Laura Turun Sanomissa

Tänään julkaistiin haastattelu minusta Turun Sanomissa. Tuomas Murajan kirjoittama juttu on otsikotu ”Vihreätkin vastustavat byrokratiaa ja haluavat rivikansalaisen päättämään”. Jutussa on haastateltu myös perussuomalaista kunnallisvaaliehdokasta Mervi Kukkosta Espoosta. Hän kansanedustaja Ari Jalosen avustaja. Satumme olemaan molemmat Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun kasvatteja, mutta olemme lähteneet politiikassa melko erilaisille urille. Jutussa meidät on asetettu vastakkain, mutta tuon esilleLue lisää »

Puheeni puoluekokouksessa

Puhe puoluekokouksessa 11.6.2011 Hyvät vihreät toverit, Vaalitappiomme yhtenä syynä on pidetty köyhyyden vähentämisen unohtamista. En usko, että sitä olisi unohdettu, mutta köyhyyden vastainen taistelumme ei ole välittynyt muille, joten sitä on tehtävä painokkaammin.

Opintotukea tarvitaan elämiseen

Helsingin Sanomat uutisoi 17.4., että Helsingin yliopisto harkitsee stipendejä nopeille opiskelijoille. Tämä Hannele Niemen kertoma idea liittyy maan hallituksen innostukseen pidentää työuria eli suomeksi lyhentää opintoaikoja. Opetusministeriössä toimii työryhmä, joka miettii ehdotuksia nuorten tuuppaamiseksi nopeammin korkeakouluihin ja töihin. Myös aiemmin Hesarissa on mietittyä näitä keinoja, mutta aina on mainitsematta jäänyt se mielestäni tehokkain ja järkevinLue lisää »

Askel kohti perustuloa!

Hallituksen budjettineuvotteluissa päätettiin poistaa puolison tulojen vaikutus opintotuen asumislisästä. Puolison tulojen tarkkailu on aiheuttanut surkuhupaisia tilanteita, joissa esimerkiksi ystävykset on laskettu pariskunnaksi. Tasa-arvon näkökulmasta sosiaalietuuksien tulisi olla yksilökohtaisia, jotta ihmiset eivät joudu riippuvaisiksi perheenjäsenistään. Asumislisän tekeminen yksilökohtaiseksi on siis hyvä askel. Se on pieni askel kohti yksilöllistä perustuloa. Ei kuitenkaan pidä unohtaa sitä, että monellaLue lisää »

Olisiko jo aika? Opintorahan huonontumisen lyhyt historia

Julkaistu ViNOn vaalilehdessä alkuvuonna 2007 Opintotukilain mukaan opintotuen myöntämisen edellytyksinä ovat oppilaitokseen hyväksyminen, opintojen päätoiminen harjoittaminen ja opinnoissa edistyminen sekä taloudellisen tuen tarve. Tämä on kuitenkin ristiriidassa todellisuuden kanssa, sillä nykyisellään opintoraha (korkea-asteella 259,01 €/kk kuukaudessa ja toisella asteella 21,86 – 213,60 €/kk ) ja asumislisä enimmillään 201,6 €/kk) eivät yleensä riitä rahoittamaan päätoimista opiskelua.Lue lisää »