Lähiluontoa ja asukastila Herttoniemeen

Järjestimme viikko sitten antoisan keskustelutilaisuuden Herttoniemen kehittämisestä kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluodon kanssa. Kaikkein eniten keskustelussa nousi huoli lähiluonnon tulevaisuudesta. On selvää, että Helsinkiin tarvitaan lisää asuntoja, jotta kohtuuttomat asumisen kustannukset saadaan alas. Täydennysrakentaminen koskee kaikkia alueita, myös Herttoniemeä. Kuitenkin varsinkin vanha Herttoniemi on ainutlaatuinen kulttuuriympäristö, joten rakentaminen täytyy tehdä huolella rakennusten ajan henkeä kunnioittaen. Yhtä mieltäLue lisää »

Yömetro takaisin

Julkaistu Kallio-lehdessä. Olen jättänyt asiasta valtuustoaloitteen. Helsingin joukkoliikenteen käyttäjillä oli vuonna 2014 hieno mahdollisuus käyttää metroa myös yöaikaan. Erittäin monien matkustajien riemuksi metro kulki perjantaisin ja lauantaisin noin puoli kahteen asti. Kuitenkin syksyllä 2014 HSL:n hallitus päätti lopettaa pidennetyn viikonloppuliikennöinnin. Perusteluissa viitattiin kustannusten kalleuteen ja Helsingin kantakaupungin sisällä tapahtuvien matkojen suureen osuuteen. Samalla HSL:n hallitusLue lisää »

Lisää kaupunkiviljelyä Helsinkiin

Kaupunkiviljely on ympäristöystävällistä ja yhteisöllistä. Helsingin tulisi tukea sitä enemmän: tarvitaan esimerkiksi koordinaattori, jolloin kaupunkilaiset saisivat yhdestä pisteestä tietoa ja tukea kaupunkiviljelmien perustamiseksi. Tämä oli yksi selkein viesti viime lauantain lähiruoka-keskustelutilaisuudessamme. Olen itse saanut seurata Kalasataman kehittymistä ja osallistua vapaan kaupunkitilan käyttöön Dodon Kalasataman kaupunkiviljelijänä. Kuvastakin näkee kuinka upeaa on ollut, viimeisimmäksi yhden lempipaikkani Ihana-kahvilanLue lisää »

Helsingin kaupunkiluonnon puolesta

Vastasin kyselyyn Helsingin kaupunkiluonnosta: 1. Kannatan jo rakennettujen tilojen ja rakennetun kaupunkiympäristön tehokkaampaa käyttöä viheralueille rakentamisen sijasta. Kyllä Tarvitaan tiiviisti rakennettu Helsinki, joka kuitenkin kunnioittaa kaupunkiluontoa. Tarvitaan myös kaikille oikeuden metsään, luonnonmukaista puistojen hoitoa ja kansallisen kaupunkipuiston. Keskuspuistossa on säilytettävä mahdollisimman paljon metsää, Vartiosaaren rakentamispäätös on purettava ja Kivinokka on säilytettävä edelleen. 2. Metsien hakkuitaLue lisää »

Vastauksia Keskuspuistosta

Pitääkö Keskuspuisto mielestäsi säilyttää nykyisessä laajuudessaan? * Kyllä Keskuspuisto tulee säilyttää mahdollisimman laajana. Kun kaavoituksessa edetään, tulee pitää huolta, että arvokasta metsää ei kaadeta ja Keskuspuistoa ei kavenneta liikaa. Hämeenlinnanväylän bulevardi tulee toteuttaa viimeiseksi ja huolella siten (esimerkiksi kapeampana Maunulan ja Pirkkolan kohdalla), että Keskuspuiston arvokasta luontoa ei tuhota. Mahdollinen rakentaminen voidaan sovittaa rajatuille reuna-alueille,Lue lisää »

Liian moni ranta on vielä parkkipaikkana

Mielipidekirjoitus julkaistu Helsingin Sanomissa Hakaniementori on saatava paremmin yhdistettyä rantaan – kivinen aukio hotellin edessä ei riitä. Helsingin Hakaniemenrannan ja Sörnäistenrannan suunnitelmat ovat hyvä esimerkki siitä, miten tiivistämällä saadaan rakennettua uutta kaupunkia. Nykyisin rannat ovat monesta kohtaa lähinnä parkkipaikkoina. On siis hyvä, että rantoja kehitetään asumiseen, työskentelyyn ja virkistyskäyttöön osaksi kantakaupunkia. Suunnitelmien tavoite kaupunkilaisten pääsystäLue lisää »

Kohti ekologista päiväkotia

Järjestimme torstaina keskustelutilaisuuden toisen vihreän ehdokkaan Emma Karin kanssa teemalla ”Lapset ja luonto – kohti ekologista päiväkotia”. Itsekin olen siinä elämänvaiheessa, että päiväkodin valinta on ajankohtainen. Päiväkotien suhde luontoon ja ympäristöön tuntuu kiinnostavan muitakin. Keskustelijoina meillä oli Suomen luonnonsuojeluliiton Virpi Sahi, Helsingin kaupungin päivähoidon suunnittelija Mikko Mäkelä sekä Vegaaniliiton ravitsemusasiantuntija ja ravitsemusterapeutti Johanna Kaipiainen. VirpiLue lisää »

Vierasblogi: Kivinokka on Helsingin helmi

Anu Korppi-Koskela kirjoittaa Kivinokasta. Paikka on säilytettävä virkistyskäytössä! Kivinokka on lempipaikkojani Helsingissä. Kivinokan uimarannalta näkyy pääkaupungin urbaani siluetti metroineen ja Tuomiokirkkoineen. Metsäpoluilla on vaikea muistaa olevansa niin lähellä kaupungin keskustaa. Kivinokan vierestä alkaa Vanhankaupunginlahden upea luonnonsuojelualue. Kivinokan lintutornista on hienot näkymät Saunalahdelle. Kaupunki on rakentanut Kivinokan pohjosrannan metsäalueelle luontopolun, joka soveltuu myös liikuntaesteisille ja näkövammaisille. Alkukesästä on aina hauska tutkia, millaisia ympäristötaideteoksiaLue lisää »

Helsinki – Brussels : we all want green cities

Promoting green values works everywhere as we all believe in ”Think globally, act locally”. In Helsinki like in Brussels we’ll soon vote for new city councils. It’s time for a fresh start. Promoting Green Brussels is like promoting Green Helsinki, cities of solidarity and transparency, cities for all cultures and generations. We both want toLue lisää »

Sadonkorjuun juhlaa

Perjantaina oli Teurastamon ja Kalasataman kaupunkiviljelysten sadoonkorjuujuhlat ihanalla Tukkutorilla. Myrskyisästä säästä huolimatta tarjolla oli viljelijöiden herkkuja ja pihalla paistettiin pizzaa. Kunniamaininnan saa myös kiinalaisperheen kokkaama herkullinen marinoitu tofu. Kesän aluksi kirjoitin innostuksestani upottaa sormeni multaan ja siitä kuinka kaupunkiviljelyssä yhdistyvät yhteisöllisyys, talkoohenki ja ilmastoystävällinen lähiruoka. Miten täyttyivät odotukset? Kesä oli melko kylmä ja sateinen, jotenLue lisää »