Mitä muutoksia saavutettu kehitysyhteistyössä

Tänään on eduskunnassa lähetekeskustelussa ensimmäinen hallituksen selonteko kehityspoliikasta ja sen vaikuttavuudesta sekä johdonmukaisuudesta. On hyvä hetki katsoa taaksepäin: mitä olemme saaneet viime vuosina aikaan? Meneillään on suuria globaaleja muutoksia: köyhyys vähenee, mutta eriarvoisuus kasvaa; perinteisten donorien rinnalle ovat nousseet Kiina ja esimerkiksi arabimaailma; muut rahavirrat ylittävät kehitysavun; paraikaa neuvotellaan vuosituhattavoitteiden jälkeisistä kehitystavoitteista. On hyvin paljonLue lisää »

Vihreät yllättää Norjan vaaleissa

(Kuvassa Norjan parlamenttivaalitehdokas ja Norwegian NGO Development Fundin johtaja Andrew Kroglund, europarlamentaarikko Eva Joly, Oslon vihreiden ykkösehdokas Rasmus Hansson ja Heidi Hautala) Viikko sitten olimme Norjan vihreiden (Miljøpartiet de Grønne) vaalitilaisuudessa, jonne oli kutsuttu vieraiksi paneelikeskusteluun kehityministerimme Heidi Hautala ja norjalais-ranskalainen meppi Eva Joly. Joly, joka oli vihreiden presidenttiehdokas Ranskassa, on ilmeisen kuuluisa hahmo kotimaassaan. VaalikuumeLue lisää »

Demokratian puolesta

Puheenvuoro vihreiden demokratiaohjelman luonnoksesta puoluevaltuuskunnan kokouksessa 24.11.2012 Kiitokset työryhmälle avoimesta työskentelytavasta! Demokratiaohjelman luonnoksessa on hyvää avoimuuden korostaminen ja ihmisten kuuleminen ajoissa. Erityisesti olen tyytyväinen vaalikampanjoihin säädettävään kulukattoon ja presidentin valtaoikeuksien vähentämiseen (vaikka itse kannatan koko instituution lopettamista). Itselleni tärkeä osuus on oman puolueen demokratisointi. Meidän tehtävä on uudistaa politiikkaa toimimalla itse mahdollisimman avoimesti ja demokraattisesti. JosLue lisää »

Isät kotiin

Puheeni puoluevaltuuskunnassa 24.11.2012 Mielipidepalstat ovat pullistelleet Kataisen kotiäitiulostulon jälkeen: toisten mielestä lasten kanssa jäädään kotiin laiskottelemaan; toisten mielestä lapsen paikka on vain kotona ja mielellään äidin kanssa. Vihreät ovat pitkään ajaneet parempaa perheen ja työn yhteensovittamista ja naisten tasa-arvoisempaa asema työmarkkinoilla. Siksi meidän tulisi näkyä enemmän tässä keskustelussa, joka on tärkeä niin monille ihmisille. MyösLue lisää »

Vihreät eriarvoisuutta vastaan ja muita puoluevaltuuskunnan kuulumisia

Tänä viikonloppuna on taas päässyt puhumaan Politiikkaa. Valtuuskunnan kokous alkoi perinteisesti poliittisella keskustelulla, joka paljon painottui kuntapolitiikkaan vaalien lähestyessä. Itse puhuin kuntien globaalista vastuusta ja siitä vähän paikallisemmasta teemasta, että imetykseen ei saa tarpeeksi tukea.Puolueen puheenjohtaja Ville Niinistö vaati sitovia normeja oppilashuoltoon: 800 oppilasta kohti pitäisi olla yksi kuraattori ja 1500 oppilasta kohti yksi koulupsykologi.Lue lisää »

Puoluevaltuuskunnassa: globaali vastuu ja imetys

Puheenvuoro puoluevaltuuskunnassa 29.9. Hämeenlinnassa Kuntavaaleissa on pitkälti kyse lähiterveyskeskuksista ja siitä bussilinjasta, joka vie töihin. Hyvä niin, mutta toivoisin, ettei unohdettaisi, että kunnilla ja kaupungeilla on vaikutusta myös omien rajojensa ulkopuolella. Ei vain ilmastonmuutokseen, vaan myös globaaliin oikeudenmukaisuuteen. Suomalaiset kunnat voisivat olla edelläkävijöitä kuntien globaalin vastuun esille tuomisessa. Esimerkiksi Helsinki hyväksyi tällä viikolla globaalin vastuunLue lisää »

Vihreiden kampanja-avaus

Myös puolueella on avoimuus kattoteemana: Vihreiden tiedote 18.9.2012 Vihreiden kunnallisvaalikampanjan teemat ovat avoimuus, palvelut ja ympäristö Vihreät avasi valtakunnallisen kunnallisvaalikampanjansa tiistaina Vantaalla. Vihreässä kunnassa jokainen voi vaikuttaa lähiympäristöönsä, avun saa läheltä ja liikkumaan pääsee kätevästi. Vihreillä on näissä vaaleissa yli 2 200 ehdokasta, mikä on enemmän koskaan. Palvelut: Avun saa aina Vihreät haluaa tuoda kunnallisetLue lisää »

Puoluevaltuuskunnassa puhuttua

Tämän viikonlopun puoluevaltuuskunnassa hyväksyttiin vihreiden kunnallisvaaliohjelma. Pohja oli varsin hyvä. Itse ehdotin edullisen asumisen painottamista ja yhteistöllisen asumisen tukemista. Nämä hyväksyttiin. Kuntien kaavoituksessa pitää tehdä mahdolliseksi kuntalaisten omat yhteisölliset rakennusprojektit, jotta asumista ei suunnittele vain rakennusyhtiöt.

Pelkkä kehitysapu ei riitä

Puheenvuoro puoluevaltuuskunnassa vihreiden kehityspoliittisesta ohjelmasta Hallituksen kehityspoliittinen ohjelma ohjaa tietysti hallitusta ja samalla vihreän kehyministerin kautta tehtävää kehypolitiikkaa vahvasti tällä hallituskaudella. Oikea marssijärjestys olisi ollut kirjoittaa vihreiden ohjelma ensiksi luoden tavoitteemme hallituksen ohjelmaa varten. Ajallisesti tämä ei kuitenkaan ollut mahdollista. Siksi omaa puolueen ohjelmaa kirjoittaessa on mietittävä erityisesti suhdetta hallituksen ohjelmaan. Olisi käytännön politiikalle erikoinenLue lisää »