Hakaniemenrannasta viihtyisä olohuone

Vielä tänään on mahdollista antaa palautetta Hakaniemenrannan suunnittelukilpailun tuloksista. Kannattaa kommentoida ja luoda painetta alueen kunnianhimoisen suunnittelun puolesta!

Olen kirjoittanut useasti aiheesta muun muassa korostaen sitä, että rannasta täytyy tehdä vehreä tila, jossa kaupunkilaiset haluavat oleilla ja saada kosketuksen veteen. Olen ehdottanut pientä puistikkoa Hakaniementorin eteläpuolelle tulevan hotellin (hotellia itsessään ei asukkaiden mielestä tarvittaisi) viereen. Siinä voisi olla kahvilakioski tai vaikka muutama piknikpöytä, johon voisi suunnata torilta/hallista ostettujen eväiden kanssa. Ilokseni tämä on mukana muutamassa esityksessä!

Olin paikalla myös kilpailun tulosten esittelyssä, jossa toin esille sen, että hotellin ympäristön, joka rakennetaan ensiksi, ranta tulee suunnitella kunnianhimoisesti kaikkien kaupunkilaisten käyttöön näistä kilpailuehdotuksista ammentaen.

Mikään yksittäisistä kilpailuehdotuksista ei ole minusta ylivoimainen: yhdistäisin rannan suunnittelussa ehkä Yhden planeetan taktiikan hotellin viereisen ja Merihaan rantapuistot, Vihreän aallon aaltomaisen rannan muodon ja vehreyden sekä kevyen liikenteen sillan, Fladan Hakaniemenkadun katupuiston ja useissa esityksissä olleet uimalat tai uimarannat sekä veteen ulottuvuvat laiturit ja porrastukset. Hakaniemen urbaanin koodin talot ovat myös piristäviä.

Tässä yksityiskohtaisia kommenttejani muutamiin kilpailutöihin:

-Vehreä aalto -esityksessä aaltomainen rannan muoto on tosi kiinnostava esitys, sillä se mahdollistaisi pikku puistot. Hotellin länsipuolellekin olisi kuitenkin pitänyt myös suunnitella puistikko. Tässä hyvää on myös kevyen liikenteen silta, joka esiintyy muissakin töissä (kuten Natrix). Suunnitelmasta puuttuvat kuitenkin veteen laskeutuvat porrastukset tai laiturit, jotka hienosti mukana useassa työssä.

-Hakka: talojen asettelu toisi kiinnostavaa vaihtelua, mutta ranta on jätetty täysin suunnittelematta

-Kruunut: suunnitelmassa hyvää on veden pinnan lähellä oleva kulkulaituri, joka olisi hieno avaus (esiintyi muutassa muussakin työssä), mutta Hakaniemen kohdalla ranta ei muuten vielä tarpeeksi vehreä, erityisesti hotellin länsipuolella. Tässä esityksessä hyvää ovat näköyhteydet korttelien läpi, miellyttävä värimaailma, rannan paviljonki ja uimala. Yleisesti ottaen monissa esityksissä olleet veden pinnassa olevat puulaiturit eri muodoissaan ovat kannatettavia ja takaavat pääsyn veden äärelle!

-Monessa suunnitelmassa on aivan liian betonimainen ranta, muun muassa: #hakaniemenranta, Fondamenta, Päädyt, Vik, Pajakorttelit, Ensimmäinen rivi, Quattro Stagioni (hyvät altaat tosin), Silmu, Korrelaatio, Frontti, Kulku, Molskista, Haka blok, Kruunu, Rytmi ja Jokiranta

-Flada: Tässä on todella paljon kiinnostavia elementtejä: erityisen hieno idea on Hakaniemenkadun oma puisto, kävelylaituri ja hotellin edessä olevaan kohti vettä laskeutuvaan erikoiseen porrasmaiseen rakenteeseen. Ainakin jotain vihreää lisäämällä siinä voi olla mukava oleskella. Kannatan useissa töissä olevia porrasmaisia laskeutumia ja rappusia kohti vettä. Miinusta tässä on rantojen liian vähäinen vehreys ja rakennusten lähiömäisyys.

