Keskiyöllä kotiin metrolla

Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli keskiviikkona aloitettamme (kohta 24) yömetron palauttamisesta. Helsinkiläiset pääsivät nauttimaan metron pidennetystä yöliikenteestä kokeilussa vuonna 2014. Nyt ehdotimme, että länsimetron aloittaessa metron liikennöintiaikaa tulisi pidentää, koska metron palvelutaso paranee silloin selkeästi.

HSL vastasi aloitteeseen, että se tulee selvittämään metron liikennöinnin lopettamisaikaa ja N-linjoja ensi talvena länsimetron liikennöinnin ollessa toiminnassa. HSL katsoo, että aikataulujen säätäminen noin puolella tunnilla voisi riittää.

Tämä olisi hyvä alku, mutta parasta kuitenkin olisi, että metron liikennöintiä pidennetään suoraan 45-60 minuutilla niin arkena kuin viikonloppuna. Käyttäjille voisi olla selkeintä, että viimeinen metro lähtisi pääteasemilta aina puolelta öin. Liityntäbussit kulkisivat myös tähän saakka, jonka jälkeen siirryttäisiin nykyisen kaltaisiin suoriin yöbussilinjoihin.

Pidempään illalla kulkeva metro auttaisi niin vapaa-ajan matkustajia kuin myöhään työskenteleviä kaupunkilaisia. Kysynnän voi olettaa kasvaneen, sillä kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen on lisännyt myöhäisiltaan asti työskentelevien määrää. Myös elokuvista ja teatteriesityksistä ehtisi aina metrolla kotiin.

Metron kulkemisen jatkaminen puoleenyöhön olisi edistysaskel, mutta sen lisäksi tulee selvittää liikenteen jatkamista tätäkin myöhempään viikonloppuisin. Aiempi kokeilu tehtiin ennen länsimetroa. Jatkossa metro toimii nopeana yhteytenä esimerkiksi Otaniemestä Kallioon tai Herttoniemestä Lauttasaareen. Siksi on odotettavissa, että metron käyttäjämäärät kasvavat nykyisestä.

Tukholmassa metro kulkee arkisin yhteen asti yöllä ja viikonloppuisin vielä pidempään. Berliinissä metrolla pääsee kotiin viikonloppuisin ympäri vuorokauden ja Kööpenhaminassa kaikkina viikonpäivinä milloin vain. Myös pääkaupunkiseudulla on aika ottaa askel tähän suuntaan ja pidentää liikennöintiä vähintään puoleen yöhön.

Aloitteen tekijät Laura Nordström ja Antti Möller
HSL:n hallituksen jäsen Ville Ylikahri

Julkaistu myös Helsingin Vihreiden blogissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *