Ajatuspajojen valta

Tällä viikolla uutisoitiin, ovatko ajatuspajat menettämässä valtaansa. Jos aihe kiinnostaa, suosittelen omavaltaisesti lukemaan vuonna 2015 valmistuneen graduni, joka oli ensimmäinen aihetta Suomessa syvällisemmin tutkinut työ (aiemmin eräs ministeriön raportti on käsitellyt aihetta myös). Tutkimus löytyy täältä. Yksi tutkimuskohteistani oli Chatham House, joka on valittu tuoreimmalla James McGannin maailman vaikutusvaltaisimpien ajatuspajojen listalla vuoden ajatuspajaksi. Alla tiivistelmäLue lisää »

Pakolaisten puolella

Tänään toivottavasti tuhannet ihmiset kokoontuvat Kansalaistorille Suomi sanoo tervetuloa -kansalaispiknikille osoittamaan yhdessä muun Euroopan kanssa solidaarisuutta pakolaisille. Laitan itsekin päälle vuosia kovassa käytössä olleen Migrants welcome (bring your families) -hupparin. Kokoontumiseen antaa aihetta tietysti yksittäisten ihmisten kohtalot ja kohtelu, mutta myös hallituksen eilinen hallituksen julkaisema ”maahanmuuttopoliittiset toimenpiteet”. Suomi ajaa itsensä kummalliseen änkyräseuraan Euroopassa. Missä onLue lisää »

Välimerestä ja maahanmuutosta

Eilen komissio teki esityksensä siitä, mitä Välimeren tragedialle tulisi tehdä. Hyvä, että asia on vihdoin taas kunnolla agendalla. Tällä kertaa ei saa käydä niin kuin vuonna 2013, jolloin perustettiin isoiden puheiden saattelemana työryhmä selvittämään tilannetta, mutta tarpeeksi ei saatu aikaan. Komission esitys on kuitenkin liian heikko ja siinä on jopa huonoja esityksiä. Tämä ei sinänsäLue lisää »

EU veroparatiiseja vastaan

Tänään Veroparatiisimatkat-kampanja järjestää eurovaalipaneelin oikeudenmukaisesta veropolitiikasta. Tämä on todella ajankohtainen teema. Kannattaa katsoa tarkkaan, mitä meppiehdokkaat ovat tästä mieltä, sillä EU:ssa on tehty ja tullaan tekemään veropaosta hyvin tärkeitä päätöksiä. Tilaisuuden kutsu paljastaa hyvin asian mittaluokan: ”EU-alueelta häviää harmaan talouden ja kansainvälisen verovälttelyn takia jopa 1 000 miljardia euroa vuodessa. Summa ylittää EU-maiden yhteenlasketun terveysbudjetin.Lue lisää »

Älykkäät rajat ja sormenjälkirekisteri

HS kirjoitti eilen, että poliisin haave saada passirekisterin sormenjälkitiedot myös rikostutkintaan on vastatuulessa, sillä Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on ottanut tiukan kannan sormenjälkien rekisteröintiin. Oli outoa, että jutussa unohdettiin mainita, että meneillään on massiivinen EU-projekti, jossa kaikkien rajojen ylittävien tiedot kerätään yhteiseen Euroopan laajuiseen rekisteriin. Muutaman vuoden sisällä rekisteriin aiotaan ottaa mukaan myös sormenjäljet. Julkisessa keskustelussa eiLue lisää »

Lisää kansan ääntä EU:ssa

Puheenvuoro puoluevaltuuskunnalle EU-ohjelmasta Olen ollut mukana työryhmässä, joten siksikin olen tyytyväinen ohjelmaan. Me emme näyttäydy sinisilmäisinä EU-fanaatikkoina, vaan kriittisen myönteisinä. Aivan kuten omassa valtiossamme, on EU:ssa ongelmia, jotka pitää ratkaista. Tämä ei tarkoita selän kääntämistä, vaan aktiivista parantamista, koska tarvitsemme yhä enemmän rajat ylittävää päätöksentekoa. On hienoa,että Suomi on muutaman muun kanssa tehnyt aloitteen siitä,Lue lisää »

Nyt tilaisuus toimia pääomapakoa vastaan

Puheenvuoro puoluevaltuuskunnassa Van Rompuy totesi vastikään EU:n menettävän biljoona euroa vuosittain veronkierron takia. Sattumalta summa on suurin piirtein sama kuin, mitä kehitysmaat menettävät pääomapaon muodossa. Tämä on lähes kymmenen kertaa enemmän kuin niihin virtaava kehitysapu! Veroparatiisit, siirtohinnoittelu…Nämä kiinnostivat hetki sitten vain globalisaatiokriittisiä kansalaisia, mutta nyt niille on todella momentumia. Samalla tavalla kuin muutama vuosi sittenLue lisää »

EU globaalina toimijana

Lupasin kirjoittaa vihreiden EU-työryhmälle tiivistetyn luonnoksen otsikolla ”EU globaalina toimijana”. Olen kirjoittanut jo aiemmin työn alla olevasta EU:n korjausohjelmastamme ja EU:n kehittämisen lähtökohdista. Tässä tekstiluonnosta, onko kommentteja? Unionin on huolehdittava sisäisten ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen toteutumisesta, jotta se voi uskottavasti kaikissa ulkosuhteissaan toteutettaa samoja periaatteita. EU on onnistunut nimenomaan rauhanprojektina, jota tehtävää on jatkettava ulkosuhteisiin. EU:lla onLue lisää »

EU:n rakenteet uusiksi: kaksikamarinen parlamentti?

Kokoustimme eilen vihreiden Eurooppa-työryhmän kanssa ja keskustelimme valmistelemastamme huhtikuussa hyväksyttäväksi tulevasta EU-ohjelmasta. Olen aiemmin kirjoittanut omista lähtökohdistani ohjelmalle ja pyytänyt lähettämään kommentteja siitä, mihin EU:n pitäisi mennä. Puolueen jäseniltä tullaan keräämään kommentteja eri tavoin: koko ohjelmaluonnoksesta (luultavasti helmikuun paikkeilla), muutamasta kiistanalaisimmasta visiosta ja luultavasti verkossa seurattavalla keskustelutilaisuudella. Päädyimme pitämään ohjelman puoluevaltuuskunnan toiveiden mukaisesti lyhyenä. PaperiLue lisää »

Oikeusasiamiehen kanssa avoimuudesta

Olen viime aikoina kirjoittanut useaan otteeseen EU:n avoimuudesta, mutta tästä kiinnostavasta tilaisuudesta en ole vielä raportoinut. Järjestimme lokakuussa avoimuudesta keskustelutilaisuuden EU:n oikeusasiamies Nikoforos Diamandouroksen kanssa (keskustelijoina myös ministeri Heidi Hautala ja kansanedustaja Astrid Thors). Keskustelun yhteenveto oli, että EU:sta puuttuu tällä hetkellä tahtoa edistää avoimuutta ja jäsenvaltioiden välillä on liikaa eroja sekä mielipiteissä että toimintatavoissa. KeskustelijatLue lisää »