Hätämajoitus kuuluu aivan kaikille

On häpeällistä, että Suomessa joudutaan edelleen viettämään asunnottomien yötä. Jokaiselle tulisi olla hyvinvointivaltiossa oikeus vakituiseen asuntoon. Vaikka asunnottomuus on ongelma liian monen kohdalla, ovat erityisen haavoittuvassa asemassa ne, joilla ei ole mitään tukiverkkoa. Yksi esimerkki ovat kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet paperittomat ja liikkuva väestö. Oikeusasiamies otti paperittomien ja liikkuvan väestön hätämajoitukseen kantaa toukokuussa, kun hänelle oliLue lisää »

Opiskelijoiden kaupunki

Vastasin kyselyyn World Student Capitalin kärkitavoitteista ja opiskelijan tarpeista ja haasteista seuraavasti: Tavoite 1. Kunnianhimoa sosiaaliseen asuntotuotantoon Jotta opiskelijoilla olisi mahdollisuus kohtuuhintaiseen asumiseen, Helsinki lisää uudistuotantoa siten, että uusia opiskelija-asuntoja valmistuu vähintään 300 vuodessa ja ARA-vuokra-asuntoja vähintään 2000 vuodessa. Sitoudun edistämään tavoitetta, mikäli tulen valituksi valtuustoon, lautakuntaan tai vastaavaan luottamuselimeen KYLLÄ Tavoite 2 . PoikittaisliikenneLue lisää »

Liian moni ranta on vielä parkkipaikkana

Mielipidekirjoitus julkaistu Helsingin Sanomissa Hakaniementori on saatava paremmin yhdistettyä rantaan – kivinen aukio hotellin edessä ei riitä. Helsingin Hakaniemenrannan ja Sörnäistenrannan suunnitelmat ovat hyvä esimerkki siitä, miten tiivistämällä saadaan rakennettua uutta kaupunkia. Nykyisin rannat ovat monesta kohtaa lähinnä parkkipaikkoina. On siis hyvä, että rantoja kehitetään asumiseen, työskentelyyn ja virkistyskäyttöön osaksi kantakaupunkia. Suunnitelmien tavoite kaupunkilaisten pääsystäLue lisää »

Puisto Hakaniemenrantaan

Hakaniemenrannan ja Sörnäistenrannan suunnitelmat ovat nyt julki ja niitä voivat kaupunkilaiset kommentoida ennen 4.11. Kirjoitin aiheesta alkuvuonna, jolloin epämääräistä parkkipaikkaa kuvaava valokuvani toi esille, että 20 autolla oli jokaisella käytössään 500 000 euron arvoinen maapala. Hakaniemeläisenä koen, että ranta on nyt todella hukkakäytössä, joten hyvä, että sitä kehitetään asumiseen (2500 uutta asukasta!), työskentelyyn ja virkistyskäyttöönLue lisää »

Sotelautakunta: vanhusten palveluasuminen

Meillä ei ole tällä kertaa tämän päivän lautakunnan asioihin muutosesityksiä, mutta olemme tyytymättömiä uutisissakin pyörineisiin romanien hätämajoituksen puutteeseen (tässä seuraava vaihe on vastaus oikeusasiamiehelle) ja vammaisten kuljetuspalvelukysymykseen (tätä heikennystä vastaan olemme taistelleet). Ensimmäisestä meillä on jo soteviraston faktat ja näkemys tiedossa, mutta asiasta varmasti taas keskustellaan tänään. Olemme lautakunnan jäseninä kirjoittaneet Helsingin Sanomiin sillä kärjellä,Lue lisää »

Puisto Hakaniemenrantaan

Talvipäivät ovat olleet hienoja hetkiä kävellä pitkin Helsingin rantoja. Kävelyretket saavat taas pohtimaan sitä, miten on mahdollista, että yksi niin keskustaa lähellä oleva hieno ranta kuin Hakaniemenranta on pitkälti uhrattu parkkipaikoiksi. Järjestimme syyskuussa Green Cities -konferenssin yhteydessä kävelykierroksen alueelle ja havainnollistimme valokuvalla, kuinka järjettömän kalliiksi parkkipaikat tulevat. Kuvassani ihmiset rajaavat Opetushallituksen ja Hakaniemen sillan kupeessaLue lisää »

Hyvä vanhuus: laitoshoidosta kodinomaisiin ryhmäkoteihin

Lähetin oheisen lupauksen Valtaa vanhuus-sivulle: ”Kaikki ansaitsevat hyvän vanhuuden. Ei voi ajatella niin, että silloin kun ihminen ei pärjää enää kotona yksin, laitetaan hänet säilöön laitoshoitoon. Kaikilla on oikeus kodinomaiseen asumiseen. Ikäihmisten asuminen on järjestettävä niin, että hoivan lisäksi ympärillä on viihtyisä ympäristö, seuraa ja omaa rauhaa. Kotona on voitava asua niin kauan kuin seLue lisää »

Pizzaa lähiöihin

Teksti on julkaistu myös Ihmisten kaupunki-blogissa, jossa aihe herätti hyvää keskustelua. ”Tämä on paikka, jonne ei voi enää tilata edes pizzaa”, sanoi ranskalaisen kaupungin Amiensin pormestari Fafet-Brossoletten lähiöstä Süddeutsche Zeitungissa. Lääkäreistä ja poliiseista nyt puhumattakaan. Viime viikolla Fafet-Brossolettessa leijui ilmassa kyynelkaasu, kun satakunta nuorta ja poliisit ottivat yhteen: tuloksena 16 loukkaantunutta poliisia, yksi tuhottu kouluLue lisää »

Vapaiden tilojen tärkeydestä: vallatuista taloista ja pihajuhlista

Olimme heti ensimmäisinä päivinä omasta mielestäni Berliinin kesän kohokohdassa eli Tuntenhausin pihajuhlissa. Tuntenhaus sijaitsee Kastanienalleella (KA86) vuonna 1990 vallatussa talossa, joka on pilkahdus vaihtoehtoista Berliiniä yhä siistimmässä Prenzlauer Bergissä. Tuntenhausilla, joka on koti 18 vasemmistolaiselle homolle, on Kastanienalleetakin pitempi historia ulottuen jo 80-luvulle Bülowstraßelle.  Nykyisin Berliinistä omaleimaisen tekevät vanhat vallatut talot

Puoluevaltuuskunnassa puhuttua

Tämän viikonlopun puoluevaltuuskunnassa hyväksyttiin vihreiden kunnallisvaaliohjelma. Pohja oli varsin hyvä. Itse ehdotin edullisen asumisen painottamista ja yhteistöllisen asumisen tukemista. Nämä hyväksyttiin. Kuntien kaavoituksessa pitää tehdä mahdolliseksi kuntalaisten omat yhteisölliset rakennusprojektit, jotta asumista ei suunnittele vain rakennusyhtiöt.