Ajatuspajojen valta

Tällä viikolla uutisoitiin, ovatko ajatuspajat menettämässä valtaansa. Jos aihe kiinnostaa, suosittelen omavaltaisesti lukemaan vuonna 2015 valmistuneen graduni, joka oli ensimmäinen aihetta Suomessa syvällisemmin tutkinut työ (aiemmin eräs ministeriön raportti on käsitellyt aihetta myös). Tutkimus löytyy täältä. Yksi tutkimuskohteistani oli Chatham House, joka on valittu tuoreimmalla James McGannin maailman vaikutusvaltaisimpien ajatuspajojen listalla vuoden ajatuspajaksi. Alla tiivistelmäLue lisää »

Itäiseen kumppanuuteen sitouduttava

Tänään alkaa itäisen kumppanuuden huippukokous Riikassa. Mistä on kyse? Vaikka itäinen kumppanuus ei mediaotsikoissa keiku, voiko olla mitään ajankohtaisempaa? Kyse on EU:n yhteistyön syventämisestä Ukrainan, Valko-Venäjän, Moldovan, Azerbaidzanin, Armenian ja Georgian kanssa. Kaikki muistanevat Maidanin tapahtumat. Siitä tässä on kyse. Olin maaliskuussa itäisen kumppanuuden parlamenttiyhteistyön eli Euronestin kokouksessa Armenian Jerevanissa. Paikalla oli parlamentaarikkoja sekä näistäLue lisää »

Vihreät yllättää Norjan vaaleissa

(Kuvassa Norjan parlamenttivaalitehdokas ja Norwegian NGO Development Fundin johtaja Andrew Kroglund, europarlamentaarikko Eva Joly, Oslon vihreiden ykkösehdokas Rasmus Hansson ja Heidi Hautala) Viikko sitten olimme Norjan vihreiden (Miljøpartiet de Grønne) vaalitilaisuudessa, jonne oli kutsuttu vieraiksi paneelikeskusteluun kehityministerimme Heidi Hautala ja norjalais-ranskalainen meppi Eva Joly. Joly, joka oli vihreiden presidenttiehdokas Ranskassa, on ilmeisen kuuluisa hahmo kotimaassaan. VaalikuumeLue lisää »

Suvaitsevaisuuden puolesta

Hyvää sateenkaaripäivää kaikille! Tänään toivottavasti mahdollisimman moni marssii yhdenvertaisuuden puolesta Pride-kulkueessa. Aurinko paistakoon. Tämän vuoden Helsinki Priden teemana on tila. Uskon, että elävä, avoin ja värikäs kaupunkitila antaa paremmat mahdollisuudet meille kaikille toteuttaa itseään. Julkiset tilat, joissa ihmiset kohtaavat, voivat edistää suvaitsevaisuutta myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan. Tähän ei riitä asfalttiaukiot, vaan tarvitaan paikkoja omaehtoiselleLue lisää »

Kestävä kehitys teoiksi

Puheenvuoro puoluekokouksessa  Kaikki tuntevat Rion vuoden 1992 konferenssin, mutta kuinka moni tietää, että kesäkuussa valtioiden johtajat kokoontuvat merkittävään Rio+20-konferenssiin? Rio +20:n tarkoitus on toimeenpanna kestävä kehitys. Tähän onkin tarvetta, sillä hienot puheet ovat toteutumatta.

Miksi Pekka?

Tänään kannattaa äänestyslippuun kirjoittaa kakkonen. Mielestäni on kaksi selkeää syytä äänestää Pekka Haavistoa. Ensinnäkin presidentin tärkein tehtävä on johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Pekalla on Niinistöä enemmän syvällistä kokemusta ja näkemystä ulkopolitiikasa, mm. YK:sta.

YK:n käytäviltä poimittua

Viime viikon matka YK:n yleiskokoukseen ja Maailmanpankin vuosikokoukseen oli melkoinen täysannos kansainvälistä politiikkaa. Harvoin olen tuntenut tunnelman tiivistyneen niin kuin yleiskokouksen avajaisissa Obaman puheenvuoron aikana. Kaikki odottivat Palestiina-linjausta ja kun se lopulta tuli (there is no short cut), ei salissa kuulunut aplodeja.