Kauppakeskusten ”kadut” julkisiksi

Kuten aiemmin kirjoitin, aion nyt keskittyä pohtimaan avointa kaupunkitilaa tarkemmin. Alla kaupunkipolitiikan kurssilla tekemäni arvio yksityisten kaupunkitilojen laajenemisen ongelmista ja yhdestä mahdollisesta ratkaisuvaihtoehdosta:

Helsinkiläinen epäkohta ja sen ratkaiseminen

Suurin epäkohta on julkisten tilojen muuttuminen yksityisiksi tiloiksi. Tämä tarkoittaa sitä, että yhä vähemmän voimme yhteisesti määrittää, mikä toiminta on kaupunkitilassa suotavaa. Yhä useammin vietämme aikaa tiloissa, joiden käytöstä päättää yksityinen taho epädemokraattisesti.

Tämä kehitys johtuu muun muassa siitä, että yhä enemmän arkinen tilamme muodostuu kulutukseen liittyvistä tiloista, kuten kauppakeskuksista. Ihmiset eivät kokoonnu toreilla, vaan hissimusiikin tahdissa yhä suuremmissa ja suuremmissa ostosparatiiseissa.

Tämä kehitys on ongelma meille kaikille. Vaikka emme suoraan huomaisi tätä, vähentävät yksityiset yleiset tilat mahdollisuuksia ihmisten spontaaneille kohtaamisille ja innovaatioille eli pitkällä aikavälillä hyvinvoinnille. Uusien, ehkä radikaalien, ideoiden synty tyrehtyy, kun meiltä puuttuvat tilat luoda uutta.

Erityisesti tilojen yksityistyminen aiheuttaa ongelmia niille ihmisille, jotka haluavat ilmaista itseään poliittisesti, esimerkkinä mielenosoittaminen. Myös nuorille kehitys on ongelma. Nuorille ei ole sisätiloja tavata toisiaan ja yhä useammin myös ulkotiloissa ei suvaita ”asiatonta oleskelua”. Yksi ryhmä ovat myös asunnottomat, jotka häädetään yhä herkemmin tiloista pois. (Tosin on myös kohtuutonta, että Suomessa on ihmisiä, joilla ei ole kotia.) Kaiken kaikkiaan julkisten tilojen puute haittaa kaikkia meitä, jotka haluamme viettää aikaamme vapaasti yleisissä tiloissa: tavata toisiamme ja ilmaista itseämme.

Itsestään selvä ratkaisu on tietysti vaalia julkisen tilan määrää ja toisaalta laatua. Julkisen tilan tulee olla muutakin kuin betoniaukioita. Toisaalta nykytilanteessa, jossa kauppakeskukset ovat jo vallanneet alaa, voitaisiin esimerkiksi julistaa kauppakeskuksien alakertojen ”kadut” julkisiksi tiloiksi. Näillä kaduilla, kuten muillakin, saisi jakaa poliittisia lennäkkejä ja kokoontua perustuslain mukaisesti vapaasti. Toisaalta niillä voitaisiin panostaa jopa nykyisiä julkisia katuja enemmän elävyyteen, esimerkiksi panostamalla katutaiteeseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *