Human rights are for everyone

Column published in Helsinki Times on 21.3.2017 Helsinki is now an international place. Every day we become more connected with the rest of the world. This is the right direction to be going in and needs to be supported by municipal policies. Municipal elections are also elections on basic rights. At this moment in timeLue lisää »

Pakolaisten puolella

Tänään toivottavasti tuhannet ihmiset kokoontuvat Kansalaistorille Suomi sanoo tervetuloa -kansalaispiknikille osoittamaan yhdessä muun Euroopan kanssa solidaarisuutta pakolaisille. Laitan itsekin päälle vuosia kovassa käytössä olleen Migrants welcome (bring your families) -hupparin. Kokoontumiseen antaa aihetta tietysti yksittäisten ihmisten kohtalot ja kohtelu, mutta myös hallituksen eilinen hallituksen julkaisema ”maahanmuuttopoliittiset toimenpiteet”. Suomi ajaa itsensä kummalliseen änkyräseuraan Euroopassa. Missä onLue lisää »

EU-maat käänsivät selän kehitysmaille?

Valitettavasti ei vain Suomen hallitus epäonnistunut tällä viikolla kehyrahojen suhteen, vaan myös kokonaisuudessaan EU:n jäsenmaat. Ne ottivat tiistaina pitkien neuvotteluiden jälkeen kantaa kehitysrahoitukseen ennen Addis Abeban heinäkuun YK:n tason kokousta. Kehitysrahoituksen osalta on meneillään kaksi prosessia: a) mainittu Addiksen kokous, joka on osa YK:n suurten kehityskonferenssien sarjaa, jossa on päätetty tärkeimmistä kehitysrahoituksen periaatteista ja b)Lue lisää »

Kehitysyhteistyön syöksykiito

Tämän päiväiset hallituksen leikkausesitykset kehitysyhteistyöstä ovat yksinkertaisesti surullisia. Tuntojani kuvaa hyvin alla oleva Heidi Hautalan blogi. Viime hallituskaudella vain Perussuomalaiset esittivät 350 miljoonan suuruisia leikkauksia kehitysyhteistyöhön. Kaikki muut pitivät niitä järjettöminä. Nyt ne ovatkin yllättäen todellisuutta. Hyvästi pohjoismaisuus. Anteeksi maailman köyhimmät. Heidi Hautalan blogi: Ulkopoliittinen itsemurha? Tänään oli surullinen päivä Suomen kehitysyhteistyölle ja -politiikalle. HallitusLue lisää »

Mitä muutoksia saavutettu kehitysyhteistyössä

Tänään on eduskunnassa lähetekeskustelussa ensimmäinen hallituksen selonteko kehityspoliikasta ja sen vaikuttavuudesta sekä johdonmukaisuudesta. On hyvä hetki katsoa taaksepäin: mitä olemme saaneet viime vuosina aikaan? Meneillään on suuria globaaleja muutoksia: köyhyys vähenee, mutta eriarvoisuus kasvaa; perinteisten donorien rinnalle ovat nousseet Kiina ja esimerkiksi arabimaailma; muut rahavirrat ylittävät kehitysavun; paraikaa neuvotellaan vuosituhattavoitteiden jälkeisistä kehitystavoitteista. On hyvin paljonLue lisää »

Kehitysministerit ja Post 2015

Tänään kokoontuivat kehitysministerit neuvoston kokoukseen, jota veti viimeistä kertaa Catherine Ashton korkean edustajan tehtävässään. Tärkein aihe oli uusi vuosituhattavoitteiden jälkeinen kehitysagenda eli ”Post 2015”. Kiinnostuksella seurasin muun muassa itseänikin nuoremman Itävallan ulkoministerin Sebastian Kurzin ensiesiintymistä kehitysministerien kokoonpanossa. Olemmehan esimerkiksi olleet samaan aikaan puolueittemme nuorisojärjestön puheenjohtajia! Post 2015-prosessi on hyvin kiintoisassa vaiheessa, sillä ns. avoin työryhmä,Lue lisää »

EU veroparatiiseja vastaan

Tänään Veroparatiisimatkat-kampanja järjestää eurovaalipaneelin oikeudenmukaisesta veropolitiikasta. Tämä on todella ajankohtainen teema. Kannattaa katsoa tarkkaan, mitä meppiehdokkaat ovat tästä mieltä, sillä EU:ssa on tehty ja tullaan tekemään veropaosta hyvin tärkeitä päätöksiä. Tilaisuuden kutsu paljastaa hyvin asian mittaluokan: ”EU-alueelta häviää harmaan talouden ja kansainvälisen verovälttelyn takia jopa 1 000 miljardia euroa vuodessa. Summa ylittää EU-maiden yhteenlasketun terveysbudjetin.Lue lisää »

Veroparatiisivapaa Helsinki?

Maanantaina kaupunginhallituksessa käsitellään selvitystä veroparatiiseista. Taustalla on viime vuonna hyväksytty globaalin vastuun strategia, jonka mukaan: ”Kaupunki pitää tärkeänä veroparatiisien torjuntaa ja välttää yhteistyötä sellaisten yritysten kanssa, joilla on kytkentöjä veroparatiiseihin. 
Kaupunginhallitukselle valmistellaan helmikuun 2013 loppuun mennessä mm. muiden EU-maiden kokemuksia ja aiempia selvityksiä hyödyntäen selvitys kuntien ja muiden pakallishallinnon toimijoiden nykyisten oikeusnormien
mukaisista mahdollisuuksista välttää yhteistyötä tällaistenLue lisää »

Reilun kaupungin haasteeseen vastattu

Ei ollut vaikea vastata Reilun kaupan edistämisyhdistyksen haasteeseen, jossa sitouduin: ”Kyllä, lupaan toimia eettisten julkisten hankintojen edistämiseksi, jos tulen valituksi kuntani/kaupunkini valtuustoon. Lupaan tehdä työtä sen eteen, että kunnastani/kaupungistani saadaan Reilun kaupan kunta/kaupunki.” Onhan reilut ja ekologiset hankinnat yhden kunnallisvaaliteemoistani (monikansallien Helsinki kantaa globaalin vastuun) tärkeä osa. Olen kirjoittanut Helsingin vastuusta mm. Helsingin Sanomissa. TässäLue lisää »

Vihreät eriarvoisuutta vastaan ja muita puoluevaltuuskunnan kuulumisia

Tänä viikonloppuna on taas päässyt puhumaan Politiikkaa. Valtuuskunnan kokous alkoi perinteisesti poliittisella keskustelulla, joka paljon painottui kuntapolitiikkaan vaalien lähestyessä. Itse puhuin kuntien globaalista vastuusta ja siitä vähän paikallisemmasta teemasta, että imetykseen ei saa tarpeeksi tukea.Puolueen puheenjohtaja Ville Niinistö vaati sitovia normeja oppilashuoltoon: 800 oppilasta kohti pitäisi olla yksi kuraattori ja 1500 oppilasta kohti yksi koulupsykologi.Lue lisää »