-Hakaniemenrannan urbaani koodi: Rannan suunnittelussa on useita hauskoja yksityiskohtia, kuten kannatettava uimala (joka mukana onneksi useassa työssä), mutta vehreyttä kaipaan lisään (edelleen se pikku puistikko siihen hotellin länsipuolelle!). On selvää, että lopulliseen suunnitelmaan on saatava jonkinlainen uintimahdollisuus mukaan. Talot luovat tiivistä, mutta inhimillistä tunnelmaa. Miinusta Hakaniemenkadun muuttamisesta valtaväyläksi.

-Bella Vista: puutarhapalstat mainio idea, mutta rannan suunnitelma kunnianhimoton.

-Sköne: merikylpylä olisi hieno, mutta ranta muuten kaipaa vehreää!

-Origami: uimapaikka hotellin edessä loisi siitä oleskelupaikan. Ei Hakaniemenkadun muuttamiselle valtaväyläksi!

-Yhden planeetan taktiikka: monia hyviä rannan elementtejä: hotellin viereinen alue mietitty oleiluun (on nimetty naailman ihanimmaksi rantapuistoksi!), on uimapaikka, eri tasoja ja hieno puisto Merihaan kohdalla (tämä on ehdottomasti löydyttävä lopullisesta suunnitelmasta, onneksi moni kilpailutyö on huomioinut sen).

-Time Machine: kivaa kerroksisuutta rakennuksissa, mutta tylsä ranta.

-Cinque Palazzi: Krunan ja Merihaan puistorannat hienoja, mutta muut rannat pelkkää tylsää kiveä.

-Helsinki-Kanava: rakennukset mukavan vaihtelevia, hienoja viherkattoja ja altaat, mutta rantaan pitäisi saada puistomaisuutta myös Hakaniemen kohdalle.

-Siltavuoren salmiakki, W(e)awing water, Proomu ja Nyhavn: Ei missään tapauksessa taloja suoraan veteen kiinni! Ranta kaikkien käyttöön.

-Kaupungin huoneet: Plussaa kanaaleista, hiekkarannasta ja toiminnallisista ideoista rantaan (skeittaus, ulkokuntosali, tanssilava, kanootinvuokraus), joita pitäisi tulla lopulliseen suunnitelmaan ehdottomasti mukaan, erityisesti liikuntamahdollisuuksia sekä aikuisille että lapsille. Eri maissa on puistossa erilaisia aistielämyksiä, kuten Kiinassa kivien päällä kävelyä paljain jaloin. Kaikki ideat käyttöön! Muuten suunnitelmassa ranta ei tarpeeksi vehreä.

-Saaristo: Kanavat ja saaret hienoja! Mutta lisää vehreyttä rantaan.

-Haralds Hof: Upeaa, että hotelli on siirretty järkevämpään paikkaan sillan viereen. Hakaniemenranta voisi olla vehreämpi.

-Vågen: isosta umpikorttelista plussaa ja porrastetuista rannoista

-Kolmas Aalto: sopusuhtaisen näköinen ja hienoja porrastuksia, mutta ranta kaipaa vehreyttä.

-Murtoo: pienet saaret hauskat

-Talven tuoksu: vesiaukio kiinnostava

-Yatzy: hyvää erilaiset rannan käyttöideat, mutta lisää vehreyttä Hakaniemen kohdalle

-Sund: hyvää erilaiset rannan käyttöideat (erityisesti pop up-kahvila Hakaniementorin eteläpuolella), mutta lisää vehreyttä Hakaniemen kohdalle

-Neon: tässä olisi vehreydessä jatkokehittämisen aineksia, mutta ei tuoda rakennuksia veteen kiinni

-Kuinka elää yhdessä: rannat saatu ainakin ihmisten käyttöön, tosin nyt olisi varaa siirtää hotelliakin Opetushallituksen eteen kohti itää.

-Katupoikien laulu: puistoyhteys Kallioon jatkokehittelyyn!

-Vastarannalla: tässä ihan hyviä aihioita, varsinkin yritetty tuoda vehreyttä myös hotellin länsipuolelle.

Yksi ehdotuksista, Yhden planeetan taktiikka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *