Ajatuspajojen valta

Tällä viikolla uutisoitiin, ovatko ajatuspajat menettämässä valtaansa. Jos aihe kiinnostaa, suosittelen omavaltaisesti lukemaan vuonna 2015 valmistuneen graduni, joka oli ensimmäinen aihetta Suomessa syvällisemmin tutkinut työ (aiemmin eräs ministeriön raportti on käsitellyt aihetta myös). Tutkimus löytyy täältä. Yksi tutkimuskohteistani oli Chatham House, joka on valittu tuoreimmalla James McGannin maailman vaikutusvaltaisimpien ajatuspajojen listalla vuoden ajatuspajaksi. Alla tiivistelmäLue lisää »

Oikeusasiamiehen kanssa avoimuudesta

Olen viime aikoina kirjoittanut useaan otteeseen EU:n avoimuudesta, mutta tästä kiinnostavasta tilaisuudesta en ole vielä raportoinut. Järjestimme lokakuussa avoimuudesta keskustelutilaisuuden EU:n oikeusasiamies Nikoforos Diamandouroksen kanssa (keskustelijoina myös ministeri Heidi Hautala ja kansanedustaja Astrid Thors). Keskustelun yhteenveto oli, että EU:sta puuttuu tällä hetkellä tahtoa edistää avoimuutta ja jäsenvaltioiden välillä on liikaa eroja sekä mielipiteissä että toimintatavoissa. KeskustelijatLue lisää »

Vaalirahoituksen ilmoittaminen ennakkoon

Olen ilmoittanut avoimuuden nimissä arvion vaalirahoituksestani ennakkoon omilla sivuillani. Budjetti löytyy myös viralliselta vaalirahoituksen sivustolta. Äänestäjien on tärkeää tietää ehdokkaiden sidonnaisuudet ennen äänestyspäätöstä, siksi julkistankin ennen ennakkoäänestystä budjettini, kuten vihreiden on tapana. Vaalirahoitukseen liittyvää lainsäädäntöä on parannettu paljon viime vuosina, mutta edelleen ennakkoilmoitusvelvollisuus puuttuu. Suosittelen äänestämään ehdokasta, joka ilmoittaa rahoituksensa ennakkoon.

Open EU discussion on 5.10.

You are welcome to a panel discussion at the Visitors’ Centre in the Little Parliament (Arkadiankatu 3) on 5th of October at 15.30. The discussion is about the openness and access to documents in EU. The key note speaker is European Ombudsman Nikiforos P. Diamandouros. Other panelists are former members of the European parliament Heidi Hautala (Minister forLue lisää »

OPEN EU – keskustelutilaisuus

perjantaina 5.10. klo 15.30–17.00 Pikkuparlamentin kansalaisinfossa Onko EU kaukainen kansalaisilleen? Tervetuloa keskustelemaan siitä, miten EU:sta tehdään avoimempi ja miten kansalaiset saisivat paremmin tietää EU-päätöksenteosta. Keskustelijoina ovat EU:n oikeusasiamies Nikiforos P. Diamandouros ja kehitysministeri Heidi Hautala, joka oli europarlamentaarikkona luomassa EU:n avoimuusasetusta. Tilaisuuden puheenjohtajana toimii EU:n avoimuuden kanssa työskennellyt Laura Nordström. Keskustelu käydään englanniksi. Tilaisuuden järjestävätLue lisää »

Vain avoin EU ansaitsee kansalaisten luottamuksen

Julkaistu Vihreässä Langassa 21.9.2012 Eurokriisi on taannut EU:n pysymisen otsikoissa. Vähemmän on analysoitu eurokriisin vaikutusta EU:n demokraattisuuteen. Kriisiä on ratkottu enimmäkseen jäsenvaltioiden kesken, ja Euroopan parlamentti on jätetty sivuraiteille, vaikka parlamentti on monin eri tavoin edistänyt kansanvaltaa esimerkiksi vaatimalla lisää avoimuutta EU:hun. Päätöksenteon avoimuus on konkreettinen tapa edistää ihmisten mahdollisuuksia vaikuttaa EU-päätöksiin. Jos asiakirjat ovatLue lisää »

EU avoimeksi

Lauri Tähtinen kirjoitti taannoin Hesarin vieraskynässä EU:n demokratiavajeesta. EU:ta on pitkään pidetty kansalaiselle kaukaisena ja nyt eurokriisin yhteydessä päätöksentekovalta on valunut yhä enemmän jäsenvaltioille (tästä kirjoitin aiemmin). On yksi hyvin konkreettinen tapa edistää ihmisten mahdollisuuksia vaikuttaa EU-päätöksentekoon: avoimuus. EU:n päätöksenteon avoimuudesta ja asiakirjojen saatavuudesta on kirjoitettu viime aikoina Suomessa melko vähän, vaikka juuri pohjoismaalaiset ovat olleet avainasemassaLue lisää »