Ilmaisia ja helpompia lupia katutaiteelle

Viimeistään viime vuonna tuntui siltä, että harmaa on muuttumassa väriksi, kun katutaidetta alkoi näkymään sekä otsikoissa että katukuvassa. On aivan upeaa, että ilmapiiri on muuttunut ja nollatoleranssin aika on vihdoin selätetty Helsingissä. Taustalla lienee kaupunkiaktivismin kasvu ja se, että ihmiset kyllästyivät aiempaan kaupungin ylitiukkaan linjaan puhtaan betoniseinän puolesta. Nyt säännöllisesti ihastelemme lapseni kanssa esimerkiksi BrahenLue lisää »

Ajatuspajojen valta

Tällä viikolla uutisoitiin, ovatko ajatuspajat menettämässä valtaansa. Jos aihe kiinnostaa, suosittelen omavaltaisesti lukemaan vuonna 2015 valmistuneen graduni, joka oli ensimmäinen aihetta Suomessa syvällisemmin tutkinut työ (aiemmin eräs ministeriön raportti on käsitellyt aihetta myös). Tutkimus löytyy täältä. Yksi tutkimuskohteistani oli Chatham House, joka on valittu tuoreimmalla James McGannin maailman vaikutusvaltaisimpien ajatuspajojen listalla vuoden ajatuspajaksi. Alla tiivistelmäLue lisää »

Puoluevaltuuskunnassa päätettyä

Viime viikonloppuna kokoontui vihreiden puoluevaltuuskunta, jonka jäsen olen. Se on hieno paikka päästä puhumaan Politiikasta isolla P:lla. Kokouksia voi seurata suoraan netistä. Tälla kertaa käsittelyssä olivat demokratiaohjelman viimeinen käsittely, puolueen talousarvio ja toimintasuunnitelman hyväksyntä, EU-linjapaperin evästyskeskustelu ja finanssi- ja rahapolitiikan linjapaperin evästyskeskustelu. Lauantain poliittista keskustelua hallitsivat kaksi aihetta: Talvivaara ja kotihoidontuki. Muita keskustelunaiheita olivat mm. PalestiinaLue lisää »

Demokratian puolesta

Puheenvuoro vihreiden demokratiaohjelman luonnoksesta puoluevaltuuskunnan kokouksessa 24.11.2012 Kiitokset työryhmälle avoimesta työskentelytavasta! Demokratiaohjelman luonnoksessa on hyvää avoimuuden korostaminen ja ihmisten kuuleminen ajoissa. Erityisesti olen tyytyväinen vaalikampanjoihin säädettävään kulukattoon ja presidentin valtaoikeuksien vähentämiseen (vaikka itse kannatan koko instituution lopettamista). Itselleni tärkeä osuus on oman puolueen demokratisointi. Meidän tehtävä on uudistaa politiikkaa toimimalla itse mahdollisimman avoimesti ja demokraattisesti. JosLue lisää »

Vihreät eriarvoisuutta vastaan ja muita puoluevaltuuskunnan kuulumisia

Tänä viikonloppuna on taas päässyt puhumaan Politiikkaa. Valtuuskunnan kokous alkoi perinteisesti poliittisella keskustelulla, joka paljon painottui kuntapolitiikkaan vaalien lähestyessä. Itse puhuin kuntien globaalista vastuusta ja siitä vähän paikallisemmasta teemasta, että imetykseen ei saa tarpeeksi tukea.Puolueen puheenjohtaja Ville Niinistö vaati sitovia normeja oppilashuoltoon: 800 oppilasta kohti pitäisi olla yksi kuraattori ja 1500 oppilasta kohti yksi koulupsykologi.Lue lisää »

Laura Turun Sanomissa

Tänään julkaistiin haastattelu minusta Turun Sanomissa. Tuomas Murajan kirjoittama juttu on otsikotu ”Vihreätkin vastustavat byrokratiaa ja haluavat rivikansalaisen päättämään”. Jutussa on haastateltu myös perussuomalaista kunnallisvaaliehdokasta Mervi Kukkosta Espoosta. Hän kansanedustaja Ari Jalosen avustaja. Satumme olemaan molemmat Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun kasvatteja, mutta olemme lähteneet politiikassa melko erilaisille urille. Jutussa meidät on asetettu vastakkain, mutta tuon esilleLue lisää »

Vain avoin EU ansaitsee kansalaisten luottamuksen

Julkaistu Vihreässä Langassa 21.9.2012 Eurokriisi on taannut EU:n pysymisen otsikoissa. Vähemmän on analysoitu eurokriisin vaikutusta EU:n demokraattisuuteen. Kriisiä on ratkottu enimmäkseen jäsenvaltioiden kesken, ja Euroopan parlamentti on jätetty sivuraiteille, vaikka parlamentti on monin eri tavoin edistänyt kansanvaltaa esimerkiksi vaatimalla lisää avoimuutta EU:hun. Päätöksenteon avoimuus on konkreettinen tapa edistää ihmisten mahdollisuuksia vaikuttaa EU-päätöksiin. Jos asiakirjat ovatLue lisää »

Mitä kunnan taloudelle pitäisi tehdä?

Vastasin ammattiliittoni eli Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:n vaalikyselyyn: Kuntien lakisääteisiä velvollisuuksia ovat sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä opetuksen järjestäminen. Nykyisten niukkojen talousresurssien aikana 1) mitkä muut palvelut koet tärkeiksi ja haluaisit säilyttää? 2) mistä palveluista voisi luopua? En lähtisi ensimmäiseksi karsimaan palveluiden kirjosta. Sosiaali- ja terveyspalvelujen ja opetuksen lisäksi kulttuuriin, perheisiin, työllistymiseen, joukkoliikenteeseen, maahanmuuttajiin, liikuntaan, kirjastoihin, asumiseenLue lisää »