Berlinarna på semester till Helsingfors

  Helsingfors har beskrivits som det nya Berlin. Hit har vi fortfarande en lång väg att gå. Helsingfors skall inte kopiera en annan stad, utan vara sig själv med sitt glittrande hav. Vi kan ändå lära oss mycket av Berlin. Det är inte endast fråga om söndagsbruncher, lopptorg, god och billig mat, spännande klubbar, småLue lisää »

Pyörät pyörivät paremmin Berliinissä

Pyöräilyolosuhteiden vertailua Berliinin ja Helsingin välillä. Kirjoitus on julkaistu myös Kaupunkifillari-blogissa. Mikä on ihanampaa kuin viilettää pyörän selässä pitkin Karl-Marx-Alleeta uusgoottilaisten kerrostalojen katveessa kohti auringonlaskua? Maantieteellisesti tasaisessa Berliinissä pyörät pyörivät usein nautinnollisemmin kuin esimerkiksi Helsingissä. Tämä ei johdu vain maantieteestä, vaan tietoisista ratkaisuista, jotka voisimme ottaa helposti käyttöön myös Helsingissä (tai muissa kaupungeissa). Ensinnäkin pyöräteitäLue lisää »

Raiteilla ympäri kaupunkia

Joskus päähänpinttymä voi viedä pitkälle: sain viikonloppuna vihdoin päätökseen pitkäaikaisen projektini ajaa läpi kaikki Berliinin metro- ja s-bahn -linjat. Projekti alkoi puhtaasta rakkaudesta metroon, tuohon hieman jännittävään maanalaiseen taukoamattomaan ihmisvilinään. Kaiken ajelemisen hyvänä sivutuotteena tuli nähtyä kaupunkia paljon laajemmin kuin peruskulmilla pyöriskellen. Omassa kotikaupungissakin tekisi hyvää aina välillä antaa metron (no, Helsingissä uusia linjoja odotellessaLue lisää »

Berliini tuoksuu metrolle

Jokaisella kaupungilla on oma tuoksunsa. Minulle Berliinin oma tuoksu lehahtaa sieraimiin Alexanderplatzin metroasemalla. Se tuoksuu suurkaupungille. Se tuoksuu koliseville metrovaunuille ja tunneleissa puikehteleville ihmisille. Vasta tänään sain tietää, että tuoksu on todella ”metron tuoksua”, sillä se tulee öljystä, jolla tehdään metrokiskojen välisistä puupölkyistä kestäviä. 

Vapaiden tilojen tärkeydestä: vallatuista taloista ja pihajuhlista

Olimme heti ensimmäisinä päivinä omasta mielestäni Berliinin kesän kohokohdassa eli Tuntenhausin pihajuhlissa. Tuntenhaus sijaitsee Kastanienalleella (KA86) vuonna 1990 vallatussa talossa, joka on pilkahdus vaihtoehtoista Berliiniä yhä siistimmässä Prenzlauer Bergissä. Tuntenhausilla, joka on koti 18 vasemmistolaiselle homolle, on Kastanienalleetakin pitempi historia ulottuen jo 80-luvulle Bülowstraßelle.  Nykyisin Berliinistä omaleimaisen tekevät vanhat vallatut talot

Berliinin parhaat paikat: ideoita Helsinkiin

Berliinin ylistäminen alkaa olla jo osin kulunuttakin, mutta mitä sille voi, kun kyse on ainakin minulle yhdestä suurimmasta inspiraatiostani kaupunkipolitiikassa. Jatkan siis ylistyslinjaa. Suomessa Helsinkiä on viime aikoina hehkutettu uudeksi Berliiniksi. Tämä on hyvä asia, koska se osoittaa innostusta tuoda Helsinkiin eloisaa katuelämää, pieniä kivijalkakauppoja ja ravintoloita, halpoja vuokria, parempaa julkista liikennettä ja avointa ilmapiiriä.