Soten kehittäminen 2018

Sotelautakunnassa käsittelemme paraikaa viime vuoden toiminnan toteutumista. Tässä muutamia esimerkkejä hyvistä saavutuksista ja yksi selkeä epäonnistuminen: Tavoite: Erityistä tukea tarvitsevien lasten palveluja lisätään ja kehitetään peruspalveluissa, ja lastensuojeluasiakkaiden määrä vähenee vuoteen 2017 verrattuna. → Tavoite toteutui. Erityistä tukea tarvitsevien lasten palveluja kehitettiin. Lastensuojeluasiakkaiden määrä väheni vuoteen 2017 verrattuna 422 asiakkaalla. Erityistä tukea tarvitsevien lasten määräLue lisää »

Synnyttäneiden äitien fysioterapiaa lisätään

Erkaumien ja lantionpohjanlihasten hoidossa parannuksia Vauvan saamisessa suurin huomio ja jännitys kohdistuvat synnytykseen, joka onkin useimmiten elämän mullistava tapahtuma. Vähemmän kuitenkin puhutaan niin julkisuudessa kuin neuvolassa synnytyksen jälkeisestä palautumisesta. Vatsalihasten erkaumat ja lantionpohjanlihasten ongelmat vaivaavat lukemattomia naisia ja heikentävät elämänlaatua ja terveyttä. Onko äiti tuomittu ikuiseen trampoliinikieltoon ja märkiin alushousuihin Itse olen todistanut valtavan hyvääLue lisää »

Soten 2019 palvelut päätettävänä

Huomisen sotelautakunnan kokouksen isoin asia on ensi vuoden käyttösuunnitelma. Sotepalveluiden kehittämisestä kiinnostuneiden kannattaa käydä lukemassa se. Sote-palvelujen talousarvio vuodelle 2019 on 1 424,5 milj. euroa on päivystystoimintojen siirto huomioiden 3,4 % korkeampi kuin vuoden 2018 talousarvio, mikä merkitsee kerrankin pientä kasvua (kun lasketaan mukaan väestönkasvun (1,19 %) ja kustannustason muutos (2,10 %) ja kaupungin tuottavuustavoiteLue lisää »

Perhekeskukset ja kehitysvammaisten kilpailutukset

Tänään sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa päätettävänä on erityisesti kaksi suurta asiaa: kehitysvammaisten asumisen ja työ- ja päivätoiminnan kilpailutukset sekä Kallion perhekeskus. Omaiset ja alan toimijat ovat olleet olleet kilpailutuksista huolissaan monta kuukautta. On selvä, että nykyinen esitys ei lautakunnalle käy sellaisenaan. Asumispalvelujen kilpailutuksen sisällössä on paljon liian suuria ongelmia, jotka on korjattava ennen etenemistä: onLue lisää »

Tukea järjestöille, kotihoitoon ja lapsille

Tänään on sosiaali- ja terveyslautakunnassa taas isoja asioita käsittelyssä. Edessä varmasti pitkä kokous. 1. Järjestöavustukset Järjestöillä on tärkeä kustannustehokas rooli helsinkiläisten terveysongelmien ennaltaehkäisyssä ja siksi emme ole halunneet niiltä leikata. Myös viime lautakuntakauden alussa torppasimme suuret leikkaukset ja näyttää siltä, että kuvio toistuu tänään. Nyt on esitetty, että järjestöillä olisi käytössä noin 230 000 euroaLue lisää »

Lautakuntaa ei informoitu neuvoloiden sulkemisesta

Nyt pilotoitava lisää kotikäyntejä ja lähineuvolapisteitä Helsingissä on tehty hyvä päätös tuoda perheiden palvelut saman katon alle perhekeskuksiin. Samalla kuitenkin sotelautakunta on jo vuonna 2014 päättänyt, että Helsingissä ei ole vain muutamia jättikeskuksia, vaan näiden lisäksi lähineuvoloita, joissa järjestetään varsinkin alle 1-vuotiaiden tarkastukset, joita on usein pikkuvauva-aikana. Tämä periaate on moneen kertaan vahvistettu, muun muassaLue lisää »

Neuvolan puolesta

Soteuudistuksen valinnanvapauden ongelmista on keskusteltu laajasti. Olen itsekin korostanut, että mm. aikataulu, palveluketjujen pirstoutuminen, kasvavat kustannukset, epädemokraattisuus ja terveyserojen kasvaminen niiden purkamisen sijaan vaarantavat suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon. Tähän mennessä ajattelin esille pulpahtaneen neuvoloiden yksityistämisen olevan ennemmin epäselvä kohta lakiluonnoksessa, mutta nyt viimeistään on selvinnyt, että kyseessä on asia, jota hallitus todella saattaa esittää! YhtenäiskulttuurinLue lisää »

Parempaa imetyksen tukea

Yksi tavoitteistani Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnassa on ollut parempi imetyksen tukeminen. Itse koin esimerkiksi ensimmäisen lapseni kanssa, että tässä oli sekä sairaalassa että neuvolassa paljon parannettavaa. Imetys on jokaisen perheen oma päätös. Missään nimessä siihen ei tule painostaa ja syyllistää, mutta ei voi olla niin, että jos halua imetykseen on, tyssää se tuen ja neuvonnan puutteeseen.Lue lisää »

Lisää rahaa neuvoloille vuonna 2017

Eilen päätimme siitä, miten ensi vuonna Helsingin sosiaali- ja terveydenhuollon rahat käytetään. Syksyn budjettineuvotteluissa onnistuttiin saamaan 11,5 miljoonaa lisää soteen verrattuna kaupunginjohtajan esitykseen (tästä huolimatta ikävä kyllä budjetti ei ainakaan kasva vuodesta 2016). Tuosta rahasta tehtiin hyviä kohdennuksia, esimerkiksi vanhusten kotihoitoon ja terveyskeskusjonojen purkuun. Paketista kuitenkin puuttui satsaus ennaltaehkäiseviin lapsiperheiden palveluihin. Siksi tein esityksen siitä,Lue lisää »

Järjestöille ja soteen rahaa

Huomenna päätetään kaupunkilaisia tukevien järjestöjen avustuksista. Olen itse esittämässä lisärahaa ainakin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien turvapaikanhakijoiden ja pakolaistaustaisten auttamiseen. Itselleni tärkein on myös se, että liikkuvan väestön ja paperittomien häjämajoitukseen tullaan luultavasti myöntämään rahat. Toinen kokouksen iso asia on ensi vuoden budjetti. On hyvin valitettavaa, että sitä leikataan verrattuna tästä vuodesta. Onneksi tämä selittyy lähinnäLue lisää »