EU veroparatiiseja vastaan

Tänään Veroparatiisimatkat-kampanja järjestää eurovaalipaneelin oikeudenmukaisesta veropolitiikasta. Tämä on todella ajankohtainen teema. Kannattaa katsoa tarkkaan, mitä meppiehdokkaat ovat tästä mieltä, sillä EU:ssa on tehty ja tullaan tekemään veropaosta hyvin tärkeitä päätöksiä. Tilaisuuden kutsu paljastaa hyvin asian mittaluokan: ”EU-alueelta häviää harmaan talouden ja kansainvälisen verovälttelyn takia jopa 1 000 miljardia euroa vuodessa. Summa ylittää EU-maiden yhteenlasketun terveysbudjetin.Lue lisää »

Bisneksen hyödytettävä kehitystä

Pidempi versio puoluekokouspuheestani Tulimme eilen puolueen urhoollisina sotureina Heidin kanssa tänne kokoukseen Tansaniasta suoraan lentokentältä. Olimme siellä viikon ensimmäisellä yhdistetyllä kauppa- ja kehityministerin matkalla. Tarkoituksena oli saada kehitysihmiset näkemään asioita myös kaupan silmälaseilla ja toisin päin. Luulen, että tässä onnistuttiin. Vuosituhattavotteista kolme kahdeksasta on saavutettu hyvissä ajoin ennen määrävuotta 2015. Äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus onLue lisää »

Nyt tilaisuus toimia pääomapakoa vastaan

Puheenvuoro puoluevaltuuskunnassa Van Rompuy totesi vastikään EU:n menettävän biljoona euroa vuosittain veronkierron takia. Sattumalta summa on suurin piirtein sama kuin, mitä kehitysmaat menettävät pääomapaon muodossa. Tämä on lähes kymmenen kertaa enemmän kuin niihin virtaava kehitysapu! Veroparatiisit, siirtohinnoittelu…Nämä kiinnostivat hetki sitten vain globalisaatiokriittisiä kansalaisia, mutta nyt niille on todella momentumia. Samalla tavalla kuin muutama vuosi sittenLue lisää »

Veroparatiisivapaa Helsinki?

Maanantaina kaupunginhallituksessa käsitellään selvitystä veroparatiiseista. Taustalla on viime vuonna hyväksytty globaalin vastuun strategia, jonka mukaan: ”Kaupunki pitää tärkeänä veroparatiisien torjuntaa ja välttää yhteistyötä sellaisten yritysten kanssa, joilla on kytkentöjä veroparatiiseihin. 
Kaupunginhallitukselle valmistellaan helmikuun 2013 loppuun mennessä mm. muiden EU-maiden kokemuksia ja aiempia selvityksiä hyödyntäen selvitys kuntien ja muiden pakallishallinnon toimijoiden nykyisten oikeusnormien
mukaisista mahdollisuuksista välttää yhteistyötä tällaistenLue lisää »

Luotammeko keskuspankkiin?

Puheenvuoro finanssi- ja rahapolitiisesta ohjelmasta puoluevaltuuskunnassa 25.11.2012  Linjapaperiluonnoksessa puhutaan hyvin puhutaan finanssipolitiikan demokratisoimisesta EU-tasolla parlamentin valtaa kasvattaen. Rahapolitiikan puolella puhutaan hyvin avoimuudesta. Mutta miksi rahapolitiikan demokratisoiminen on tabu? Onko oikea tie todella antaa EKP:lle lisää tehtäviä? Luotammeko Trichet’n tyyppisiin hahmoihin? Linjapaperissa olisi sanottava suoraan, että pääomamarkkinoiden lyhytaikaiset spekulaatiot järisyttävät järjestelmää. Mielestäni myös liian suuret pankit ovatLue lisää »

Reilun kaupungin haasteeseen vastattu

Ei ollut vaikea vastata Reilun kaupan edistämisyhdistyksen haasteeseen, jossa sitouduin: ”Kyllä, lupaan toimia eettisten julkisten hankintojen edistämiseksi, jos tulen valituksi kuntani/kaupunkini valtuustoon. Lupaan tehdä työtä sen eteen, että kunnastani/kaupungistani saadaan Reilun kaupan kunta/kaupunki.” Onhan reilut ja ekologiset hankinnat yhden kunnallisvaaliteemoistani (monikansallien Helsinki kantaa globaalin vastuun) tärkeä osa. Olen kirjoittanut Helsingin vastuusta mm. Helsingin Sanomissa. TässäLue lisää »

Helsingistä globaalin vastuun edelläkävijä?

Kaupunginvaltuusto hyväksyi tänään globaalin vastuun strategian. Kirjoitin siitä muutama viikko sitten mielipidekirjoituksen. Onneksi strategia eteni tässä välillä hyvään suuntaan. Helmikuun 2013 loppuun mennessä valmistellaan selvitystä veroparatiisiyritysten kanssa tehdyn yhteistyön välttämisestä. Veroparatiisivapaa Helsinki on siis mahdollinen! Läpi ei mennyt kuitenkin Wallgrenin ja Modigin ponsi siitä, ”että selvitetään oman tuotannon mahdollisuuksia tapauksissa, joissa veroparatiisiyhtiöiden käyttöä on muutoinLue lisää »

Veroparatiisivapaa Helsinki

Tänään Hesari kirjoitti tärkeästä teemasta eli veronkierron vähentämisestä Helsingissä. Kansainvälisesti veronkierto on todella merkittävä ongelma, erityisesti kehitysmaille. Köyhistä maista valuu pois rahaa pääasiallisesti monikansallisten yritysten väärinkäyttäessä veroparatiiseja ja siirtohinnoittelujärjestelmää (josta UM, Kepa ja Tax Justice Network pitivät kesäkuussa hyvän seminaarin Helsingissä). Kyse ei ole mistään pikkusummasta, vaan laiton pääomapako vastaa noin yhdeksää kertaa kehitysyhteistyömäärärahoja. MiksiLue lisää »

Kuka kuuntelee kännykkääsi?

Tänään HS kirjoitti verkkovalvonnasta muun muassa Hanna Nikkasen kirjan ”Verkko ja vapaus” innoittamana. Aihepiiri oli paljon työpöydälläni Euroopan parlamentissa.   Kun Iran vuonna 2009 tukahdutti opposition mielenosoitukset väkivaltaisesti, valui julkisuuteen tieto, että tämä tapahtui Nokia Siemens Networksin (NSN) toimittaman valvontateknologian avulla. Miten Nokiaa, jonka mottona oli ”Connecting people”, lähellä ollut yritys voi tehdä tällaista?