Demokraattinen metropoli sotepalveluiden järjestäjäksi

Tänään käytiin pitkä keskustelu sotelautakunnassa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta. Vaikka olen seurannut asiaa lähes kyllästymiseen saakka valtion tasolla hallitusryhmässämme, oli tämänpäiväinen keskustelu varsin kiintoisa. Meidän näkökulmastamme virkamiesten esittelemä pohja lausunnolle oli varsin hyvä, vaikkakin siihen tehtiin muutamia kannatettavia täsmennyksiä. Samaa mieltä olimme lautakunnassa siitä, että lakiesitys lähinnä monimutkaistaa hallintoa, eikä tuo parempiaLue lisää »

Puoluevaltuuskunnan kehittämisestä

Puheenvuoro palautekeskustelussa Olen ollut kolmessa valtuuskunnassa ja tämä ollut niistä paras. Katsoin, mitä olin viime valtuuskunnan palautekeskustelussa sanonut vuonna 2011. Olemme itse asiassa edistyneet valtavasti! ”Valtuuskunnan tulee ehdottomasti poliittisten ohjelmien kirjoittamisen lisäksi vaikuttaa puolueen tekemään käytännön politiikkaan.” Musta tässä on kehitytty ja poliittinen keskustelu on toiminut paremmin (toivottavasti tähän ei vaikuta se, että hallitusryhmässä työskentelyLue lisää »

Lisää kansan ääntä EU:ssa

Puheenvuoro puoluevaltuuskunnalle EU-ohjelmasta Olen ollut mukana työryhmässä, joten siksikin olen tyytyväinen ohjelmaan. Me emme näyttäydy sinisilmäisinä EU-fanaatikkoina, vaan kriittisen myönteisinä. Aivan kuten omassa valtiossamme, on EU:ssa ongelmia, jotka pitää ratkaista. Tämä ei tarkoita selän kääntämistä, vaan aktiivista parantamista, koska tarvitsemme yhä enemmän rajat ylittävää päätöksentekoa. On hienoa,että Suomi on muutaman muun kanssa tehnyt aloitteen siitä,Lue lisää »

EU:n rakenteet uusiksi: kaksikamarinen parlamentti?

Kokoustimme eilen vihreiden Eurooppa-työryhmän kanssa ja keskustelimme valmistelemastamme huhtikuussa hyväksyttäväksi tulevasta EU-ohjelmasta. Olen aiemmin kirjoittanut omista lähtökohdistani ohjelmalle ja pyytänyt lähettämään kommentteja siitä, mihin EU:n pitäisi mennä. Puolueen jäseniltä tullaan keräämään kommentteja eri tavoin: koko ohjelmaluonnoksesta (luultavasti helmikuun paikkeilla), muutamasta kiistanalaisimmasta visiosta ja luultavasti verkossa seurattavalla keskustelutilaisuudella. Päädyimme pitämään ohjelman puoluevaltuuskunnan toiveiden mukaisesti lyhyenä. PaperiLue lisää »

Oikeusasiamiehen kanssa avoimuudesta

Olen viime aikoina kirjoittanut useaan otteeseen EU:n avoimuudesta, mutta tästä kiinnostavasta tilaisuudesta en ole vielä raportoinut. Järjestimme lokakuussa avoimuudesta keskustelutilaisuuden EU:n oikeusasiamies Nikoforos Diamandouroksen kanssa (keskustelijoina myös ministeri Heidi Hautala ja kansanedustaja Astrid Thors). Keskustelun yhteenveto oli, että EU:sta puuttuu tällä hetkellä tahtoa edistää avoimuutta ja jäsenvaltioiden välillä on liikaa eroja sekä mielipiteissä että toimintatavoissa. KeskustelijatLue lisää »

Demokratian puolesta

Puheenvuoro vihreiden demokratiaohjelman luonnoksesta puoluevaltuuskunnan kokouksessa 24.11.2012 Kiitokset työryhmälle avoimesta työskentelytavasta! Demokratiaohjelman luonnoksessa on hyvää avoimuuden korostaminen ja ihmisten kuuleminen ajoissa. Erityisesti olen tyytyväinen vaalikampanjoihin säädettävään kulukattoon ja presidentin valtaoikeuksien vähentämiseen (vaikka itse kannatan koko instituution lopettamista). Itselleni tärkeä osuus on oman puolueen demokratisointi. Meidän tehtävä on uudistaa politiikkaa toimimalla itse mahdollisimman avoimesti ja demokraattisesti. JosLue lisää »

Yliopisto-lehti: EU-päätöksenteon avoimuutta on lisättävä

Mielipidekirjoitus Yliopistolehdessä EU:n demokraattisuus on ollut koetuksella, kun eurokriisiä on ratkottu lähinnä jäsenvaltioiden kesken. Asiaan tulee puuttua lisäämällä päätöksenteon avoimuutta. Jos asiakirjat ovat saatavilla, ihmiset saavat tiedon asioista ennen lopullisia päätöksiä. Me pohjoismaalaiset olimmekin avainasemassa luomassa EU:n avoimuuslainsäädäntöä vuonna 2001. Komissio esitti vuonna 2008 EU:n avoimuusasetuksen muuttamista. Se halusi rajata avoimuuden koskemaan vain sellaisia asiakirjoja,Lue lisää »

Tunnelmia vaalikentiltä

Nyt on pari viikkoa jo takana ihmisten kohtaamisia kaduilla ja metroasemilla. Ja tahti kiihtyy seuraavien kahden viikon aikana. Näitä pinssejä voit bongata aina Kampista Vuosaareen:                             Muun vaalimateriaalin voit katsoa täältä. Tähän asti kohtaamiset helsinkiläisten kanssa ovat olleet varsin positiivisia. Ehkä vauvanLue lisää »