Ajatuspajojen valta

Tällä viikolla uutisoitiin, ovatko ajatuspajat menettämässä valtaansa. Jos aihe kiinnostaa, suosittelen omavaltaisesti lukemaan vuonna 2015 valmistuneen graduni, joka oli ensimmäinen aihetta Suomessa syvällisemmin tutkinut työ (aiemmin eräs ministeriön raportti on käsitellyt aihetta myös). Tutkimus löytyy täältä. Yksi tutkimuskohteistani oli Chatham House, joka on valittu tuoreimmalla James McGannin maailman vaikutusvaltaisimpien ajatuspajojen listalla vuoden ajatuspajaksi. Alla tiivistelmäLue lisää »

Puisto Hakaniemenrantaan

Talvipäivät ovat olleet hienoja hetkiä kävellä pitkin Helsingin rantoja. Kävelyretket saavat taas pohtimaan sitä, miten on mahdollista, että yksi niin keskustaa lähellä oleva hieno ranta kuin Hakaniemenranta on pitkälti uhrattu parkkipaikoiksi. Järjestimme syyskuussa Green Cities -konferenssin yhteydessä kävelykierroksen alueelle ja havainnollistimme valokuvalla, kuinka järjettömän kalliiksi parkkipaikat tulevat. Kuvassani ihmiset rajaavat Opetushallituksen ja Hakaniemen sillan kupeessaLue lisää »

Saksan vaalit 2013

Vierailijana tällä kertaa Antti Miettunen-Nordström, joka seuraa Saksan vaaleja tarkasti. Hän kirjoittaa: Sunnuntaina järjestettävien Saksan liittopäivävaalien tulosnäkymät ovat tiivistettävissä kolme päivää ennen vaaleja seuraavasti: Angela Merkel (CDU) jatkaa Saksan liittokanslerina, mutta hallituskumppanista voidaan toistaiseksi vain spekuloida. Tie vaaleihin on ollut pitkä ja kaikki viittaa tuloksen ratkeavan vasta äänestyspäivänä. Pisin tie on ollut päähaastajapuolue SPD:lle. SaksalaismediaLue lisää »

Vihreät yllättää Norjan vaaleissa

(Kuvassa Norjan parlamenttivaalitehdokas ja Norwegian NGO Development Fundin johtaja Andrew Kroglund, europarlamentaarikko Eva Joly, Oslon vihreiden ykkösehdokas Rasmus Hansson ja Heidi Hautala) Viikko sitten olimme Norjan vihreiden (Miljøpartiet de Grønne) vaalitilaisuudessa, jonne oli kutsuttu vieraiksi paneelikeskusteluun kehityministerimme Heidi Hautala ja norjalais-ranskalainen meppi Eva Joly. Joly, joka oli vihreiden presidenttiehdokas Ranskassa, on ilmeisen kuuluisa hahmo kotimaassaan. VaalikuumeLue lisää »

Puoluevaltuuskunnassa päätettyä

Viime viikonloppuna kokoontui vihreiden puoluevaltuuskunta, jonka jäsen olen. Se on hieno paikka päästä puhumaan Politiikasta isolla P:lla. Kokouksia voi seurata suoraan netistä. Tälla kertaa käsittelyssä olivat demokratiaohjelman viimeinen käsittely, puolueen talousarvio ja toimintasuunnitelman hyväksyntä, EU-linjapaperin evästyskeskustelu ja finanssi- ja rahapolitiikan linjapaperin evästyskeskustelu. Lauantain poliittista keskustelua hallitsivat kaksi aihetta: Talvivaara ja kotihoidontuki. Muita keskustelunaiheita olivat mm. PalestiinaLue lisää »

Demokratian puolesta

Puheenvuoro vihreiden demokratiaohjelman luonnoksesta puoluevaltuuskunnan kokouksessa 24.11.2012 Kiitokset työryhmälle avoimesta työskentelytavasta! Demokratiaohjelman luonnoksessa on hyvää avoimuuden korostaminen ja ihmisten kuuleminen ajoissa. Erityisesti olen tyytyväinen vaalikampanjoihin säädettävään kulukattoon ja presidentin valtaoikeuksien vähentämiseen (vaikka itse kannatan koko instituution lopettamista). Itselleni tärkeä osuus on oman puolueen demokratisointi. Meidän tehtävä on uudistaa politiikkaa toimimalla itse mahdollisimman avoimesti ja demokraattisesti. JosLue lisää »

Valtuusto tänään: Helsingin budjetti 2013

Pääsin tänään osallistumaan valtuuston kokoukseen ja suoraan itse asiaan eli kaupungin ensi vuoden budjettiin. Kyse on 4538,5 miljoonasta ja miten se käytetään. Kaupunginjohtaja Pajunen aloitti puhumalla heikosta talouskasvusta ja epävarmuudesta. Myös Kokoomuksen Tatu Rauhamäki muistutti valtuustokauden aikana Helsingin velan tuplaantuneen. Tähän demareiden Jorma Bergholm huomautti, että veloilla on katettu investointeja, ei peruspalveluja. Talouden epävarmuus eiLue lisää »

Vihreät eriarvoisuutta vastaan ja muita puoluevaltuuskunnan kuulumisia

Tänä viikonloppuna on taas päässyt puhumaan Politiikkaa. Valtuuskunnan kokous alkoi perinteisesti poliittisella keskustelulla, joka paljon painottui kuntapolitiikkaan vaalien lähestyessä. Itse puhuin kuntien globaalista vastuusta ja siitä vähän paikallisemmasta teemasta, että imetykseen ei saa tarpeeksi tukea.Puolueen puheenjohtaja Ville Niinistö vaati sitovia normeja oppilashuoltoon: 800 oppilasta kohti pitäisi olla yksi kuraattori ja 1500 oppilasta kohti yksi koulupsykologi.Lue lisää »

Laura Turun Sanomissa

Tänään julkaistiin haastattelu minusta Turun Sanomissa. Tuomas Murajan kirjoittama juttu on otsikotu ”Vihreätkin vastustavat byrokratiaa ja haluavat rivikansalaisen päättämään”. Jutussa on haastateltu myös perussuomalaista kunnallisvaaliehdokasta Mervi Kukkosta Espoosta. Hän kansanedustaja Ari Jalosen avustaja. Satumme olemaan molemmat Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun kasvatteja, mutta olemme lähteneet politiikassa melko erilaisille urille. Jutussa meidät on asetettu vastakkain, mutta tuon esilleLue lisää »