Ajatuspajojen valta

Tällä viikolla uutisoitiin, ovatko ajatuspajat menettämässä valtaansa. Jos aihe kiinnostaa, suosittelen omavaltaisesti lukemaan vuonna 2015 valmistuneen graduni, joka oli ensimmäinen aihetta Suomessa syvällisemmin tutkinut työ (aiemmin eräs ministeriön raportti on käsitellyt aihetta myös). Tutkimus löytyy täältä. Yksi tutkimuskohteistani oli Chatham House, joka on valittu tuoreimmalla James McGannin maailman vaikutusvaltaisimpien ajatuspajojen listalla vuoden ajatuspajaksi. Alla tiivistelmäLue lisää »

Pakolaisten puolella

Tänään toivottavasti tuhannet ihmiset kokoontuvat Kansalaistorille Suomi sanoo tervetuloa -kansalaispiknikille osoittamaan yhdessä muun Euroopan kanssa solidaarisuutta pakolaisille. Laitan itsekin päälle vuosia kovassa käytössä olleen Migrants welcome (bring your families) -hupparin. Kokoontumiseen antaa aihetta tietysti yksittäisten ihmisten kohtalot ja kohtelu, mutta myös hallituksen eilinen hallituksen julkaisema ”maahanmuuttopoliittiset toimenpiteet”. Suomi ajaa itsensä kummalliseen änkyräseuraan Euroopassa. Missä onLue lisää »

EU-maat käänsivät selän kehitysmaille?

Valitettavasti ei vain Suomen hallitus epäonnistunut tällä viikolla kehyrahojen suhteen, vaan myös kokonaisuudessaan EU:n jäsenmaat. Ne ottivat tiistaina pitkien neuvotteluiden jälkeen kantaa kehitysrahoitukseen ennen Addis Abeban heinäkuun YK:n tason kokousta. Kehitysrahoituksen osalta on meneillään kaksi prosessia: a) mainittu Addiksen kokous, joka on osa YK:n suurten kehityskonferenssien sarjaa, jossa on päätetty tärkeimmistä kehitysrahoituksen periaatteista ja b)Lue lisää »

Itäiseen kumppanuuteen sitouduttava

Tänään alkaa itäisen kumppanuuden huippukokous Riikassa. Mistä on kyse? Vaikka itäinen kumppanuus ei mediaotsikoissa keiku, voiko olla mitään ajankohtaisempaa? Kyse on EU:n yhteistyön syventämisestä Ukrainan, Valko-Venäjän, Moldovan, Azerbaidzanin, Armenian ja Georgian kanssa. Kaikki muistanevat Maidanin tapahtumat. Siitä tässä on kyse. Olin maaliskuussa itäisen kumppanuuden parlamenttiyhteistyön eli Euronestin kokouksessa Armenian Jerevanissa. Paikalla oli parlamentaarikkoja sekä näistäLue lisää »

Välimerestä ja maahanmuutosta

Eilen komissio teki esityksensä siitä, mitä Välimeren tragedialle tulisi tehdä. Hyvä, että asia on vihdoin taas kunnolla agendalla. Tällä kertaa ei saa käydä niin kuin vuonna 2013, jolloin perustettiin isoiden puheiden saattelemana työryhmä selvittämään tilannetta, mutta tarpeeksi ei saatu aikaan. Komission esitys on kuitenkin liian heikko ja siinä on jopa huonoja esityksiä. Tämä ei sinänsäLue lisää »

Kehitysministerit ja Post 2015

Tänään kokoontuivat kehitysministerit neuvoston kokoukseen, jota veti viimeistä kertaa Catherine Ashton korkean edustajan tehtävässään. Tärkein aihe oli uusi vuosituhattavoitteiden jälkeinen kehitysagenda eli ”Post 2015”. Kiinnostuksella seurasin muun muassa itseänikin nuoremman Itävallan ulkoministerin Sebastian Kurzin ensiesiintymistä kehitysministerien kokoonpanossa. Olemmehan esimerkiksi olleet samaan aikaan puolueittemme nuorisojärjestön puheenjohtajia! Post 2015-prosessi on hyvin kiintoisassa vaiheessa, sillä ns. avoin työryhmä,Lue lisää »

EU veroparatiiseja vastaan

Tänään Veroparatiisimatkat-kampanja järjestää eurovaalipaneelin oikeudenmukaisesta veropolitiikasta. Tämä on todella ajankohtainen teema. Kannattaa katsoa tarkkaan, mitä meppiehdokkaat ovat tästä mieltä, sillä EU:ssa on tehty ja tullaan tekemään veropaosta hyvin tärkeitä päätöksiä. Tilaisuuden kutsu paljastaa hyvin asian mittaluokan: ”EU-alueelta häviää harmaan talouden ja kansainvälisen verovälttelyn takia jopa 1 000 miljardia euroa vuodessa. Summa ylittää EU-maiden yhteenlasketun terveysbudjetin.Lue lisää »