Soten kehittäminen 2018

Sotelautakunnassa käsittelemme paraikaa viime vuoden toiminnan toteutumista. Tässä muutamia esimerkkejä hyvistä saavutuksista ja yksi selkeä epäonnistuminen: Tavoite: Erityistä tukea tarvitsevien lasten palveluja lisätään ja kehitetään peruspalveluissa, ja lastensuojeluasiakkaiden määrä vähenee vuoteen 2017 verrattuna. → Tavoite toteutui. Erityistä tukea tarvitsevien lasten palveluja kehitettiin. Lastensuojeluasiakkaiden määrä väheni vuoteen 2017 verrattuna 422 asiakkaalla. Erityistä tukea tarvitsevien lasten määräLue lisää »

Helsinki parantaa paperittomien sotepalveluita

Vihreiden pitkäaikainen tavoite paperittomien terveydenhuollon parantamiseksi eteni tänään Helsingin sote-lautakunnassa. Asia oli esillä Leo Straniuksen, Veronika Honkasalon ja Thomas Wallgrenin valtuustoaloitteen pohjalta, jossa edellytettiin toimenpiteitä paperittomien aseman kohentamiseksi. Teimme viraston vastaukseen merkittäviä parannuksia yhdessä vasemmistoliiton ja feministien kanssa. Tärkein muutos on se, että kaupunki sitoutuu jatkossa antamaan paperittomille välttämättömän terveydenhoidon, kun tähän asti on annettuLue lisää »

Päätöksiä paperittomista, taloudesta ja neurologiasta

Tänään käsittelemme sosiaali- ja terveyslautakunnassa painavia asioita. Ensinnäkin esityslistalla on aihe, jota olen viime kaudella edistänyt aktiivisesti: paperittomien ja liikkuvan väestön palvelut. Muutama vuosi sitten päätimme, että paperittomat saavat kiireellistä terveydenhoitoa ja raskaana olevat sekä lapset kaikkea terveydenhoitoa samaan hintaan kuin muut helsinkiläiset. Lisäksi viime talvena saimme kuntoon hätämajoituksen. Nyt esitän, että pakkasajan hätämajoitusta jatketaan niinLue lisää »

Pakolaisuuden ulkoistamista vastaan

Olen ollut ahdistunut eurooppalaisesta pakolaispolitiikasta vuosikausia. Suomen hallituksen toiminta on vienyt ahdistuksen aivan uudelle tasolle. Eilen pakkopalautettiin afganistanilaisia sodan keskelle. Samaa tapahtuu muualla Euroopassa. Tämä ei ole minun Suomeni tai Eurooppani. 65 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan. Lähes 90 prosenttia heistä on nyt kehitysmaissa. EU:lla olisi varaa huolehtia osuudestaan. Tämän sijaan viime vuonna kuoliLue lisää »

Oikeus terveyteen ihmisoikeus

Julkaistu Vihreiden Naisten blogissa Oikeus terveyteen on ihmisoikeus Olemme Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnassa päässeet päättämään hyvin monista naisille ja miehille elintärkeistä kysymyksistä, kuten terveyskeskusjonojen lyhentämisestä tai ensisynnyttäjien kotikäyntien lisäämisestä. Yksi naisten oikeuksien kannalta merkittävimmistä päätöksistä oli taata kaikille paperittomille kiireelliset terveyspalvelut sekä raskaana oleville ja alle 18-vuotiaille lapsille kiireetön hoito samaan hintaan kuin muille. TerveysasemillaLue lisää »

Välimerestä ja maahanmuutosta

Eilen komissio teki esityksensä siitä, mitä Välimeren tragedialle tulisi tehdä. Hyvä, että asia on vihdoin taas kunnolla agendalla. Tällä kertaa ei saa käydä niin kuin vuonna 2013, jolloin perustettiin isoiden puheiden saattelemana työryhmä selvittämään tilannetta, mutta tarpeeksi ei saatu aikaan. Komission esitys on kuitenkin liian heikko ja siinä on jopa huonoja esityksiä. Tämä ei sinänsäLue lisää »

Vapaaehtoisen paluun hanke jäihin

Ministeri Räsänen ilmoitti haluavansa ratkaisun vapaaehtoisen paluun hankkeeseen minihallitusneuvotteluissa. Vapaaehtoisuus kuulostaa tietysti hyvältä, mutta tähän kokonaisuuteen liittyy monta erittäin huonoa asiaa. Asian eteneminen on ollut syystä jumissa. Itse vapaaehtoisen paluun järjestelmän vakinaistaminen projektimuotoisuuden sijaan on täysin ok (kielteisen turvapaikkapäätöksen tai turvapaikkahakemuksensa peruuttamisen jälkeen ihmistä voidaan tukea rahallisesti kotiinpaluussa). Todellisuudessa hankkeella halutaan kuitenkin kumota viime vuonnaLue lisää »

Sotelautakunta: viivyttely paperittomien kohdalla riittää

Tänään sotelautakunnassa käsitellään yhtä lähes loppumatonta saagaa eli paperittomien terveydenhuoltoa. Tällä kertaa mutkan kautta. Jo joulukuussa sotelautakunta ja kaupunginhallitus päättivät, että Helsingissä kaikki paperittomat saavat kiireellistä hoitoa ja raskaana olevat ja alle 18-vuotiaat lapset kiireetöntä hoitoa samaan hintaan kuin kaupunkilaiset. Tämä linjaus pätee, mutta sen konkreettinen täytäntöönpano (selkeä informointi työntekijöille ja asiakkaille) on jumittanut. Syyksi meilleLue lisää »

Sotelautakunnassa puhutaan edelleen terveyskeskusverkosta

Tiistain kokouksen tärkein asia on edelleen Kalasataman sosiaali- ja terveyskeskuksesta päättäminen. Olen yhä samaa mieltä kuin viimeksi (katso koko kirjoitukseni täältä) eli, ettei tarkkaa päätöstä muiden terveyskeskusten lakkauttamisesta voi tehdä ennen kuin meillä on selvitys ja näkemys koko soteverkosta. Päälinjani ovat, kuten ennenkin: 1) ei tule tarkastella pelkästään terveyskeskuksia, vaan kokonaisuutta (ts. palveluja voi yhdistellä jaLue lisää »

Puoluevaltuuskunnassa: globaali vastuu ja imetys

Puheenvuoro puoluevaltuuskunnassa 29.9. Hämeenlinnassa Kuntavaaleissa on pitkälti kyse lähiterveyskeskuksista ja siitä bussilinjasta, joka vie töihin. Hyvä niin, mutta toivoisin, ettei unohdettaisi, että kunnilla ja kaupungeilla on vaikutusta myös omien rajojensa ulkopuolella. Ei vain ilmastonmuutokseen, vaan myös globaaliin oikeudenmukaisuuteen. Suomalaiset kunnat voisivat olla edelläkävijöitä kuntien globaalin vastuun esille tuomisessa. Esimerkiksi Helsinki hyväksyi tällä viikolla globaalin vastuunLue lisää »