Pakolaisuuden ulkoistamista vastaan

Olen ollut ahdistunut eurooppalaisesta pakolaispolitiikasta vuosikausia. Suomen hallituksen toiminta on vienyt ahdistuksen aivan uudelle tasolle. Eilen pakkopalautettiin afganistanilaisia sodan keskelle. Samaa tapahtuu muualla Euroopassa. Tämä ei ole minun Suomeni tai Eurooppani. 65 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan. Lähes 90 prosenttia heistä on nyt kehitysmaissa. EU:lla olisi varaa huolehtia osuudestaan. Tämän sijaan viime vuonna kuoliLue lisää »

Oikeus terveyteen ihmisoikeus

Julkaistu Vihreiden Naisten blogissa Oikeus terveyteen on ihmisoikeus Olemme Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnassa päässeet päättämään hyvin monista naisille ja miehille elintärkeistä kysymyksistä, kuten terveyskeskusjonojen lyhentämisestä tai ensisynnyttäjien kotikäyntien lisäämisestä. Yksi naisten oikeuksien kannalta merkittävimmistä päätöksistä oli taata kaikille paperittomille kiireelliset terveyspalvelut sekä raskaana oleville ja alle 18-vuotiaille lapsille kiireetön hoito samaan hintaan kuin muille. TerveysasemillaLue lisää »

Human rights are for everyone

Column published in Helsinki Times on 21.3.2017 Helsinki is now an international place. Every day we become more connected with the rest of the world. This is the right direction to be going in and needs to be supported by municipal policies. Municipal elections are also elections on basic rights. At this moment in timeLue lisää »

Vihreät tyytyväisiä Helsingin hätämajoituspäätöksiin

Sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli tänään vuoden 2017 järjestöavustuksia. Lautakunnan vihreät jäsenet ovat tyytyväisiä avustuspäätöksiin, sillä niissä huomioidaan myös liikkuvalle väestölle ja paperittomille ulkomaalaisille suunnattu hätämajoitus. ”Tämä oli hyvä päätös. Nyt Diakonissalaitokselle myönnetyllä avustuksella voidaan tarjota majoitusta Hermannissa ja Munkkisaaressa sijaitsevissa tiloissa”, iloitsee sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Hannu Tuominen. Jo ennen tätä kaupunginhallitus ohjeisti toimimaan niin,Lue lisää »

Mitä olemme saaneet aikaan sotelautakunnassa

Viimeiset vuodet olen kahlannut läpi loputtomat määrät esityslistoja ja liitteitä sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksia varten ja vääntänyt asioista kokouksissa. Miten helsinkiläiset ovat hyötyneet tästä paperisodasta? Seuraavien edistysaskeleiden vuoksi on kannattanut puurtaa: (ajantasaistettu maaliskuussa 2017) 1) Paperittomien terveydenhuolto: Päätimme, että Helsingissä kaikki paperittomat saavat kiireellistä hoitoa ja raskaana olevat ja alle 18-vuotiaat lapset kiireetöntä hoitoa samaanLue lisää »

Kaikille oikeus hätämajoitukseen

Jokaisella on oikeus välttämättömään suojaan. Tämä perustuslain pykälä ei ole kuitenkaan tänä talvena Helsingissä toteutunut. Asunnottomat Itä-Euroopan romanit eivät ole päässeet hätämajoitukseen pakkasöinä. Tällaista heitteillejättöä ei saa enää tapahtua. Vastauksena kritiikkiin kaupunki antoi luottamushenkilöille tiedon, että majoitusta tarvitsevien on hakeuduttava sosiaaliohjauksen piiriin. Vapaa liikkuvuus -verkoston mukaan 22.3. tätä väylää pitkin apua hakeneet eivät kuitenkaan resurssienLue lisää »

Parlamentilta tuki uusille kehitystavoitteille

Euroopan parlamentti äänesti äsken toistamiseen kannastaan koskien kestävän kehityksen tavoitteita, jotka tulevat ensi vuonna korvaamaan vuosituhattavoitteet. Nämä Post 2015-tavoitteet (joista olen kirjoittanut ennenkin) eroavat merkittävästi vuosituhattavoitteista, sillä ne koskevat myös meitä länsimaalaisia. Aika on ajanut ohi siitä, että kerromme muille, mitä pitää tehdä. Maapallon pelastamiseen tarvitaan kaikkia. Nyt on viimeistään aika osoittaa, että myös meLue lisää »

Vapaaehtoisen paluun hanke jäihin

Ministeri Räsänen ilmoitti haluavansa ratkaisun vapaaehtoisen paluun hankkeeseen minihallitusneuvotteluissa. Vapaaehtoisuus kuulostaa tietysti hyvältä, mutta tähän kokonaisuuteen liittyy monta erittäin huonoa asiaa. Asian eteneminen on ollut syystä jumissa. Itse vapaaehtoisen paluun järjestelmän vakinaistaminen projektimuotoisuuden sijaan on täysin ok (kielteisen turvapaikkapäätöksen tai turvapaikkahakemuksensa peruuttamisen jälkeen ihmistä voidaan tukea rahallisesti kotiinpaluussa). Todellisuudessa hankkeella halutaan kuitenkin kumota viime vuonnaLue lisää »

Sotelautakunta: viivyttely paperittomien kohdalla riittää

Tänään sotelautakunnassa käsitellään yhtä lähes loppumatonta saagaa eli paperittomien terveydenhuoltoa. Tällä kertaa mutkan kautta. Jo joulukuussa sotelautakunta ja kaupunginhallitus päättivät, että Helsingissä kaikki paperittomat saavat kiireellistä hoitoa ja raskaana olevat ja alle 18-vuotiaat lapset kiireetöntä hoitoa samaan hintaan kuin kaupunkilaiset. Tämä linjaus pätee, mutta sen konkreettinen täytäntöönpano (selkeä informointi työntekijöille ja asiakkaille) on jumittanut. Syyksi meilleLue lisää »

Sotelautakunnassa paperittomien terveydenhuolto

Sosiaali- ja terveyslautakunta kokoustaa ensimmäistä kertaa ensi tiistaina kesätauon jälkeen. Pöydällä on varsinkin kaksi tärkeää asiaa: paperittomien terveydenhuolto ja koko terveyskeskusverkkomme. Ensiksi paperittomista: Paperittomien terveydenhuollosta linjasimme jo alkuvuonna, että asia on hoidettava kuntoon tämän vuoden aikana. Kaupunginhallitus oli samaa mieltä ja palautti asian valmisteluun, jotta esitettäisiin ihan konkreettisesti, miten paperittomien pääsy terveydenhuoltoon toteutetaan. Nyt meilläLue lisää »