Aatteet

Valinnoilla on väliä. Avainkokemuksia kasvissyönnistä ja pyöräilystä kansainvälisyyteen ja köyhyyden vähentämiseen sekä vanhemmuuteen. Arvoni: yhdenvertaisuus, ekologisuus ja suvaitsevaisuus.

Avainkokemuksia

Kimmokkeeni maailman pelastamiselle oli yläasteella näkemäni dokumentti ”Kalkkunan joulukiireet”, joka teki minusta 15-vuotiaana kasvissyöjän. Luonto ja eläimet ovatkin olleet minulle tärkeitä jo pienestä pitäen erityisesti eläinharrastusteni (ratsastus ja agility) ja purjehtimisen kautta.

Lähellä sydäntäni ovat olleet myös epäkaupallinen julkinen tila ja pyöräilyn edistäminen. Pidän tärkeänä sitä, että politiikassa voi olla mukana sitoutumattomana ja siksi toimin pitkään vuodesta 2003 alkaen nimenomaan vihreässä liikkeessä. Puolueeseen liittyminen oli iso askel, jonka tein, koska uskon Vihreiden voivan haastaa perinteiset politiikan toimintatavat.

Alle parikymppisenä ensimmäisillä pitkillä matkoillani Euroopan ulkopuolelle kohtasin toisenlaisen maailman, minkä jälkeen palo edistää globaalia oikeudenmukaisuutta ei ole sammunut. Toivon, että valtioiden väliset raja-aidat madaltuvat, turvapaikanhakijoita autetaan ja saavutamme globaalin demokratian. Haluan, että maailmantalouden rakenteita muutetaan oikeudenmukaisemmiksi, jotta köyhyys vähenisi ja resurssit jaettaisiin tasa-arvoisemmin. Työssäni olen ollut onnekas ja päässyt työskentelemään juuri ihmisoikeuksien, rauhan ja kehitysmaiden köyhyyden vähentämisen puolesta.

Kampin kasvattina kaupungin syke määrittää askelteni tahdin: avoin ja tasa-arvoinen kaupunkitila on minulle tärkeä asia. Montréalissa, Berliinissä ja Brysselissä asuminen on vahvistanut kansainvälisyyttäni ja antanut paljon ideoita siihen, miten Helsingistä tehdään värikkäämpi ja vihreämpi paikka elää. Sotelautakunnassa toimiminen on ollut todella mielekästä, kun on päässyt tekemään tai ainakin puolustamaan kaupunkilaisten parempaa arkea.

Viime vuosien määrittävä piirteeni on vanhemmuus. Kahden pienen lapsen syntymät ovat muistuttanut minua taas siitä, miten tärkeää on tehdä päätöksiä, jotka turvaavat tulevien sukupolvien hyvän elämän.

Arvoni

Päätökset politiikassa ja arkipäiväisessä elämässä perustuvat aina arvoihin. Minun arvojani ovat yhdenvertaisuus, ekologisuus ja suvaitsevaisuus. Ne näkyvät elämässäni monin eri tavoin: ekologisuutta edistän muun muassa kasvissyönnillä ja pyöräilyllä. Kaiken politiikan on edistettävä luonnon- ja ilmastonsuojelua. En halua syrjiä ketään heidän ominaisuuksiensa perusteella. Toivonkin esimerkiksi, ettei sukupuoli määrittäisi ihmisiä nykyiseen tapaan voimakkaasti, vaan lähestyisimme toisiamme yksilöinä. Olen siis feministi. Yhdenvertaisuus minulle merkitsee sitä, että emme lähesty ihmisiä vain oman onnensa seppinä. Kaikilla on erilaiset taustat ja meidän tehtävämme on taata, etteivät nämä taustat ole este, vaan rikkaus. Tuloeroja on kavennettava. Tällä hetkellä tuntuu, että ihmisoikeuksien puolustaminen on entistäkin tärkeämpää. Yhdenvertaisuus tarkoittaa myös sitä, että maailmankaupan ja -hallinnan rakenteet tulee uudistaa siten, että kehitysmaiden asukkailla on yhtäläiset mahdollisuudet toimia omien tavoitteidensa puolesta. Tarvitsemme globaalia oikeudenmukaisuutta.

Alas yksisilmäisyys! Lopuksi kaikkein tärkeimpänä pidän Foucault’n hengessä sitä, että aina välillä pysähdytään pohtimaan omia ajatuksia ja niiden juuria. Ovatko minun uskomukseni sittenkään lopullinen totuus ja voisinko kenties oppia uutta?

IMG_6856

IMG_7230

Tallenna