Human rights are for everyone

Column published in Helsinki Times on 21.3.2017 Helsinki is now an international place. Every day we become more connected with the rest of the world. This is the right direction to be going in and needs to be supported by municipal policies. Municipal elections are also elections on basic rights. At this moment in timeLue lisää »

Vain avoin EU ansaitsee kansalaisten luottamuksen

Julkaistu Vihreässä Langassa 21.9.2012 Eurokriisi on taannut EU:n pysymisen otsikoissa. Vähemmän on analysoitu eurokriisin vaikutusta EU:n demokraattisuuteen. Kriisiä on ratkottu enimmäkseen jäsenvaltioiden kesken, ja Euroopan parlamentti on jätetty sivuraiteille, vaikka parlamentti on monin eri tavoin edistänyt kansanvaltaa esimerkiksi vaatimalla lisää avoimuutta EU:hun. Päätöksenteon avoimuus on konkreettinen tapa edistää ihmisten mahdollisuuksia vaikuttaa EU-päätöksiin. Jos asiakirjat ovatLue lisää »

Porkkanaa, ei keppiä

Juttu on kirjoitettu loppuvuodesta 2008 Porkkanamafia: yksittäinen kuluttaja on voimaton, mutta ryhmä voi jo neuvotella Kuluttaminen on nähty pitkään yhtenä yksilön tapana vaikuttaa ympäröivään maailmaan. Erityisesti boikotit sopivat vihreään kulutuskritiikkiin. Voiko käänteinen boikotti eli kulutuksen lisääminen olla ympäristöystävällinen tapa toimia vai vain oman kulutusjanon tyydyttämistä?

Vallankumous mikrokoossa

Julkaistu Rönsyssä 26.9.08   Lähivuosina on uutisoitu useista talonvaltauksista. Mistä ilmiössä on kyse ja keitä valtaajat ovat? Miksi tyhjillään seisovia taloja ei saisi ottaa käyttöön? Seison elokuun viimassa kansanedustaja, nuorisolautakunnan puheenjohtaja Johanna Sumuvuoren sekä ViNOn pääsihteeri, talonvaltaaja Jehki Härkösen kanssa. Aidan takana on helsinkiläinen tyhjä telakkarakennus, joka vallattiin 12 päiväksi viime vuoden kesäkuussa. Savupiipussa lukeeLue lisää »

Taiwanin vihreät taistelevat ydinvoimaa vastaan

Julkaistu Rönsyssä 26.9.08 Suomen ydinvoimainnostus vaikeuttaa muiden maiden vihreiden kamppailua ydinenergiaa vastaan. Tarvitaan voimakkaampaa globaalia vihreää yhteistyötä. Vuonna 1996 perustettu Taiwanin vihreä puolue taistelee maan neljättä ydinvoimalaa vastaan. Taiwanilaiset keskittyvät aasialaisilleten vihreille tyypilliseen tapaan ympäristökysymyksiin: ilmastonmuutokseen, energiapolitiikkaan ja eläinten oikeuksiin. 150 jäsenen puolue on onnistunut omien sanojensa mukaan esimerkiksi estämään Suhuan valtatien rakentamisen. Tehtävää riittää,Lue lisää »

Poliittinen tahto hälventää tuskan

  Julkaistu Rönsyssä 26.9.08 Miten voi olla, että päällimmäinen tunteemme tätä kirjoittaessa ei ole ahdistus? Syyt tuskastua eivät näytä loppuvan äkkiä kesken. Esimerkiksi ilmastonmuutos, kehitysmaiden ruokakriisi ja oman porvarihallituksemme verospedeilyt eivät näytä ehtymisen merkkejä. Ahdistusta lievittää ajatus siitä, että ongelmat ovat ratkaistavissa, jos lujaa poliittista tahtoa löytyy. Toisekseen tuota tahtoa voi pyrkiä itse kerryttämään —Lue lisää »

Hyvästi maksuttomuus

Julkaistu ViNOn edustajistovaalilehdessä syksyllä 2007 Maksuton opiskelu on yhteiskuntamme kivijalka. Se antaa kaikille mahdollisuuden kouluttautua perhetaustasta tai varallisuudesta riippumatta. Vaikka maksuttomuus yksin ei vielä takaa tasa-arvon toteutumista, asettaa sen vastakohta opintojen maksullisuus ihmiset eriarvoiseen asemaan. Tutkintoon johtava korkeakouluopetus tulee edelleen säilyttää kaikille maksuttomana. Maksuttomuuden periaate on Suomessa vaarassa, sillä opiskelijoiden pettymykseksi hallitusohjelmassa linjataan, että ”käynnistetäänLue lisää »

Olisiko jo aika? Opintorahan huonontumisen lyhyt historia

Julkaistu ViNOn vaalilehdessä alkuvuonna 2007 Opintotukilain mukaan opintotuen myöntämisen edellytyksinä ovat oppilaitokseen hyväksyminen, opintojen päätoiminen harjoittaminen ja opinnoissa edistyminen sekä taloudellisen tuen tarve. Tämä on kuitenkin ristiriidassa todellisuuden kanssa, sillä nykyisellään opintoraha (korkea-asteella 259,01 €/kk kuukaudessa ja toisella asteella 21,86 – 213,60 €/kk ) ja asumislisä enimmillään 201,6 €/kk) eivät yleensä riitä rahoittamaan päätoimista opiskelua.Lue lisää »

Isit vapaalle! Vanhemmuuden kustannusten tasaaminen tasa-arvokysymyksenä

Julkaistu Raastimessa syksyllä 2006 ”Ettekö te tiedä, miten lapsia tehdään?” kysyy www.lakko.orgin keskuslakkotoimikunta valtiovallalta ja miesvaltaisten alojen työnantajapuolelta. Vihreiden nuorten lastentekolakon luvataan kestävän, kunnes vanhemmuuden kustannusten jakamiseksi on tehty konkreettisia toimia. Paljon puhuttu prekarisaatio koskettaa erityisesti nuoria naisia. Heidät koetaan epävarmoiksi työntekijöiksi, sillä naisten pelätään heti töihin päästyään saavan lapsia ja tuovan näin työnantajalle lisäkustannuksia.Lue lisää »

Uutta verta Uudella – Terveiset HYYn hallituksesta

Julkaistu Kronikassa keväällä 2006   Historianopiskelijat ovat tänä vuonna hyvin edustettuina HYYn hallituksessa, sillä mukana on kaksi kronoslaista: allekirjoittanut HYYn Vihreistä ja Katariina Styrman ainejärjestöistä (HYAL). Vastuullani ovat opiskelijoiden toimeentulo, asuminen ja ateriatuki. Sosiaalipoliittisen työsarkani lisäksi huolehdin sukukansa-asioista, mikä tarkoittaa lähinnä valiokunnan kanssa keräysvarojen myöntämistä eri projekteihin suomalais-ugrilaisten kielten ja –kulttuurien säilyttämiseksi.