EU-maat käänsivät selän kehitysmaille?

Valitettavasti ei vain Suomen hallitus epäonnistunut tällä viikolla kehyrahojen suhteen, vaan myös kokonaisuudessaan EU:n jäsenmaat. Ne ottivat tiistaina pitkien neuvotteluiden jälkeen kantaa kehitysrahoitukseen ennen Addis Abeban heinäkuun YK:n tason kokousta. Kehitysrahoituksen osalta on meneillään kaksi prosessia: a) mainittu Addiksen kokous, joka on osa YK:n suurten kehityskonferenssien sarjaa, jossa on päätetty tärkeimmistä kehitysrahoituksen periaatteista ja b)Lue lisää »

Kehitysyhteistyön syöksykiito

Tämän päiväiset hallituksen leikkausesitykset kehitysyhteistyöstä ovat yksinkertaisesti surullisia. Tuntojani kuvaa hyvin alla oleva Heidi Hautalan blogi. Viime hallituskaudella vain Perussuomalaiset esittivät 350 miljoonan suuruisia leikkauksia kehitysyhteistyöhön. Kaikki muut pitivät niitä järjettöminä. Nyt ne ovatkin yllättäen todellisuutta. Hyvästi pohjoismaisuus. Anteeksi maailman köyhimmät. Heidi Hautalan blogi: Ulkopoliittinen itsemurha? Tänään oli surullinen päivä Suomen kehitysyhteistyölle ja -politiikalle. HallitusLue lisää »

Loppu kehyleikkauksille ja asiaa veroista

Tänään ei voi olla ylpeä Suomen hallituksesta, sillä jälleen kerran esitetään leikkauksia kehitysmäärärahoihin. Leikkaus on suoraan pois maailman köyhimpien ihmisten elämän auttamisesta ja ilmastonmuutoksen torjunnasta. Leikkaus pyyhkii pois Kataisen ja Stubbin hallituksen aikaansaannokset määrärahojen suhteen, sillä rahojen prosentuaalinen osuus painuu alimmaksi sitten vuoden 2009. Tämä vuonna, jolloin olemme sitoutuneet saavuttamaan kuuluisan 0,7:n BKTL-prosentin ja jolloinLue lisää »

Kehitysavun kirous?

Luin entisen suurlahettilaan Matti Kääriäisen kirjan ”Kehitysavun kirous” eilen. Mukana on myos hyvia pointteja mm. paaomapaon tukkimisesta, mutta valitettavasti katkeran savyn takaa kirjasta huomattaneen lahinna vaitteet ”kehitysyhteistyolla ei saa mitaan aikaiseksi” (tutkimukset eivat tata tue, vaikka paremminkin voisi toimia), ”tarpeellisia uudistuksia ei ole tehty” ja ”kehitysyhteistyota tekevat haluavat vain ponkittaa Suomen ulkopoliittista asemaa”. Olen eri mielta. Olen listannut,Lue lisää »

Parlamentilta tuki uusille kehitystavoitteille

Euroopan parlamentti äänesti äsken toistamiseen kannastaan koskien kestävän kehityksen tavoitteita, jotka tulevat ensi vuonna korvaamaan vuosituhattavoitteet. Nämä Post 2015-tavoitteet (joista olen kirjoittanut ennenkin) eroavat merkittävästi vuosituhattavoitteista, sillä ne koskevat myös meitä länsimaalaisia. Aika on ajanut ohi siitä, että kerromme muille, mitä pitää tehdä. Maapallon pelastamiseen tarvitaan kaikkia. Nyt on viimeistään aika osoittaa, että myös meLue lisää »

Mitä muutoksia saavutettu kehitysyhteistyössä

Tänään on eduskunnassa lähetekeskustelussa ensimmäinen hallituksen selonteko kehityspoliikasta ja sen vaikuttavuudesta sekä johdonmukaisuudesta. On hyvä hetki katsoa taaksepäin: mitä olemme saaneet viime vuosina aikaan? Meneillään on suuria globaaleja muutoksia: köyhyys vähenee, mutta eriarvoisuus kasvaa; perinteisten donorien rinnalle ovat nousseet Kiina ja esimerkiksi arabimaailma; muut rahavirrat ylittävät kehitysavun; paraikaa neuvotellaan vuosituhattavoitteiden jälkeisistä kehitystavoitteista. On hyvin paljonLue lisää »

Kehitysministerit ja Post 2015

Tänään kokoontuivat kehitysministerit neuvoston kokoukseen, jota veti viimeistä kertaa Catherine Ashton korkean edustajan tehtävässään. Tärkein aihe oli uusi vuosituhattavoitteiden jälkeinen kehitysagenda eli ”Post 2015”. Kiinnostuksella seurasin muun muassa itseänikin nuoremman Itävallan ulkoministerin Sebastian Kurzin ensiesiintymistä kehitysministerien kokoonpanossa. Olemmehan esimerkiksi olleet samaan aikaan puolueittemme nuorisojärjestön puheenjohtajia! Post 2015-prosessi on hyvin kiintoisassa vaiheessa, sillä ns. avoin työryhmä,Lue lisää »

Bisneksen hyödytettävä kehitystä

Pidempi versio puoluekokouspuheestani Tulimme eilen puolueen urhoollisina sotureina Heidin kanssa tänne kokoukseen Tansaniasta suoraan lentokentältä. Olimme siellä viikon ensimmäisellä yhdistetyllä kauppa- ja kehityministerin matkalla. Tarkoituksena oli saada kehitysihmiset näkemään asioita myös kaupan silmälaseilla ja toisin päin. Luulen, että tässä onnistuttiin. Vuosituhattavotteista kolme kahdeksasta on saavutettu hyvissä ajoin ennen määrävuotta 2015. Äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus onLue lisää »

Jännitystä kehyrahojen kanssa

Tänään tuli vietettyä taas päivää Säätytalolla tulisilla hiilillä. Muiden asioiden tapaan leikkauspaineiden alla oli kehitysyhteistyö, josta on tällä hallituskaudella leikattu jo 282 miljoonaa. Saavutettu tulos on siis olosuhteisiin nähden kohtuullinen, sillä hallitus päätti ohjata kaikki päästöhuutokauppatulot kehitysyhteistyöhön ja sen osana kansainvälisiin ilmastotoimiin. Jo hallitusohjelmassa luvataan hallituskauden puolivälistä alkaen varmistaa näillä tuloilla tie kohti 0,7-tavoitetta. TänäLue lisää »

Rauhaa kehityspolitiikkaan

Tänään Kalastajatorpalla oli koossa kansainvälinen yhteisö pohtimassa sitä, miten kehitystä edistetään ja mitataan vuosituhattavoitteiden ja vuoden 2015 jälkeen (ns. Post 2015-prosessi). Suomi on koordinoinut YK-järjestöjen kanssa yhtä yhdestoista globaalista konsultaatiosta, joilla on tarkoitus valmistella sitä, mitä kehitykseltä halutaan tulevaisuudessa. Tässä konsultaatiossa on Panamassa, Indonesiassa ja Helsingissä keskitytty siihen, miten konfliktit, väkivalta ja luonnononnettomuudet tulisi näkyäLue lisää »