloppuliikennöinnin. Perusteluissa viitattiin kustannusten kalleuteen ja Helsingin kantakaupungin sisällä tapahtuvien matkojen suureen osuuteen.

Samalla HSL:n hallitus kuitenkin päätti, että selvitetään “onko metron yöliikenteessä päällekkäisyyttä bussilinjojen kanssa”. Juuri tätä olivat esimerkiksi Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta ja kaupunginhallitus edellyttäneet omissa yömetroa koskevissa lausunnoissaan.

Kunnollista selvitystä ei koskaan tehty, vaikka yömetrokokeilun yhteispeli bussiliikenteen kanssa olisi voitu toteuttaa paljon tehokkaammin. Kun juuri metron käyttäjät ovat vuodesta toiseen tyytyväisimpiä joukkoliikenteen matkustajia, on kummallista, että HSL ei aktiivisesti etsi tapoja lisätä sen käyttöä.

Lisäksi länsimetron alkava liikennöinti tulee muuttamaan Helsingin ja Espoon välistä bussiliikennettä sekä metron saavutettavuutta merkittävästi. Tämä antaa oleellisen lisäsyyn tutkia tilanne uudelleen.

Yömetro palvelisi niin vapaa-ajan matkustajia kuin työssäkäyviä kaupunkilaisia. Metron myöhäisvuorojen tarve myös arkisin on todennäköisesti kasvanut, sillä esimerkiksi kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen on lisännyt myöhäisiltaan asti työskentelevien määrää.

Yömetron palauttamisen mahdollisuus onkin nyt selvitettävä pikaisesti.

Laura Nordström
Antti Möller

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *