Bisneksen hyödytettävä kehitystä

Pidempi versio puoluekokouspuheestani Tulimme eilen puolueen urhoollisina sotureina Heidin kanssa tänne kokoukseen Tansaniasta suoraan lentokentältä. Olimme siellä viikon ensimmäisellä yhdistetyllä kauppa- ja kehityministerin matkalla. Tarkoituksena oli saada kehitysihmiset näkemään asioita myös kaupan silmälaseilla ja toisin päin. Luulen, että tässä onnistuttiin. Vuosituhattavotteista kolme kahdeksasta on saavutettu hyvissä ajoin ennen määrävuotta 2015. Äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus onLue lisää »

Puoluevaltuuskunnan kehittämisestä

Puheenvuoro palautekeskustelussa Olen ollut kolmessa valtuuskunnassa ja tämä ollut niistä paras. Katsoin, mitä olin viime valtuuskunnan palautekeskustelussa sanonut vuonna 2011. Olemme itse asiassa edistyneet valtavasti! ”Valtuuskunnan tulee ehdottomasti poliittisten ohjelmien kirjoittamisen lisäksi vaikuttaa puolueen tekemään käytännön politiikkaan.” Musta tässä on kehitytty ja poliittinen keskustelu on toiminut paremmin (toivottavasti tähän ei vaikuta se, että hallitusryhmässä työskentelyLue lisää »

Lisää kansan ääntä EU:ssa

Puheenvuoro puoluevaltuuskunnalle EU-ohjelmasta Olen ollut mukana työryhmässä, joten siksikin olen tyytyväinen ohjelmaan. Me emme näyttäydy sinisilmäisinä EU-fanaatikkoina, vaan kriittisen myönteisinä. Aivan kuten omassa valtiossamme, on EU:ssa ongelmia, jotka pitää ratkaista. Tämä ei tarkoita selän kääntämistä, vaan aktiivista parantamista, koska tarvitsemme yhä enemmän rajat ylittävää päätöksentekoa. On hienoa,että Suomi on muutaman muun kanssa tehnyt aloitteen siitä,Lue lisää »

Nyt tilaisuus toimia pääomapakoa vastaan

Puheenvuoro puoluevaltuuskunnassa Van Rompuy totesi vastikään EU:n menettävän biljoona euroa vuosittain veronkierron takia. Sattumalta summa on suurin piirtein sama kuin, mitä kehitysmaat menettävät pääomapaon muodossa. Tämä on lähes kymmenen kertaa enemmän kuin niihin virtaava kehitysapu! Veroparatiisit, siirtohinnoittelu…Nämä kiinnostivat hetki sitten vain globalisaatiokriittisiä kansalaisia, mutta nyt niille on todella momentumia. Samalla tavalla kuin muutama vuosi sittenLue lisää »

Luotammeko keskuspankkiin?

Puheenvuoro finanssi- ja rahapolitiisesta ohjelmasta puoluevaltuuskunnassa 25.11.2012  Linjapaperiluonnoksessa puhutaan hyvin puhutaan finanssipolitiikan demokratisoimisesta EU-tasolla parlamentin valtaa kasvattaen. Rahapolitiikan puolella puhutaan hyvin avoimuudesta. Mutta miksi rahapolitiikan demokratisoiminen on tabu? Onko oikea tie todella antaa EKP:lle lisää tehtäviä? Luotammeko Trichet’n tyyppisiin hahmoihin? Linjapaperissa olisi sanottava suoraan, että pääomamarkkinoiden lyhytaikaiset spekulaatiot järisyttävät järjestelmää. Mielestäni myös liian suuret pankit ovatLue lisää »

Lisää Eurooppaa

Puhe puoluevaltuuskunnassa 25.11.2012 Eurooppa-ohjelmasta On selvää, että on EU:lla on ongelmia, mutta ei pidä unohtaa samalla kuinka onnistunut rauhan- ja liikkuvuuden projekti EU on. EU on samalla tavalla osa elämäämme kuin Suomen valtio: se hyödyttää meitä monin tavoin, mutta täydellinen se ei ole. Vihreiden tulee selkeästi kannattaa integraation syventämistä ratkaisuna Euroopan unionin ongelmiin, mikäli liittovaltiokehitysLue lisää »

Demokratian puolesta

Puheenvuoro vihreiden demokratiaohjelman luonnoksesta puoluevaltuuskunnan kokouksessa 24.11.2012 Kiitokset työryhmälle avoimesta työskentelytavasta! Demokratiaohjelman luonnoksessa on hyvää avoimuuden korostaminen ja ihmisten kuuleminen ajoissa. Erityisesti olen tyytyväinen vaalikampanjoihin säädettävään kulukattoon ja presidentin valtaoikeuksien vähentämiseen (vaikka itse kannatan koko instituution lopettamista). Itselleni tärkeä osuus on oman puolueen demokratisointi. Meidän tehtävä on uudistaa politiikkaa toimimalla itse mahdollisimman avoimesti ja demokraattisesti. JosLue lisää »

Isät kotiin

Puheeni puoluevaltuuskunnassa 24.11.2012 Mielipidepalstat ovat pullistelleet Kataisen kotiäitiulostulon jälkeen: toisten mielestä lasten kanssa jäädään kotiin laiskottelemaan; toisten mielestä lapsen paikka on vain kotona ja mielellään äidin kanssa. Vihreät ovat pitkään ajaneet parempaa perheen ja työn yhteensovittamista ja naisten tasa-arvoisempaa asema työmarkkinoilla. Siksi meidän tulisi näkyä enemmän tässä keskustelussa, joka on tärkeä niin monille ihmisille. MyösLue lisää »

Puoluevaltuuskunnassa: globaali vastuu ja imetys

Puheenvuoro puoluevaltuuskunnassa 29.9. Hämeenlinnassa Kuntavaaleissa on pitkälti kyse lähiterveyskeskuksista ja siitä bussilinjasta, joka vie töihin. Hyvä niin, mutta toivoisin, ettei unohdettaisi, että kunnilla ja kaupungeilla on vaikutusta myös omien rajojensa ulkopuolella. Ei vain ilmastonmuutokseen, vaan myös globaaliin oikeudenmukaisuuteen. Suomalaiset kunnat voisivat olla edelläkävijöitä kuntien globaalin vastuun esille tuomisessa. Esimerkiksi Helsinki hyväksyi tällä viikolla globaalin vastuunLue lisää »

Kestävä kehitys teoiksi

Puheenvuoro puoluekokouksessa  Kaikki tuntevat Rion vuoden 1992 konferenssin, mutta kuinka moni tietää, että kesäkuussa valtioiden johtajat kokoontuvat merkittävään Rio+20-konferenssiin? Rio +20:n tarkoitus on toimeenpanna kestävä kehitys. Tähän onkin tarvetta, sillä hienot puheet ovat toteutumatta.